Campings in Flevoland

Veel mensen denken bij Flevoland niet aan een prachtige plek op te kamperen. En dat terwijl je in deze provincie alles hebt om je kampeervakantie te doen slagen. De provincie Flevoland is namelijk erg groen (grootste loofbossen van Nederland) en rijk aan water. Het landschap is divers en er valt veel te beleven voor jong en oud. Wat dacht je bijvoorbeeld van een fietstocht langs het schitterende natuurgebied van de Oostvaardersplassen. Of geniet van een dagje zon aan het Veluwemeer. Zin in een middagje shoppen? Neem dan een kijkje in het schilderachtige stadje Urk of breng een bezoekje aan het moderen Lelystad of Almere.

bekijk alle campings in Flevoland

Kamperen in Flevoland

 

Kampeer je in Flevoland, dan zit je eigenlijk altijd in de buurt van water. Je bent hier omgeven door het IJsselmeer en de Randmeren. Veel campings bevinden zich dus in de buurt of zelfs aan het water. Ook landinwaarts vind je veel kanalen als de hoge- en lage vaart. Hou je ervan om tijdens je kampeervakantie een hengeltje uit te gooien dan zit je hier goed. Ook voor liefhebbers van lange wandelingen is deze omgeving top. Want naast water vind je in Flevoland ook veel prachtige bossen.

Hou jij van watersport, dan zit je hier goed. Door heel Flevoland vind je verschillende zeil-, surf- en kitesurfscholen. Omdat de Randmeren op de meeste plekken erg ondiep zijn is dit het ideale water om het te leren. Wat ook leuk is, is de camping Buytenplaets Suydersee. Hier hebben ze namelijk een aantal zeer bijzondere glamping accommodaties. Denk bijvoorbeeld aan een Droomdome, boomhutsuite of een gipsy wagen.

Naast deze camping vind je op campingzoeker nog veel meer aansprekende campings in de provincie Flevoland. Het zoeken van een geschikt kampeerterrein doe je via de uitgebreide zoekpagina. Hier kun je snel en gemakkelijk aangeven wat bij jou past. Het aanbod aan campings is zeer gevarieerd! 

bekijk alle campings op Flevoland

Orchideenhoeve

Bewonder exotische planten en diersoorten op de Orchideeënhoeve - Foto: Wim van 't Einde

Urk (3) (1)

Geniet van het prachtige uitzicht over de haven van Urk - Foto: Jan Kaptein

Zoals je waarschijnlijk wel weet bestaat Flevoland nog niet zo heel erg lang. 100 Jaar geleden lag hier de Zuiderzee. In 1918 begon de aanleg van de afsluitdijk waarmee de Noordzee van de Zuiderzee werd gescheiden en Noord-Holland met Friesland werd verbonden. De aanleg van de oostelijke polder begon in 1957. Pas 11 jaar later werd gestart aan de zuidelijke polder. Met ingang van 1 januari 1986 was (volgens de wet0 Nederland een provincie rijker. Flevoland was geboren.

Omdat Flevoland helemaal omringd is door water zou je kunnen zeggen dat het een eiland is. Het grootste eiland van Nederland. Flevoland bestaat uit 6 verschillende gemeenten en heeft een totaal van ongeveer 450.000 inwoners. Omdat Flevoland is gemaakt door mensen, geld dit ook voor de inrichting van het gebeid. Zo kent Flevoland, veel moderen poldersteden, nieuwe wadden, aangelegde bossen en wat dacht je van bedachte natuurgebieden de oostvaardersplassen. 

Top 10 Campings Flevoland

1
7
75-250 plaatsen
Familiecamping
Bij een stad
2
2
75-250 plaatsen
Familiecamping
Aan een meer
Staanplaats
v.a.19,00
Accomodatie
v.a.45,00
3
4
75-250 plaatsen
Familiecamping
Aan een meer
Staanplaats
v.a.69,00
Accomodatie
v.a.150,00
4
2
<75 plaatsen
Familiecamping
Landelijk
Staanplaats
v.a.22,00
Accomodatie
v.a.60,50
5
5
75-250 plaatsen
Familiecamping
In het bos
Staanplaats
v.a.25,00
Accomodatie
v.a.47,50
6
12
<75 plaatsen
Familiecamping
Landelijk
Staanplaats
v.a.10,00
7
7
<75 plaatsen
Familiecamping
Bij een stad
8
1 (1) (1) (1)
75-250 plaatsen
Familiecamping
Aan een meer
Staanplaats
v.a.20,00
Accomodatie
v.a.44,00
9
2
75-250 plaatsen
Familiecamping
Aan een meer
10
1
>250 plaatsen
Familiecamping
Aan een meer

Highlights Flevoland

Kamperen in de provincie Flevoland betekent dat je je tent gaat opzetten op de voormalige Zuiderzeebodem. Hoe bijzonder is dat? Water is nog steeds in ruime mate aanwezig in de provincie. Het Markermeer, het IJsselmeer of de randmeren bieden genoeg mogelijkheden voor vele uren waterpret. De natuur die natuurlijk na de inpoldering pas is ontstaan is anders dan in andere provincies. Denk bijvoorbeeld aan de Oostvaardersplassen met zijn Koninkpaarden, de Marker Wadden die vanaf een tekentafel bedacht zijn of het grootste loofhoutbos van Nederland. Deze gebieden lenen zich voor een fijne fiets- of wandeltocht. Op Urk geniet je van een prachtig uitzicht over de haven en zie je de bijzondere vuurtoren uit de 18e eeuw. Voor waaghalzen biedt het attractiepark Walibi veel vertier, en vliegtuigspotters zijn helemaal op hun plek bij het Aviodome. Bij de Orchideeën hoeve in Luttelgeest wandel je in een overdekte kas van wereld naar wereld en zie je de meest exotische planten en verschillende diersoorten. Flevoland heeft zoveel te bieden dat vervelen niet mogelijk is!

Werelderfgoed Schokland

Midden in de Noordoostpolder ( in het noorden van de provincie) vind je voormalig eiland Schokland. Een archeologisch gebied vol met schatten in de bodem. Een plek waar mensen eeuwenlang hebben gestreden tegen het water. Midden op het eiland ligt museum Schokland. Hier vind je vele archeologische vondsten vanaf de IJstijd toen nu.

Het prachtig oude kerkje steekt hoog boven het Flevolandse landschap uit. Op een "steenworp'' afstand van het museum ligt de Gesteentetuin met het bezoekerscentrum Schokland. Een speciale wandelroute leid je langs miljoenen jaren oude stenen. Je kids kunnen er ondertussen graven naar schatten in de bodem en speurtochten doen. 

bezoek Schokland >

Schokland3

Urk4 (2) (1)

Urk

Urk is een dorp dat tot 1939 een eiland in de Zuiderzee was. Het echte eilandgevoel is nog steeds heel levendig onder de Urker gemeenschap! Men heeft het in Urk daardoor nog steeds over ‘op Urk’ in plaats van ‘in Urk’. Omdat Urk altijd een eiland geweest is, is de scheepvaart en de visserij heel belangrijk geweest voor het dorp. En dat is door de inpoldering zeker niet verdwenen.

Nog steeds ligt Urk direct aan het IJsselmeer en varen nog iedere week talloze vissersboten uit. Het dorp heeft dan ook de grootste vissersvloot van Nederland. Als je Urk bezoekt dan kom je al bijna vanzelf in de haven van Urk uit. Dit is het kloppend hart van het dorp. Hier wordt de vis aan wal gebracht wordt en geveild en hier genieten de toeristen in de zomer op hun bootjes.  Een visje eten hoort er op Urk natuurlijk helemaal bij. Veel gevangen vissoorten op het IJsselmeer zijn baars, paling en spiering. In de verschillende visrestaurants die het dorp rijk is komen natuurlijk ook vele andere vissoorten op tafel. Wat dacht je van een pan mosselen of een gebakken schol?

Behalve de vissershaven zijn er meer bezienswaardigheden te vinden in het dorp zoals de vuurtoren, het Urker vissersmonument, de Bethelkerk en het Kerkje aan de Zee. De vuurtoren van Urk stamt uit 1844 en is werkt volledig automatisch. De vuurtoren vind je op de dijk en heeft een hoogte van 18,5 meter. De bankjes voor de vuurtoren zijn een gewilde plek om van het uitzicht over het water te genieten. Urk heeft een eigen zandstrand, die naast de haven ligt. Dit strand is op warme dagen een populaire plek onder de lokale bevolking. Urk heeft ook een prima kampeerterrein net buiten het dorp in het Urkerbos.

Almere, een verrassende en bruisende stad!

Een bezoek aan Almere is in elk jaargetijde leuk, de stad biedt namelijk veel vertier. Zo kun je er goed shoppen in de ruim 400 winkels in het centrum, direct aan het treinstation. Ook is Almere ideaal voor strand- en watersportliefhebbers. Met een kustlijn van 40 kilometer is het niet alleen perfect voor een dagje strand, maar ook voor een wat actievere watersportactiviteit.

Zo heeft Almere het grootste catamaranstrand van Europa en is er voldoende ruimte voor surfers en kitesurfers. Wie houdt van wandelen of fietsen kan in Almere vele kanten uit. Zo zijn er rondom de stad bossen, meren en polders en vind je er bijzondere diersoorten. Het meest bijzondere natuurgebied is zeker de Oostvaardersplassen dat is gaan groeien op de oude zeebodem. Je kunt er kennismaken met 'de grote vijf' (ree, edelhert, wild zwijn, zeehond en bever) van Flevoland.

Verder is Almere natuurlijk geen oude stad met middeleeuwse grachten of oude panden maar wel met moderne architectuur. En dat is ook weleens verfrissend! Ontdek de vele bijzondere gebouwen zoals het stadhuis, de Kunstlinie, de Smaragd en de Citadel. De 20 meest bijzondere gebouwen in Almere zijn met elkaar verbonden door een wandeling dwars door het centrum. Niet genoeg aan 1 dag Almere? Zet dan je tent op bij de stadscamping in Almere of een natuurcamping net buiten het centrum.

Almere2

Lelystad2

Veel te doen rond Lelystad

Er is super veel te doen in en rondom Lelystad. We beginnen bij de Bataviawerf. Hier ligt een replica van het beroemde VOC schip de Batavia. En er wordt volop gewerkt aan een tweede schip: de Zeven Provinciën.

Bekijk op de scheepswerf hoe men vroeger deze schepen maakten. De geschiedenis komt pas echt tot leven met een rondleiding op de Batavia. Je bezoek aan de werf is goed te combineren met het naast gelegen shopping centrum: Batavia Stad Fashion Outlet.  Een walhalla voor de shopliefhebber. Of bezoek het museum Nieuw Land dat naast de scheepswerf ligt. Hier maak je kennis met een stukje recentere geschiedenis: het ontstaan van Flevoland. 

Aan de andere kant van Lelystad vind je het Aviodrome. Een interactief museum voor een dagje boordevol vliegtuigen en luchtvaart. Bekijk de Boeing 747 en ga aan boord, leer seinen of vlieg 'zelf' in de simulator. Meer dan 100 vliegtuigen 'vertellen' de geschiedenis van de Nederlandse luchtvaart. Kinderen leven zich uit in de verschillende speeltuinen die geheel in thema zijn en kunnen een heuse piloten- en stewardessen opleiding volgen.

Het Belevenissenbos

Leent het weer zich voor actieve buitenactiviteit? Ten noorden van Lelystad vind je het Belevenissenbos. Dit is het een avontuurlijk leer- en speelbos. Er is een kilometerslange waterloop met eilandjes, een fietscrossbaan, zandbulten, stormbanen en een survivalparcours met meer dan 50 hindernissen. 

bezoek het belevenissenbos >

Belevenissenbos2

Activiteiten Flevoland

Marker Wadden 2

Marker wadden

Niet ver uit de kust bij Lelystad vind je de Marker Wadden. Deze eilandjes zijn uitsluitend via de veerdienst vanuit Lelystad of natuurlijk met je eigen boot te bereiken.

Hier tref je een bijzonder natuurgebied dat gaat bestaan uit vijf verschillende eilanden, gebouwd met slib, klei en zand uit het Markermeer zelf. Het gebied is nog volop in ontwikkeling en alleen de eerste twee eilanden zijn al toegankelijk gemaakt. Er heerst ook een gunstig klimaat voor allerlei exotische planten, vogels en vissen. En ook de mens is welkom om te komen genieten op de eilanden. Het eerste eiland van de Marker wadden is al toegankelijk voor toeristen. Direct naast de haven vind je een mooi strand waar je prachtig uitzicht hebt op de voorbijvarende schepen op het Markermeer. Zeker als de zon schijnt nodig het zoeter water je uit om een verfrissende duik te komen nemen.

Ook zijn er verschillende wandelroutes uitgezet over schelpenpaden en vlonders waardoor je dwars door de natuur het gebied kunt gaan ontdekken. Vergeet niet te stoppen bij de 12,5 meter hoge uitzichttoren 'de Steltloper'. Vanuit de toren kun je de hele Marker Wadden zien, en op heldere dagen zie je in de verte zelfs de contouren van Amsterdam. 

bezoek de Marker Wadden >

De stranden van Flevoland

Flevoland heeft superfijne stranden met als grootste voordeel dat er zoet water is. Er zijn maar weinig golven en veel ondiepe stukken, zeer geschikt voor jonge kinderen en het beoefenen van watersporten.

Bij Lelystad is er het opgespoten Houtribstrand aan het IJsselmeer. Bij Almere heb je de keuzen uit verschillende strandjes gelegen aan het IJmeer. De echte lange stranden vind je aan het Veluwemeer. Bij Dronten of Zeewolde heb je de grootste keuze uit verschillende stranden. Naast camping Flevostrand heb je een grote bootverhuur en zeilschool. Zo kun je tijdens een weekendje kamperen al de basis leren van het zeilen, suppen of surfen. 

In de Noordoostpolder is er een bekend surfstrand aan het Vollenhovermeer, en vind je het uitgebreide recreatiegebied Netl park. Hier vind je naast strand ook klimduinen, een wilde tuin en diverse outdoor attracties. Neem gerust je tent mee naar recreatiegebied Netl. Ze hebben er een prachtig gelegen camping! 

Alle campings aan het water >

Netl

Walibi2

Grote en kleine pretparken

Het pretpark met verreweg de meest snelle achtbanen en heftige attracties van Nederland vind je bij Biddinghuizen. Als je houdt van spanning en sensatie dan is Walibi de plek voor jou. Durf jij in de Goliath, Condor of Speed of sound te stappen? En ben je echt niet bang aangelegd dan zijn de Fright Nights in de Halloween periode vast ook iets voor jou. 
Gaan er kleinere kinderen mee dan is het grote Kabouterbos in Dronten iets meer geschikt. Je treedt daar binnen in de wereld van de kabouters. Volg je de kabouterroute door het bos dan kom je vanzelf de zingende paddenstoelen tegen. Uiteindelijk kom je uit in de kabouterspeeltuin. En natuurlijk bij het heerlijk ruikende pannenkoekenrestaurant. 
In de Noordoostpolder vind je verder speel- en doepark De Voorst met skelterbaan, airtrampoline, kabelbaan en klimtorens. Als campinggast van de gelijknamige camping heb je gratis toegang tot dit speelpark. Het is er heerlijk spelen middenin de bossen. 
Wanneer jouw kinderen dol zijn op politie-, ambulance-en brandweerwagens, dan is het PIT Veiligheidsmuseum in Almere een echte aanrader. Door middel van een speurtocht kom de kinderen langs allerlei wagens, motoren en attributen die gebruikt worden bij de politie, ambulance of brandweer. Verkleed je als een brandweerman en behaal een echt diploma.

Hans & Grietje Pannenkoekenhuis en Speelpark

In Zeewolde ligt het Hans & Grietje Pannenkoekenhuis. Behalve eten kun je heel veel spelen en ontdekken bij Hans & Grietje. Er is namelijk een groot speelpark omheen gebouwd. In de grote snoeptoren vind je een snoepmuseum. Er zijn allerlei geheime trappen die je leiden naar een grote heksenketel en verschillende glijbanen dwars door het pannenkoekenhuis. Via een van die indoor glijbanen kom je in de speelkelder uit. Hier zijn allerlei spelletjes en speeltoestellen voor te vinden. Zo wordt het wachten op je pannenkoek een stuk minder saai!

Je kunt ook buiten spelen. Speel in het snoephuisje het sprookje van Hans & Grietje na, spring op de trampolines en springkussens en schommel op de grote familieschommel. Bij het pannenkoekenhuis start de Broodkruimeltjesroute, een wandeling van ongeveer 60 minuten. Via allerlei opdrachten beleef je de avonturen van Hans & Grietje in het naastgelegen bos zelf. 

Bezoek Hans & Grietje >

Hans Grietje

Orchideeenhoeve3

Orchideeënhoeve

Hou je van exotische bloemen, planten en dieren breng dan een bezoek aan de Orchideeënhoeve. Dit park biedt zoveel meer dan alleen de orchideeën, die overigens ook prachtig zijn! In het overdekte park van 25.000 m2 waan je je in een tropische jungle. Via slingerpaadjes kom je langs bijzondere bloemen, planten, watervallen en dieren zoals; aapjes, vlinders en flamingo's.

Er zijn dagelijks theatervoorstellingen en kinderen vermaken zich prima in de vlindertuin of in de uitgebreide speeltuin. Er is ook een uitgebreide winkel bij waar je natuurlijk een mooie orchidee kunt uitzoeken om mee naar huis te nemen. 

Bezoek de Orchideeënhoeve >

Big Five van Flevoland

Op safari in Nederland? Zeker wel! Je heeft niet naar Afrika om wilde dieren te spotten. Ontdek de Big Five van Flevoland tijdens een safari door de Oostvaardersplassen. Daar leven namelijk duizenden dieren in het wild.

Stap in een jeep, open excursiewagen of boot en ontdek dit stuk ongerepte natuur. Een boswachter van Staatsbosbeheer vertelt je alles wat je nog niet wist en brengt je op plekken waar je normaal niet komt. Bekijk als voorbereiding op je safari de film "De nieuwe Wildernis" welke is opgenomen in de Oostvaardersplassen.

De film toont in de vier seizoenen van het jaar het leven van o.a. de Konik paarden, edelherten, vossen en roofvogels in de Oostvaardersplassen. Kamperen met de geluiden van de Nieuwe Wildernis op de achtergrond? Vlakbij dit natuurgebied vind je een fijne natuurcamping met genoeg faciliteiten om een paar dagen extra te kunnen genieten in Flevoland. 

Oostvaartseplassen