Campings in Overijssel

Waarom Overijssel als bestemming uitkiezen voor je volgende kampeertrip? In de provincie is eigenlijk voor iedereen wel iets leuks te vinden. Dit geldt alleen al op het gebied van natuur. Of je nu houdt van een stevige wandeling of mountainbike trip op een van de Sallandse heuvels, of meer geniet van het recreëren in de bossen of bij een riviertje. In Overijssel zit je sowieso goed! Ook wat betreft het aanbod aan campings is er zelfs voor de meest verwende kampeerder wel een topcamping te vinden.

bekijk campings in Overijssel

Kamperen in Overijssel

 

In de provincie vind je veel luxe vijfsterren campings met alle faciliteiten die je maar kunt bedenken. Ook zijn er campings helemaal in thema zoals de sprookjescamping in Rheeze. Of wat dacht je van 5-sterren familiecamping de Beerze Bulten waar je ogen en oren te kort komt. Overijssel heeft zeker ook genoeg campings in het aanbod voor wie meer houdt van wat kleinschaligere campings, een kampeerterrein bij een stad of juist in het grensgebied met Duitsland. 

Op Campingzoeker vind je meer dan vijftig campings in de provincie Overijssel. Op onze zoekpagina kun je gemakkelijk selecteren welk type camping je zoekt. Ga je voor een glamping vakantie, een gezinscamping of misschien een naturistencamping? Lijkt het je leuk als er een (overdekt) zwembad aanwezig is, een indoor speelhal of zoiets simpels als een tafeltennistafel? Er is keuze te over en de perfecte camping boek je op bij de camping zelf zodat je altijd de echte prijs betaald.

In Overijssel vind je veel luxe 5-sterrencampings - Foto: Beerze Bulten

In Overijssel vind je veel luxe 5-sterrencampings - Foto: Beerze Bulten

Ook de rustzoeker kan hier zijn hart ophalen - Foto: Camping de Roos

Ook de rustzoeker kan hier zijn hart ophalen - Foto: Camping de Roos

Deze centrale provincie in Nederland grenst aan een aantal andere Nederlandse provincies zoals Gelderland, Drenthe en Flevoland. De hoofdstad van de provincie is Zwolle, de grootste stad is Enschede. In totaal wonen er zo'n 1,2 miljoen mensen in Overijssel. In het oosten van de provincie kun je gemakkelijk de grens oversteken richting Duitsland. Net over de grens zijn zeker leuke dagtrips te maken, ook zijn er grensoverschrijdende fiets- en wandelroutes.

Het landschap is heel divers met heuvels, bossen maar ook veel water rondom Giethoorn en riviertjes zoals de Dinkel, Regge, Reest of IJssel. Er zijn twee nationale parken te vinden; Nationaal Park Weerribben-Wieden en Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug.

bekijk alle Overijsselse campings

Top 10 campings Overijssel

1
4 (1)
> 250 plaatsen
Familie camping
Landelijk
2
3
> 250 plaatsen
Familie camping
Aan een rivier
Staanplaats
v.a.40,00
Accomodatie
v.a.61,00
3
10
> 250 plaatsen
Familie camping
Aan een rivier
4
11
> 250 plaatsen
Familie camping
In het bos
5
3
> 250 plaatsen
Familie camping
Aan een meer
6
10
> 250 plaatsen
Familie camping
Aan een meer
7
1
< 75 plaatsen
Boerderij camping
Landelijk
Staanplaats
v.a.19,75
Accomodatie
v.a.109,00
8
1
> 250 plaatsen
Familie camping
In het bos
Staanplaats
v.a.20,10
Accomodatie
v.a.57,80
9
6
< 75 plaatsen
Rustige camping
Landelijk
Staanplaats
v.a.20,00
Accomodatie
v.a.45,00
10
1
> 250 plaatsen
Familie camping
Landelijk
Staanplaats
v.a.24,00
Accomodatie
v.a.75,00
Highlights
Overijssel

Varen in Giethoorn

Misschien wel de bekendste trekpleister van Overijssel is het plaatsje Giethoorn. Giethoorn wordt ook wel het Venetië van het noorden genoemd. De smalle grachtjes, bruggetjes en boerderijen zijn wereldberoemd.

Wat je echt gedaan moet hebben is een fluisterbootje huren en proberen door de smalle grachtjes heen te varen. Dit zal door de drukte niet altijd gemakkelijk zijn. Gelukkig wordt Giethoorn omringd door een groot natuurgebied (Weerribben-Wieden) om doorheen te varen. Daar kun je nog echt genieten van de stilte en de natuur.

Picknicken of zwemmen kun je bijvoorbeeld op het eilandje midden op het meer. Diep is het er overigens niet; bijna overal kun je staan. Je kunt ook plaatsnemen in een rondvaartboot met gids die je alles over de omgeving verteld.

Uitstapjes in Giethoorn

Giethoorn zelf is ook leuk om doorheen te wandelen of fietsen en gezellige winkeltjes, terrassen en restaurants. De bekendste daarvan is restaurant "De Fanfare".

In Giethoorn zijn ook een aantal kleine musea te bezoeken. Bijvoorbeeld museum de Oude Aarde, waar je mooie edelstenen, fossielen en mineralen kunt bewonderen. Kinderen kunnen er een speurtocht volgen, goud zoeken of een echte kristalbol kraken.

Alles over de geschiedenis, de inwoners en het leven in Giethoorn kom je te weten als je museum 't Olde Maat Uus bezoekt. Volg de audiotour en laat je rondleiding door een medewerker. Je kunt een authentieke boerderij, vissershuisje en botenhuis van binnen bekijken.

Giethoorn is autovrij, je auto parkeer je bij een van de parkeerterreinen aan de rand van het dorp. In en rondom Giethoorn vind je diverse campings, voor als je extra lang van deze bijzondere plaats en omgeving wilt genieten. 

Vakantie in Twente

Twente is de streek van de tukkers, vriendelijke gastvrije mensen met een mooi accent. In Twente valt veel te beleven. Denk bijvoorbeeld aan activiteiten in de natuur. Want natuur is hier volop aanwezig.

Toch is een gezellige stad ook nooit ver weg. De grootste stad van Twente is Enschede. Hier kun je genieten van een lokaal biertje op de Grote Markt.

Trek gekregen van al dat moois? In Enschede is recent de Twentsche Foodhal geopend. In een industrieel sfeertje kun je genieten van zowel lokale producten als wereldse gerechten bij acht verschillende keukens.

Musea Overijssel

Er zijn meerdere interessante musea om te bezoeken, bijvoorbeeld Rijksmuseum Twente of de Museumfabriek. Het Rijksmuseum heeft de grootste kunstcollectie van oost Nederland.

Geniet van hedendaagse-, moderne- en klassieke kunst. De Museumfabriek is een nieuwe heel interactief museum waar vooral de kinderen aan de slag kunnen. Zo kun je door sterrenkijkers kijken, vergelijken of jou botten op die van een mammoet lijken of luisteren naar Twentse sagen en legenden.

Nog een tip is een bezoek aan het kunststadje Ootmarsum. Het stadje is eigenlijk een groot openluchtmuseum waarin je eeuwen terug in de tijd waant. Bijzonder zijn de vele galerieën en kunst gerelateerde winkeltjes.

Het Kasteel van Bentheim

Net buiten Ootmarsum ligt de Kuiperberg, eenmaal boven kun je grote delen van Twente overzien en zelf het Kasteel van Bentheim (net over de grens) bewonderen. 

Misschien heb je gekozen voor een camping vlak aan de grens met Duitsland. Een uitstapje naar onze oosterburen is dan ook zo gemaakt. De kinderen maak je vast blij met een bezoek aan Tierpark Nordhorn net buiten Nordhorn zelf.

Het mooie Salland

Salland is nog zo'n mooie streek in de provincie Overijssel. En weer heel anders dan Twente. Kampeerders die in Salland een camping zoeken komen vaak voor de recreatie bij of op een van de 'bergen' Zoals de Helendoorns Berg, Luttenberg of de Holterberg.

Aan bergen moet je niet denken maar op de Sallandse Heuvelrug kun je een pittige wandeling of mountainbiketocht tegemoetzien. Ook motorrijders bezoeken graag de streek om via slingerweggetjes bijvoorbeeld bovenop de Holterberg te komen. Eenmaal bovenop de Holterberg vind je tal van eet- en drinkgelegenheden om even uit te rusten.

Bijzonder is ook een bezoek aan de Canadese oorlogsbegraafplaats met naastgelegen informatiecentrum. Op de Holterberg wordt nog jaarlijks een herdenkingsceremonie gehouden.

Natuurmuseum Holtenberg

Voor de kinderen is een bezoek aan Natuurmuseum Holtenberg een leuk uitstapje. In verschillende levensechte scenes (diorama's) met opgezette dieren wordt de natuur in de streek en ook het dierenleven in de rest van Nederland uitgebeeld.

Buiten het museum vind je het bos van Daantje Das waar de kinderen buiten verder kunnen gaan met het doen van spannende natuuropdrachten. Voor de allerkleinsten is er het grote kikkerpad, waar ze veilig kunnen spelen.

bezoek Natuurmuseum Holtenberg >

De Flierefluiter

Bij Raalte vind je speel- en recreatieboerderij de Flierefluiter. Kinderen vermaken zich prima in de uitgebreide binnen en buiten speeltuin in boerderij thema. Ze kunnen de dieren verzorgen of een ritje maken op een pony.

Bij de Flierefluiter is een fijne minicamping gelegen. Kinderen mogen dan ook buiten openingstijden blijven spelen en er is een fijn buitenzwembad voor de warme dagen.

Ben je zelf toe aan een spannende activiteit tijdens je vakantie in Salland. In Lemelerveld kun je gaan zweefvliegen! Geef jezelf een kennismakingsvlucht cadeau, wat een belevenis!

bezoek de Flierefluiter >

De Hanzesteden

Jouw vakantie in Overijssel is wellicht de gelegenheid om één of meerdere Hanzesteden te bezoeken. Deze mooie historische steden; Deventer, Zwolle, Kampen en Hasselt hebben allemaal een strategische ligging langs het water van de rivier de IJssel.

In de middeleeuwen werkten zo'n 200 Hanzesteden in Europa samen en hadden een krachtig handelsverbond. De handel ging grotendeels over zee met de eerste vrachtschepen, de zogenaamde kogge schepen. Vandaag de dag heeft elke Hanzestad zo zijn eigen authentieke sfeer en charme weten te behouden.

Wat ze gemeen hebben is dat de historische binnenstad veelal bewaard is gebleven. Zo kun je genieten van historische poorten, stadsmuren, koopmanshuizen, grachten en mooie stadsparken.

Elke Hanzestad heeft wel een stedelijk museum of een uitgezette stadswandeling die je langs pittoreske straten en pleintjes voert. In Kampen is een Koggeschip uit 1340 nagebouwd, deze is te bewonderen op de koggewerf aan de IJssel.

Een leuke tip is om bij een bezoek aan Zwolle ook eens het Kamperlijntje te pakken. De trein brengt je in 10 minuten van Zwolle naar Kampen. Alleen het uitzicht maakt het al de moeite waard!

Voor een meerdaags verblijf in Zwolle bevindt zich er een fijne camping aan de Agnietenplas.

De Hanzeroute

De Hanzeroute is een meerdaagse fietsroute die alle negen Hanzesteden in het oosten met elkaar verbindt. Overnachten kun je bijvoorbeeld in trekkershutten op campings of misschien heb je een lichte tent die mee kan op de fiets.

Of je nu een of meerdere dagen in de Hanzesteden verblijft neem in ieder geval een lokale lekkernij mee voor op de camping of thuis. Zo is er het Hanzebier, Hanzebrood (brood met rozijnen en specerijen), Hanzebrok (speculaaskoek) of Hanzethee in verschillende varianten verkrijgbaar bij theewinkel 't Konkeltje in Zwolle.

bezoek Theewinkel 't Konkeltje >

Activiteiten
Overijssel

Campings met zwembaden

Overijssel heeft heel veel water, zowel buiten als binnen. Waterpret is gegarandeerd als je gaat kamperen in Overijssel. Er zijn veel luxe campings met grote binnen- en buitenzwembaden. Voor zwemplezier hoef je dan niet eens de camping af.

Ook als niet campinggast kun je buiten het hoogseizoen tegen betaling vaak gebruik maken van deze zwemgelegenheden op de grote vakantieparken. Deze grote campings vind je vooral rondom de plaatsen Ommen, Rheeze en Hardenberg.

Wateractiviteiten buiten

Overijssel heeft ook vele riviertjes zoals de Vecht, Dinkel of de Regge. Deze wateren lenen zich uitstekend voor een boot- of kanotocht. Grote kans dat je op je camping of in de nabijheid wel een verhuur mogelijkheid hebt.

Er zijn ook wateractiviteiten te vinden die net een tikkeltje anders zijn. Zo vind je in Hardenberg de enige natuurlijke wildwaterbaan van Nederland. De baan is maar liefst 140 meter lang en heeft een hoogteverschil van 1,5 meter. Enige ervaring met een kano of kajak is wel een vereiste. Ook leuk om vanaf de kant te bekijken.

In Zwolle of Dalfsen kun je zelfs een BBQ donut huren. De donutboot is makkelijk te besturen en wordt aangedreven door een elektromotor. Terwijl je dobbert over de Vecht kun je ondertussen het vlees bereiden op de barbecue in het midden van de donut. Je mag je eigen eten en drinken aan boord meenemen maar dit kun je er ook bij reserveren.

Nog een leuk gezinsuitje op het water is een fotopuzzeltocht per motorboot. Je kunt opstappen in Dalfsen en vaart dan zelf de Vecht op. Foto's wijzen je de te varen route.

Bij camping Mölke in Zuna heb je de mogelijkheid om een sup te huren om te gaan suppen op de Regge. Sup staat voor stand up paddling ook wel peddelsurfen genoemd. Al peddelend kun je genieten van de mooie omgeving, leuk voor jong en oud!

Natuurgeheimen

Dat er in Overijssel bijzondere natuurgebieden zijn om te ontdekken heb je vast al kunnen lezen. Een wandeling of fietstocht vanaf je kampeerterrein is dan ook zo gemaakt. Er zijn ook een aantal bijzondere activiteiten te ondernemen in de natuur die we graag onder de aandacht brengen. Zo kun je op diverse plekken in Overijssel een blotevoeten pad lopen. Schoenen uit en lekker met je blote voeten de verschillende ondergronden en natuur ontdekken.

Je vindt 2 paden in Zwolle bij doepark Nooterhof en Park de Stadshoeven of bij de Koppeltuinen in Hardenberg. Ook op de grens met Duitsland, tussen heide, vennen en bossen, vind je een blotevoeten pad bij schaapskooi Stroothuizen.

Naast het pad kunnen de kinderen ook spelen in de natuurspeeltuin of genieten van een ijsje of pannenkoeken op het terras. Bezoek je de plek eind mei dan heb je de kans dat je de schapen geschoren ziet worden.

Bij bezoekerscentrum de Wieden in de kop van Overijssel is een Laarzenpad wandeling uitgezet. In deze rondwandeling van zo'n 3,5 kilometer loop je voornamelijk over moeras, trilveen en verplaats je je over verschillende slootjes door middel van trekpondjes.

Koe safari en Kabouterpad

In een bijzonder natuurgebied aan de Vecht bij Ommen kun je mee op een heuse koe safari. In een stoere huifkar rijd je dwars door het natuurgebied op zoek naar een zeldzame Nederlandse koe; de Brandrode runderen.

Deze dieren verblijven het hele jaar buiten en grazen in het Vechtdal in Overijssel. Heb je een aantal 'kleine kabouters' mee op vakantie dan is het vast leuk om een echt kabouter pad te lopen. Je vindt de kabouterpaden op verschillende plekken in Overijssel.

Bij bezoekerscentrum de Sallandse Heuvelrug in Nijverdal kun je voor vijf euro een route met opdrachten, gevulde knapzak en puntmuts kopen, rood geschminkte wangen krijg je er gratis bij.

Alle kabouters op de route kunnen vinden? Dan kan er ook nog gespeeld worden in de grote natuurspeeltuin terwijl de ouders toekijken vanaf het terras. Ander kabouterpaden vind je in Ossenzijl, Bornerbroek en Enschede.

Attractieparken in Overijssel

In Overijssel barst het van de leuke uitjes en activiteiten om met de kinderen te gaan ondernemen. Er zijn twee grote attractieparken te vinden namelijk attractiepark Slagharen en attractiepark Hellendoorn.

Beiden parken zijn groot van omvang en bieden genoeg vertier voor een hele dag. Attractiepark Slagharen beschikt over een eigen camping met genoeg faciliteiten en aantrekkelijke arrangementen om meerdere dagen te kunnen komen genieten. Slagharen heeft een groot overdekt zwemparadijs voor de minder zonnige dagen.

Attractiepark Hellendoorn heeft juist een groot openlucht zwemgedeelte, ideaal om even af te koelen op een zomerse dag.

Maar er zijn ook zeker minder grootste uitstapjes te vinden voor bijvoorbeeld een zonnige ochtend of juist regenachtige middag. Een wat kleiner attractiepark vind je in Hengelo genaamd de Waarbeek. Je koopt je kaartje op basis van all inclusive; dat betekent dat alle eten en drinken bij je entree is inbegrepen.

Liefhebbers van dinosaurussen kunnen hun hart ophalen bij Dinoland In Zwolle. Stoere meiden en jongens kun je eens meenemen naar het brandweermuseum in Rijssen.

In IJsselmuiden kun je je eigen aardbeien plukken in een kas bij aardbeienkwekerij Kalter. Terwijl de ouders genieten op het terras spelen de kinderen in de overdekte speeltuin.

Vergeet niet was lekkers mee te nemen uit de streekwinkel. Zowel in Nutter als in Wierden vind je een ijsboerderij waar je een kijkje kunt nemen op de boerderij en zien hoe het ijs gemaakt wordt. Uiteraard moet er daarna ook geproefd worden!