campings in drenthe

Drenthe is sinds jaar en dag al een populaire kampeerbestemming. Door de hele provincie vind je prachtige bossen, veenland, uitgestrekte heides en indrukwekkende zandverstuivingen. Bovendien zijn er in Drenthe zo veel verschillende campings, dat écht ieder type kampeerder hier een onvergetelijke vakantie zal beleven. Wil je helemaal back to basics, boek dan een kampeerplaats op een van de vele natuurkampeerterreinen of minicampings. Zoek je een 5-sterrencamping met alles erop-en-eraan? Je vind hier voor een ieder wat wils.

bekijk campings in Drenthe

Kamperen tussen de hunebedden

 

Als je aan Drenthe denkt denk je vast als eerste aan de Hunebedden. In de provincie vind je er maar liefst 52, waarvan de meeste rondom het stadje Borger. Maar Drenthe heeft meer! Te beginnen met schattige dorpjes die rondom een Brink gevestigd zijn. Denk ook aan gezellige steden als Assen, Coevorden en Emmen. Tel daar de gastvrije mensen en het rijke historische verleden bij op en je hebt een prachtige bestemming gevonden voor je volgende kampeervakantie.

Ga je kamperen in Drenthe, vergeet dan vooral niet om je fiets mee te nemen. Drenthe is namelijk een echte fietsprovincie. Een uitgebreid netwerk aan fietspaden brengt je langs heidevelden met schapen, veengebieden, beekdalen en bossen. Ook wandelen kun je in Drenthe heel goed. Er zijn sowieso al drie Nationale Parken om te ontdekken; het Dwingelerveld, de Drentsche Aa en het Drent-Friese Wold. Ga je naar de camping met kinderen? Breng dan bijvoorbeeld een bezoek aan het Sprookjeshof in Zuidlaren, Attractiepark Drouwenerzand, het Kabouterland in Exloo of Wildlands in Emmen. 

In Drenthe vind je veel leuke campings - Foto: Camping de Berenkuil

In Drenthe vind je veel leuke campings - Foto: Camping de Berenkuil

Drenthe is vrij dunbevolkt waardoor er meer ruimte is voor natuur en recreatie

Drenthe is vrij dunbevolkt waardoor er meer ruimte is voor natuur en recreatie

Drenthe ligt in het noorden van Nederland, ingeklemd tussen Duitsland en de provincies Groningen, Overijssel en Friesland. De hoofdstad van de provincie is Assen, ook wel bekend van de jaarlijkse motorrace, de TT van Assen. Omdat Drenthe vrij dunbevolkt is, is er des te meer ruimte voor natuur en recreatie. Zonder veel ander mensen tegen te komen kun je er uren fietsen of wandelen. Trek gekregen van je wandel- of fietstocht? Probeer dan eens een van de lokale lekkernijen; kruudmoes, kniepertjes, krentjebrij of Drentse droge worst. Ook voor een activiteit met wat meer actie zit je goed in de provincie. Wat dacht je van een solex toertocht, een puzzelrit in een oude DAF of rijd zelf een rondje op het bekende circuit van Assen. 

Op Campingzoeker vind je meer dan veertig camping in de provincie Drenthe. Op zoek naar die ene familie-, kinder- of boscamping? Of misschien juist een rustige camping in de natuur. Wanneer je niet wilt kamperen, maar wel de gezellige campingsfeer wilt ervaren, zoek dan een geschikte huuraccommodatie via de website. 

bekijk alle Drentse campings

Top 10 campings Drenthe

1
1
> 250 plaatsen
Familie camping
In het bos
Staanplaats
v.a.55,00
Accomodatie
v.a.73,00
2
6
75 - 250 plaatsen
Charme camping
Landelijk
3
Vakantiepark-Westerbergen-4
> 250 plaatsen
Familie camping
In het bos
Staanplaats
v.a.15,00
Accomodatie
v.a.25,00
4
7
< 75 plaatsen
Adult only
Landelijk
Staanplaats
v.a.20,00
Accomodatie
v.a.62,00
5
1 (1)
> 250 plaatsen
Familie camping
Landelijk
Staanplaats
v.a.40,00
6
1
75 - 250 plaatsen
Naturisten camping
Landelijk
Staanplaats
v.a.21,50
Accomodatie
v.a.38,50
7
Hondsrug 1
> 250 plaatsen
Familie camping
Landelijk
8
5
< 75 plaatsen
Naturisten camping
Landelijk
Staanplaats
v.a.23,00
9
7
> 250 plaatsen
Familie camping
Aan een meer
10
8
< 75 plaatsen
Adult only
Landelijk
Staanplaats
v.a.20,00
Highlights
Drenthe

Assen

Ben je op vakantie in Drenthe dan mag een bezoekje aan de hoofdstad zeer zeker niet ontbreken. Want ook voor een dagje winkelen ben in Assen aan het goede adres. Naast de grotere winkelketens staat de stad ook bekend om zijn vele vintage winkeltjes.

Heb je weleens van de uitdrukking "Ik bid nie veur brune bonen" gehoord? Deze uitspraak is afkomstig van Bartje Bartels. Bartje is de hoofdpersoon in jeugdboeken (en later in een televisieserie) welke zich afspelen op het arme Drentse platteland. Bartje mag toch wel het boegbeeld van Drenthe genoemd worden. Het standbeeld van Bartje vind je in het centrum van Assen.

Meer informatie over Bartje, de archeologie in Drenthe en het wereldbekende veenlijk, meisje van Yde, vind je in het Drents museum in Assen. Behoefte aan wat natuur na een dagje in de stad Assen? Net buiten de stad vind je natuurgebied De Drentsche Aa. In dit natuurgebied vind je ook een fijne charmecamping met een grote eigen recreatieplas.

Coevorden

De meeste mensen zullen het plaatsje aandoen vanwege de aanwezigheid van Plopsa Indoor Coevorden. Maar het stadje zelf heeft ook veel te bieden. Coevorden is de oudste stad van Drenthe met een rijke historie op de grens met Duitsland. Bezoek bijvoorbeeld de oude watertoren, korenmolen De Arend of het Stedelijk museum.

Ook het enige kasteel van Drenthe bevindt zich in Coevorden. Het kasteel wordt vandaag de dag gebruikt als hotel. Het kasteel staat afgebeeld op de Drentse vlag. Rondom Coevorden vind je diverse minicampings.

En ben je op vakantie met echte "cowboys en indianen", bezoek dan het cowboys en indianen speelreservaat in Coevorden. De grotendeels overdekte speelhal is helemaal uitgevoerd in het Wilde Westen thema met bijbehorende attracties.

Het dorp Orvelte

Orvelte is op zichzelf al een bezienswaardigheid, met zijn mooie boerderijen en oude klinkerstraatjes. Toch wonen hier ook gewoon mensen terwijl je denkt zeker honderd jaar terug in de tijd te gaan.

Parkeer je auto op een van de parkeerplaatsen aan de rand van het dorp en verken het dorp te voet, of met de nostalgische paardentram. In de ambachtentuin worden regelmatig demonstraties gegeven van oudhollandse ambachten. Je kunt zien hoe klompen worden gemaakt of welke werkzaamheden de smid doet in de smederij.

Uiteraard passen in dit Oerdorp geen hypermoderne winkels, wel uiterst schattige brocante- en oudhollandse snoepwinkels.

Zoo Bizar

In een oude Saksische boerderij vind je het kleinste dierenparkje van Nederland; Zoo Bizar. De naam zegt het misschien al, de dieren zijn hier op zijn minst bijzonder te noemen.

Ooit van een Fuleco, Baardagaam of Tamiop gehoord? Je kunt ze hier bewonderen, aaien en vasthouden. 

Bezoek de website van Zoo Bizar >

Het Apple museum Nederland

Nog een vreemde eend in de bijt is het Apple museum Nederland welke ook gevestigd is in Orvelte. Hier kun je de complete werkende collectie van Apple sinds 1978 bewonderen. De meeste bezienswaardigheden en winkeltjes zijn gratis te bezoeken, voor een museum of bepaalde demonstratie wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Bezoek het Apple museum Nederland >

Activiteiten
Drenthe

Wildlife spotten in Wildlands Emmen

De meeste toeristen zullen naar Emmen komen vanwege de dierentuin. De oude dierentuin van Emmen die in het centrum gelegen was heeft inmiddels plaatsgemaakt voor Wildlands Emmen. Je kunt hier meer dan 200 verschillende dieren bewonderen in verblijven die hun natuurlijke leefomgeving zo goed mogelijk na bootsen.

Vaar bijvoorbeeld met een bootje door de jungle om kennis te maken met een olifantenfamilie. In de vlindertempel vliegen honderden exotische vlinders. Om de leeuwen te ontmoeten stap je in een safari truck. Tevens kun je daar de zebra's, apen en giraffen van dichtbij bekijken. In het poolstation sta je oog in oog met de ijsberen en zijn er dagelijkse shows met zeeleeuwen. De dierentuin is zo ingericht dat je een wereldreis in een dag kunt maken. 

Bezoek de website van Wildlands Emmen >

Excursies in Drenthe

Niet alleen bij Wildlands Emmen kun je op safari. Ook in de echte natuur zijn er diverse excursies uitgezet om de dieren te spotten in het Drentse landschap. Het gaat natuurlijk om iets minder exotische exemplaren maar daarom niet minder leuk.

Bij Geopark De Hondsrug kun je bijvoorbeeld mee op beversafari of stap in een elektrische terreinwagen om te genieten van de ruige natuur. In de zomerperiode worden er ook regelmatig paardrijtochten georganiseerd om de Big Five van Drenthe te kunnen spotten.

Bezoek de website van Geopark De Hondsrug >

Kamp Westerbork

Een indrukwekkend stuk Nederlandse geschiedenis is te vinden rondom voormalig Kamp Westerbork. Kamp Westerbork werd in 1939 gebouwd als vluchtelingenkamp, maar is in de tweede wereldoorlog door de Duitse bezetters overgenomen.

Vanaf Kamp Westerbork werden tijdens de tweede Wereldoorlog joden per trein gedeporteerd naar andere werk- en vernietigingskampen. Dit overkwam onder andere ook Anne Frank en haar familie. Tegenwoordig kun je het museum bezoeken waar de geschiedenis van deze plek wordt tentoongesteld. Vanaf het museum kun je met een pendelbus naar het voormalig kampterrein.

De meeste gebouwen zijn verdwenen, de voormalig commandantwoning, aardappelkelder en gedeelte van de spoorlijn zijn nog wel aanwezig. Ook zijn sommige gebouwen gereconstrueerd. Geen uitje om vrolijk van te worden, maar zeer zeker de moeite waard.

De Drentse hunebedden

Ze zijn inmiddels al een paar keer genoemd; de Drentse hunebedden. Deze keien zijn in de ijstijd vanuit Scandinavië naar Nederland meegevoerd. Het zijn dan ook een van de oudste nog aanwezige monumenten in Nederland. Ze werden gebruikt als grafkelders.

Hunebedden hebben nummers en in Drenthe vind je D1 tot en met D54 binnen een straal van 30 kilometer van elkaar. Het grootste hunebed (22,6 meter lang) vind je bij het hunebedcentrum in Borger. In dit centrum kun je vanalles te weten komen over deze bouwwerken. Borger zelf is een gezellig toeristisch plaatsje wat in het Hondsrug gebied ligt. Rondom Borger vind je talloze campings en recreatieparken.

Bezoek hunebedcentrum in Borger >

Veenhuizen

In 1823 werden in het dorpje Veenhuizen drie gestichten gebouwd. Drenthe bood arme gezinnen, wezen en bedelaars een kans om vanuit de grote stad 'heropgevoed' te worden op het platteland. Met als doel om daar boer te worden.

Toen de rijksoverheid de gestichten overnam veranderen de gestichten in gevangenissen. Ook werden er bewaarderswoningen, een hospitaal en dienstgebouwen neergezet. Tot op de dag van vandaag is Veenhuizen het thuisadres van meer dan 1000 gevangen.

De gestichten zelf zijn niet meer in gebruik, wat maakt dat Veenhuizen een soort museumdorp is geworden. Hoe bijvoorbeeld een pijnbank of dwangbuis eruitziet leer je in het Gevangenismuseum. En verder alles over misdaad en straf vanaf het jaar 1600 tot nu. Met een originele boevenbus kun je een rondrit maken door het dorp.

Openluchtmuseum van Ellert en Brammert

In Schoonoord vind je het Openluchtmuseum van Ellert en Brammert. Ellert en Brammert zijn vader en zoon en hebben een reusachtig formaat volgens de legende. Ze woonden in een ondergrondse hut op wat nu het Ellertsveld heet en waar het museum is gevestigd.

De vroegere inwoners waagden zich niet in de buurt van het Ellertsveld want dan was je leven niet zeker. Volgens de legende hebben ze zelfs zeven jaar lang een meisje ontvoerd uit het dorp om te werken in hun ondergrondse hut. De legende wordt nog iedere dag verteld in het museum. En de heren hebben een prominente plek bij de ingang van het museum.

In het museum zelf vind je in totaal 26 nagebouwde woonobjecten waarin men in vroegere tijden in Drenthe woonden. Dit begint bij de eenvoudige plaggenhut, maar er zijn ook een modernere saksische boerderij, een schooltje en een kerk te bezichtigen. In de objecten zelf is veel te lezen over vroegere tijden. Vergeet ook het armenhuisje niet te bezoeken, er is een schattig snoepwinkeltje in gevestigd. Voor de kinderen is er een leuke speurtocht verkrijgbaar en ze kunnen zich uitleven in de speeltuin en uitgebreide kinderboerderij.

Openluchtmuseum van Ellert en Brammert >

Kabouters en sprookjes

Bezoek met kleine kinderen Sprookjeshof in Zuidlaren. In het sprookjesbos komen 25 bekende sprookjes tot leven. Druk op een knop en er wordt een verhaal verteld of een liedje afgespeeld. Herkenbaar voor jong en oud. Na de wandeling door het sprookjesbos kunnen de kinderen spelen in de speeltuin met draaimolens, trapwagentjes en een rodelbaan. Iets moderner is de indoor speeltuin, voor als de regen ineens met bakken uit de lucht komt. Vergeet ook niet de diertjes te aaien bij de grote kinderboerderij.

Nog meer sprookjes en dan vooral kabouters zijn te bewonderen bij Kabouterland in Exloo. In dit kleinschalige park draait alles om het leven van de kabouters, bosdieren en trollen. In de onderaardse gangen kun je het leven en werken van de kabouters bekijken. Ook de speeltuinen en restaurant zijn geheel in thema.

Plopsa Indoor Coevorden

Als het weer een dagje niet zo goed is maak je de kinderen vast heel blij met een bezoek aan Plopsa Indoor Coevorden. Zoals de naam al zegt is dit een overdekt pretpark waar je alle bekende figuren van Studio 100 kunt tegenkomen.

Er zijn dagelijkse shows van bijvoorbeeld Bumba, Kabouter plop of Mega Mindy. Je vind er attracties voor de allerkleinsten, maar ook wat meer spannende attracties zoals de wickiebaan, de scheve schuit of de woeste zee. Als het weer toch wat opknapt vind je op het buitenterrein het k3-verkeerspark, Heidi's dierenweide en de dansende fonteinen.

Naast Plopsa Indoor Coevorden vind je een bungalowpark van CenterParcs, De Huttenheugte. Hier kun je ook als je niet op het park verblijft een kaartje kopen voor het uitgebreide subtropische zwembad. Zwemplezier gegarandeerd, zeker bij slecht weer!

Bezoek de website van Plopsa Indoor Coevorden >

Attractiepark Drouwenerzand

In Attractiepark Drouwenerzand heb je na de entreepoort je portemonnee niet meer nodig. Dit attractiepark heeft namelijk een all-inclusive concept, dit betekent dat je gebruik mag maken van alle attracties en het eten en drinken is ook inbegrepen.

Het park is geschikt voor kinderen vanaf 3 tot en met 14 jaar. Terwijl jij op het terras zit houd je de kids in de gaten die plezier hebben in de achtbaan, botsautootjes of draaimolen. Als een dag Drouwenerzand niet genoeg is blijf dan kamperen op het naastgelegen recreatiepark. Het park is al diverse keren bekroond als 'leukste uitje van Drenthe'.

Bezoeker Attractiepark Drouwenerzand >

Varen in Zuidlaren

Zo'n tien minuten vanaf de stad Assen vind je het gezellige brinkdorpje Zuidlaren midden in het groen. Het dorp van Berend Botje, want die vaarde ernaartoe volgens het bekende kinderliedje. Berend Botje kun je ontmoeten bij de Fontein aan de Stationsweg. En zelf kun je hier ook gaan varen net als Berend Botje op het Zuidlaardermeer.

In dit natuurgebied kun je veel vogels spotten en ook de bever woont hier. Verken het gebied in een zeilbootje, ga windsurfen of stap in de rondvaartboot over het meer. In het centrum wordt al 800 jaar de jaarlijkse Zuidlaardermarkt gehouden. In vroegere tijden was dit een bekende paardenmarkt. Nu zijn er ook vele andere kraampjes en festiviteiten te vinden. De markt vindt ieder jaar plaats in de derde week van Oktober.

Zuidlaren kende tot de tweede wereldoorlog een vrij groot aantal joodse inwoners. Vandaag de dag zijn de synagoge, de joodse begraafplaats en het verzetsmonument nog te bezoeken. Eerder is al genoemd de Sprookjeshof welke ook in Zuidlaren gelegen is. Hier loop je door een sprookjesbos en kunnen de kinderen zich uitleven in de speeltuin. Genoeg te doen dus in Zuidlaren. Bij het Zuidlaardermeer en in de bossen rondom het dorpje vind je diverse leuke campings.