Niet iedereen houdt er van om ’s ochtends vroeg wakker gemaakt te worden door de klanken van het animatieteam, of het geluid van een groepje spelende kinderen pal voor je tent. Je bent op zoek naar ruimte, rust en vrijheid. Je wilt rustig wakker worden gemaakt door het geluid van fluitende vogeltjes. Je houdt van een actieve of juiste relaxvakantie weg van de drukte.

Alle onderwerpen in dit artikel

Niet alleen 50+’ers, maar ook (jonge) stellen zonder kinderen of alleenreizenden weten steeds vaker de adult only campings te vinden. Je ziet dan ook een stijgende lijn in het aantal kindervrije campings. Maar wat is een adult only camping precies? Voor wie zijn ze geschikt en wat kan je verwachten op een kindvrije camping? Ik zocht het voor je uit.

ga op zoek naar een Adult Only Camping

Adult only camping
Wat kun je allemaal verwachten van een Adult only camping?

Wat is een adult only camping?

Een adult only, of kindervrije camping, is een camping die geen faciliteiten heeft voor kinderen. Je vindt er geen kindersanitair, speeltuinen of animatieteam. Deze campings adverteren met de naam adult only of kindervrije camping. Gezinnen met kinderen zijn simpelweg niet welkom op deze campings. Er zijn ook campings die zich zelf ‘minder geschikt voor kinderen’ noemen, maar waar ze wel welkom zijn. Houdt er dan wel rekening mee dat er geen faciliteiten voor je kinderen zullen zijn. Kinderen zullen zich wellicht snel gaan vervelen. Ook omdat er geen of weinig speelkameraadje voor ze zullen zijn. 

Voor wie zijn adult only campings geschikt?

Het is een misvatting om te denken dat adult only campings alleen voor 50+’ers zijn. Dit ietwat stoffige imago is onterecht. In de huidige maatschappij is er een groeiende doelgroep van (jonge) kinderloze stellen die bewust zoeken naar een kindvrije camping. Of je er nu van houdt om lekker te gaan fietsen, wandelen of cultuur te snuiven. Of je pakt liever een goed boek en wil met je beentjes omhoog gewoon niet anders horen dat het fluiten van de vogels. Op kindervrije campings heerst vaak een cultuur waarin privacy hoog in het vaandel staat.

Iedereen respecteert elkaars ruimte en wens voor rust. Vrijwel alle soorten kampeermiddelen kunnen terecht op een adult only camping. Caravans, tenten, vouwwagens of een camper, er is meestal plek voor iedereen. Ook singles zullen zich thuis voelen op een kindvrije campings. Je zit er namelijk niet tussen alle gezinnetjes.

Adult only Camping De Drie Provinciën
Rust en ruimte. De speerpunten van een kindvrije camping

Wat is kenmerkend voor een adult only camping en wat voor faciliteiten vind je er?

Een Adult-only camping (dus zonder faciliteiten voor kinderen) betekend niet dat het een saaie camping hoeft te zijn. Rust, ruimte en vrijheid staat voorop. De campings hebben vaak ruime plaatsen met veel privacy. Je kunt er veelal terecht met alle soorten kampeermiddelen. Ook zijn er steeds meer campings die (luxe) huuraccommodaties verhuren. Ook zijn er vaak mogelijkheden voor het huren van privé sanitair. De campings hebben vaak het label van charmecamping of karakteristieke camping.

Er is aandacht en ruimte voor de natuur, het terrein is goed onderhouden en de sanitaire voorzieningen zijn van hoge standaard. De campings zijn vaker landelijk en rustig gelegen en daarmee uitermate geschikt voor liefhebbers van wandelen of fietsen. Daarom is er vaak ook een plek waar je overdekt je elektrische fiets kunt opladen. Meestal bieden deze campings geen uitgebreide horeca faciliteiten of campingwinkels, maar in de meeste gevallen wel een broodjesservice. 

Sanitair op een adult only camping
Het sanitair op een Adult only camping is meestal tip top in orde!

Op Campingzoeker vind je een aantal Adult only campings verspreid door heel Nederland. Is je interesse gewekt en klinkt een kindervrije vakantie jou als muziek in de oren? Speciaal voor jou hebben we een lijstje samengesteld met de - volgens ons - 15 mooiste Adult only campings van Nederland.

de 15 mooist Adult Only campings

Over de auteur:
Anjetha van Hensbergen

Anjetha van Hensbergen is moeder van Amélie en Morris en één van de initiatiefnemers van Campingzoeker. Naast dat ze haar hele leven al kampeert, is ze ook meer dan 10 jaar werkzaam geweest op een camping in Overijssel. Samen met haar man Erwin werkt ze dagelijks aan de website Campingzoeker.

Anjetha van Hensbergen