De voorpret begint op Campingzoeker: kies uit meer dan 875 campings in de Benelux.
logo campingzoeker groot Campings Favorieten

Kamperen op een Charme Camping

19-04-2021 Erwin van Hensbergen

Gruwel jij van de gedachten dat je tijdens je vakantie, 's morgens vroeg van je (lucht)bed wordt gelicht door het ge-tra-la-la-la van een animatieteam? Dat je bij het trekken van een baantje in het zwembad moet uitwijken voor een bommetje of dat je vrije uitzicht wordt belemmerd door een opblaasbadje, bergen speelgoed en wat heen-en-weer rennende kinderen? Dan is een Charme camping misschien meer jouw ding!

Op Charme campings is rust, ruimte en de plek bepalend. Het aantal Charme campings in de Benelux is de afgelopen jaren flink toegenomen. Maar wat is een Charme camping precies? En wat kun je verwachten wanneer je hier je tent, vouwwagen of caravan neerzet? Je leest het in dit artikel.

bekijk alle Charme Campings

 

Op een Charme camping is de locatie erg belangrijk

Op een Charme camping is de locatie erg belangrijk - Foto: Camping Rozenhof

 

Wat is een Charme Camping?

Het woord Charme Camping klink meteen al goed! Het haalt alle romantiek van het kamperen in mij naar boven. Een charme camping klinkt als een mooie, groene, sfeervol camping waar een serene rust hangt. En dat is ook precies waar charmecamping voor staat. Rust, ruimte en gastvrijheid niet te vergeten.

Maar wanneer is een camping een Charme camping? Om hiervoor in aanmerking te komen moet het kampeerterrein aan een aantal eisen voldoen. Deze eisen worden door de ANWB bepaald.

 

De ligging van de camping

Om te beginnen moet een charme camping op een idyllische plek liggen. Charme campings vind je dus op de mooiste plekjes van Europa. Midden in het bos, direct aan zee, op een heuvel uitkijkend over het glooiend landschap, in de achtertuin van een oud kasteel of naast een oude boerderij. Je begrijpt wat ik bedoel. Bij een charme camping is de locatie een belangrijke factor.

 

Ruime en sfeervolle staanplaatsen

Omdat ruimte van zowel het kampeerterrein als de staanplaatsen belangrijk is op een charme camping, zal de camping over niet al te veel kampeerplakken beschikken. Volgens de ANWB mogen dit er tussen de 20 en 200 zijn. Je kunt er op een charmecamping dus zeker van zijn dan je altijd een ruime, comfortabel kampeerplek hebt. Ook zijn deze plekjes in de meeste gevallen voorzien water, stroom en hegjes die voor voldoende privacy zorgen. 

 

Gastvrijheid en een persoonlijke aanpak 

Charme campings worden meestal gerund door een klein team. Vaak is dit zelfs een stel die samen de boel draaiende houden. Omdat een klein team veel verschillende taken op zich neemt zul je ze vaak zien en is het contact erg persoonlijk. Gastvrijheid staat op een charme camping hoog in het vaandel. Hier doen ze een klein beetje extra hun best om jou een fijne kampeervakantie te bezorgen.  

 

Kamperen op camping de Ruimte

Op een Charme camping vind je ruime, comfortabele staanplaatsen.

 

Waarom kies je voor een charme camping?

Op charmecampings vind je geen animatie, grote speeltuinen en zwemparadijzen. Nee, op een charme camping moet je het eerder hebben van een 'gewoon zwembad' en her en der een eenvoudig speeltuintje. Dat wil niet zeggen dat dit type camping niet is bedoelt voor (jonge) gezinnen. Integendeel. De kleinschaligheid en de gemoedelijke sfeer van een charme camping zorgt ervoor dat kinderen hier snel en gemakkelijk vriendjes kunnen maken. En omdat je midden in de natuur kampeert voelt de hele camping als één grote speeltuin!

Op een charme camping wordt vaak ook een beetje extra aandacht geschonken aan het terrein de faciliteiten die er zijn. Verwacht dus een mooie, staanplaats en luxe en schoon sanitair. Een charmecamping is ideaal voor kampeerders die op zoek zijn naar rust, ruimte en een mooie locatie.

 

Wat is er allemaal te doen op een Charme Camping?

Charme campings zijn ook voor kinderen erg leuk.

 

Dit is hoe de ANWB een Charmecamping omschrijft:

Een camping met 25-200 plaatsen op de meest idyllische plekjes in Europa en bepaalt elk jaar op basis van de bevindingen van campinginspecteurs welke campings zich charmecamping mogen noemen. 

 

ga nu op zoek naar een charme camping

of lees: zoek een camping die bij je past

Over de auteur:
Erwin van Hensbergen

Als initiatiefnemer van Campingzoeker is Erwin dagelijks bezig met het verbeteren van de website. Naast het schrijven van blogs is hij ook verantwoordelijk voor de vormgeving van Campingzoeker. Erwin is een fanatiek kampeerder en doet dit het liefste in een tent of in een tenttrailer. Puur en helemaal één met de natuur! Naast zijn werk voor Campingzoeker is Erwin vader van twee en eigenaar van het internetbureau 'De MerkGarage' in Kampen.

Erwin van Hensbergen

Anderen Lazen ook