Ben je op zoek naar een toffe boerderijcamping voor je komende kampeervakantie in Nederland? Wij hebben het je gemakkelijk gemaakt en van de mooiste en meest bijzondere boerencampings een top-20 samengesteld. Een handig rijtje waardoor jij vast inspiratie krijgt voor je komende kampeervakantie.

Alle onderwerpen in dit artikel

Kamperen bij de boer is hot! Stadsmensen, paardenmeisjes en dierenvrienden zullen de vakantie van hun leven hebben wanneer ze kamperen op het erf van een boerderij. De campings staan vaak op de mooiste plekken in Nederland. De boerencampings zijn allemaal kleinschalig, hebben geen hele uitgebreide faciliteiten en zijn vaak aantrekkelijk geprijsd. Ideaal voor een paar dagen helemaal back to basic. Proeven van het leven op de boerderij.

Spelen in het hooi, paardrijden, knuffelen met koeien, dieren voeren, iedere boerderijcamping heeft weer iets anders te bieden. Er zijn ook boerencampings die bijvoorbeeld safaritenten voor de verhuur aanbieden zodat je ook zonder eigen kampeermiddel toch kunt kamperen bij de boer. Op naar de top 20 mooie boerderijcampings in Nederland. Je vindt ze hieronder!

bekijk alle boerderijcampings

Boerderijcamping De Mebel - Achterhoekse gemoedelijkheid

1. Boerderijcamping de Mebel

Een paar dagen kamperen tussen de dieren. En dat bedoelen ze op deze boerderijcamping echt letterlijk: twee keer per dag lopen de koeien dwars over de camping richting de weide en weer terug. Kom gerust helpen bij het ophalen, melken en voeren van de koeien.

Achter de boerderij vind je zo'n 30 ruime kampeerplaatsen en enkele huuraccommodaties. Je hebt een weids uitzicht over de weide met grazende koeien. Er is ook een wei met kleine aaibare dieren. Geniet van al het goede dat de boerderij te bieden heeft: verse yoghurt, eitjes, honing en jam.

Ga op avontuur in de Achterhoek of steek de grens over met Duitsland. De camping ligt bijna op de grens. Dinxperlo, Doetinchem en Aalten zijn leuke plaatsen om te bezoeken. In het laatstgenoemde plaatsje vind je een interessant onderduikersmuseum.

ontdek Boerderijcamping de Mebel

minicamping Hoeve Heikant - kleinschalige kindercamping met pony's en paarden

2. Pony- en kinder- minicamping Hoeve Heikant

Op slechts enkele kilometers van safaripark 'Beekse Bergen' ligt camping Hoeve Heikant. In een bosrijke omgeving kamperen hier vooral gezinnen met kinderen tot 12 jaar. Overdag is het Brabants gezellig en na 21.00 uur heerst hier lekkere rust als de kids op bed liggen. Deze boerencamping is erg in trek vanwege de aanwezigheid van pony's en paarden.

Er zijn 20 kampeerplaatsen en een aantal safaritenten, blokhutten en appartementen. De kampeerplaatsen en safaritenten zijn opgesteld rondom de centrale speelweide zodat je altijd zicht hebt op de spelende kinderen. Bijzonder aan deze camping is de aanwezigheid van paarden en pony's die geknuffeld, geborsteld en ingevlochten mogen worden. Een ritje op de rug van een pony of in het karretje erachter is vaak mogelijk.

Hoeve Heikant ligt op korte afstand van safaripark Beekse Bergen, een fantastische uitstapje voor jong en oud. Binnen- en buitenzwembaden als ook een natuurbad liggen op fietsafstand van de camping.

ontdek Hoeve Heikant

Boerderijcamping Molenperk - Volg echte boeren les op deze camping in Zeeland

3. Boerderijcamping Molenperk

Even een paar dagen met je voeten op Zeeuwse grond met veel rust, ruimte en natuur op je heen. Kinderen kunnen heerlijk spelen op deze autovrije minicamping. De eigenaren zijn trots op hun bedrijf en geven je graag een rondleiding en meehelpen mag altijd.

Je kampeert hier op een veld met speeltoestellen, fijn voor de kids. De dagen zijn zo gevuld met het paardrijden, de geiten voeren, op excursie door de akkers of een echte boeren les volgen. Leuk voor jong en oud. Er zijn ook twee chalets voor de verhuur.

Ontdek het mooie Zeeuwse Walcheren op de fiets, de camping heeft een overdekte fietsenstalling. Op naar het Veerse Meer of naar het eindeloze Noordzeestrand. Neem voor onderweg wat lekkers mee uit de boerderijwinkel tegenover de camping. Deze heeft echt de lekkerste en meest verse streekproducten uit het mooie Zeeland.

ontdek Boerderijcamping Molenperk

Camping bij een in werking zijnde boerderij centraal in Nederland

4. Camping Prinsenhof

Kamperen bij de boer op een centraal plekje in Nederland. Het is genieten van de boeren buitenlucht en het uitzicht over de landerijen terwijl er elders op de boerderij hard gewerkt wordt. Neem gerust een kijkje in stal bij de koeien. Camping prinsenhof mag echt niet ontbreken in de top 15 van leukste boerencampings in Nederland.

Behalve koeien kun je op deze kleinschalige camping nog veel meer dieren verwachten. Vanaf je kampeerplaats heb je uitzicht over de weides met koeien en kun je bijzondere vogels spotten. Logeren op het platteland zonder eigen kampeermiddel? Huur dan de vierpersoons farmlodge.

De omgeving van de camping, de Kromme rijnstreek, staat vol met kastelen, buitenhuizen en fruitboomgaarden. Koop onderweg wat vers fruit bij een van de vele stalletjes langs de weg, genieten! Natuurgebied de Utrechtse Heuvelrug is vlakbij, net als de provincie hoofdstad Utrecht natuurlijk.

ontdek Camping Prinsenhof

Kamperen bij de boer op de voormalige zuiderzeebodem

5. Boerderijcamping de Hinde

In het mooie Flevoland, net buiten Dronten, vind je deze knusse boerderijcamping. Waar de kinderen volop mogen meehelpen op de boerderij. Ook de omgeving van de camping is zeer de moeite waard, er zijn veel dag attracties, historische steden, water en bossen op korte afstand te vinden.

Bij een in werking zijn akkerbouwbedrijf ligt deze boerencamping met 20 kampeerplaatsen. Ook aan camperaars is gedacht. Naast het spelen in het stro, rondrijden op de skelter kunnen de kinderen heerlijk knuffelen met dieren en meehelpen met de dagelijkse verzorging.

De camping ligt vlakbij Kampen en Elburg, historische Hanzesteden die zeer de moeite waard zijn. Op warme dagen kun je verkoeling zoeken aan het Veluwemeer of in de bossen rondom de camping. Attractieparken zoals Walibi en het Dolfinarium liggen op korte rijafstand van camping de Hinde.

ontdek Boerderijcamping de Hinde

Kleine groene natuurcamping met veel privacy

6. Camping d'Olde Kamp

De boer op deze camping in het mooie Drenthe kan wel wat hulp gebruiken. Alle dieren die hier wonen moeten immers verzorgd worden. Misschien verdien je aan het einde van je kampeervakantie bij de boer wel een boerendiploma.

Naast de dieren die al op deze boerencamping wonen zijn honden en paarden ook van harte welkom. Na het ontbijt met een verse eitje en warme broodjes die aan je kampeerplaats worden bezorgd is het tijd om de boer te gaan helpen. Bijzonder zijn de plaggenhutten die je kunt huren en voorzien zijn van een bedstee, typisch Drents!

De camping heeft als 'achtertuin' het Nationaal park 'Dwingelderveld'. Typische brinkdorpen als Ruinen en Dwingeloo zijn vlakbij net zoals vele natuur- en buitenbaden. De camping is het gehele jaar geopend, kom gerust eens winterkamperen. Er mag dan een kampvuur gestookt worden op het terrein. Favoriet zijn de pizza's bereidt op de buitenoven op de camping.

ontdek Camping d'Olde Kamp

Kamperen bij de boer met speciale aandacht voor senioren

7. Oda Hoeve

Dat kinderen zullen genieten van een kampeervakantie staat vast. Bij boerencamping Oda Hoeve is er juist speciale aandacht voor senioren die graag op een boerencamping willen verblijven. De faciliteiten en activiteiten zijn hierop dan ook ingericht.

De camping is kleinschalig, rustiek en autovrij. Camperaars zijn ook van harte welkom. Op de camping worden activiteiten georganiseerd die zorgen voor een gezellig samenzijn met je medekampeerders. Denk hierbij aan forellen roken, een barbecue of samen jeu de boules spelen.

De camping ligt net buiten maasdorp Kessel, een toeristisch plaatsje met diverse voorzieningen. Naast het water van de Maas is de omgeving ook heel bosrijk. Ga mee met een georganiseerde excursie vanuit de camping naar bijvoorbeeld een aspergeteler, een champignonkwekerij of een bierbrouwerij.

ontdek Oda Hoeve

Help je een handje mee op deze boerderij in Zuid-Limburg

8. Boerderijcamping de Kloostermuur

Op naar het uiterste puntje van Nederland (Limburg) om een paar dagen de handen uit de mouwen te steken op deze boerderijcamping. Hier mogen zowel kinderen als volwassenen meehelpen op deze boerderij waar veel streekproducten worden geproduceerd.

Wat een plaatje van een camping, je waant je echt in het buitenland. Kies zelf je plekje uit achter de eeuwenoude carré-boerderij en het genieten kan beginnen. De koeien lopen vrij rond, de trots van het bedrijf. Het sanitair is prima net als de wifi en de verse broodjes in de ochtend.

Verlaat de kloostermuren om de Zuid-Limburgse omgeving te gaan verkennen. Volg de Mergelland route en stop bij een idyllische wijnboerderij. Dit is ook de streek van graan, bieten, hoogstamboomgaarden met een verdwaalde ruïne en kastelen.

ontdek Boerderijcamping de Kloostermuur

Op avontuur bij de boer in Overijssel

9. Boerderijcamping Varsenerveld

Deze avontuurlijke kampeerbestemming in het Overijsselse Vechtdal mag niet ontbreken in de top 10 van leukste boerencampings in Nederland. De camping is kleinschalig, rustig en vooral gezellig. De kinderen kunnen vrijuit spelen in de buitenlucht en er is genoeg werk op de boerderij.

Zo kan de boer wel wat hulp gebruiken bij de koeien, dwerggeiten, pony en de kippen. Van het verzorgen, voeren, knuffelen en natuurlijk verse eitjes uit het kippenhok halen. De camping ligt ver weg van een grote weg en de drukte dus ook op het erf kan heerlijk gefietst of gestept worden. Er is ook een fijne speeltuin en alle kampeerplekken liggen rondom de boerderij met vrij uitzicht.

Geen eigen kampeermiddel? Huur dan het vakantiehuisje met veranda of de trekkershut. Zo kun je ook genieten van het kamperen bij de boer en het mooie Overijsselse Vechtdal. Bezoek Ommen met het tinnen figuren museum en het streekmuseum. In Ommen kun je opstappen voor een vaartochtje over de Vecht of Regge. Een eigen bootje of kano huren kan daar ook.

ontdek Boerderijcamping Varsenerveld

Kamperen in het groene hart van Nederland

10. Boerderij Hazenveld

Een leuke rustige camping tussen de weilanden met Utrecht en Amsterdam om de hoek. Als campinggast mag je mee melken met de boer die dat nog op traditionele wijze doet in de polder. En wordt er bijna een kalfje geboren? De boer maakt je op verzoek graag wakker om dit mee te maken.

Een minicamping in het oer Hollandse polderlandschap. Met je blote voeten in het gras, koeien, molens en boomgaarden. Op het terrein is tevens een bed & breakfast gevestigd. Meer faciliteiten zijn onder andere een speeltuin, huiskamer, bibliotheek en fietsverhuur.

Op fietsafstand ligt het mooie kasteel de Haar en kasteel Haarzuilens. Binnen drie kwartier fietsen ben je in hartje Utrecht. Een stad bomvol historie, fijne winkels, musea en horeca. Terug naar de rust? Dan op naar de Loosdrechtse of Vinkeveense plassen.

ontdek Boerderij Hazenveld

Minicamping aan de rivier de Eem

11. Boerencamping Buitenlust

Ook centraal in Nederland ligt deze boerencamping in Eemdijk. Bijzonder aan deze boerencamping is de ligging aan de rivier de Eem. Naast helpen op de boerderij kun je in de omgeving uren fietsen of watersporten beoefenen.

Op boerencamping Buitenlust zijn er zo'n 20 kampeerplaatsen op een groot veld gelegen achter de boerderij. Op het veld vind je speeltoestellen voor de kinderen. Op de boerderij worden kalveren gehouden dit opgroeien tot melkkoeien. Zowel de kinderen als volwassen zijn van harte uitgenodigd om mee te helpen met de dagelijkse werkzaamheden op de boerderij.

Gewoonweg genieten van het weidse en vrije uitzicht kan natuurlijk ook. Ook zijn er genoeg activiteiten in de omgeving te ondernemen. Ontdek de historie van het nabijgelegen vissersdorp Spakenburg. Ook kun je in de omgeving gaan boerengolven. Ga je de omgeving op de fiets verkennen vaar dan ook eens een stukje mee met de fietsboot over de Eem.

ontdek Boerencamping Buitenlust

Boerderijvakantie in Zuid-Limburg

12. Boerderijcamping de Mescherhei

Op naar Zuid-Limburg waar deze mooie boerderijcamping met zijn vergezichten zeker thuis hoort in het rijtje leukste boerderijcampings in Nederland. De camping wordt omringd door appel- en kersenbomen en er loopt kleinvee rond.

De veertig kampeerplaatsen zijn terrasvormig gelegen zodat elk plekje een vrij uitzicht heeft over de weilanden, boomgaarden, bos en Maasvallei. Deze melkvee boerderij heeft moderne voorzieningen en gaat zeker met z'n tijd mee, zo zijn er plekken met privé sanitair. In de karakteristieke boerderij uit 1926 zijn een aantal vakantiewoningen gerealiseerd.

Welkom in het heuvelachtige Limburg met zijn unieke cultuur en eeuwenoude tradities. Op slechts 200 meter vanaf de camping ligt een uitkijktoren waar je bovenin zicht hebt tot ver in België. Zowel Maastricht, Luik en Aachen en zijn zeer geschikt voor een daguitstap.

ontdek Boerderijcamping de Mescherhei

Boerencamping, melkveehouderij, zorgboerderij en boerderijwinkel

13. Minicamping Pitteperk

Een rustige boerderijcamping op het Zeeuwse eiland Walcheren met strand en zee op enkele kilometers afstand. Tegenover de camping ligt een bosgebied 'Bos van ter Hoge'. Behalve op de zondag ben je iedere dag van harte welkom om een kijkje te nemen op de boerderij. Ook bij het melken, aan het begin van de avond, ben je van harte uitgenodigd.

Wat heerlijk, op deze camping is tevens een boerderijwinkel gevestigd. Je vind hier de lekkerste Zeeuwse streekproducten, maar ook veel producten van eigen erf. Kaas uit eigen kaasmakerij, fruit en groente uit eigen moestuin en melkproducten van eigen koe. Neem ook gerust een kijkje in de boomgaard, de tuinkas en de kruidentuin.

Minicamping Pitteperk is ook een ideale uitvalsbasis om het mooie Zeeuwse eiland Walcheren te ontdekken. Op naar de historische stad Middelburg of Vlissingen. Door het uitstekende knooppuntennetwerk is het eiland ook goed per fiets te verkennen.

ontdek Minicamping Pitteperk

Neem je eigen paard mee naar Zuid-Limburg

14. Camping Hubertus Hoeve

Nog zo'n pareltje van een camping net buiten Valkenburg (Zuid-Limburg). Op deze boerencamping heb je de mogelijkheid om je eigen paard mee te nemen en te stallen. De omgeving leent zich uitstekend voor een buitenrit. Je mag ook een rit maken op een van de paarden van de camping.

Op de camping zelf is genoeg te doen; het verzorgen van de paarden, koeien en kippen. Maar er kan ook lekker gespeeld worden in de speeltuin, op de trampoline of in de hooiberg. Af en toe wordt er een huifkartocht georganiseerd. De 15 kampeerplekken achter de boerderij hebben een vrij uitzicht over het dal.

Op naar Valkenburg om van de rodelbaan of kabelbaan af te gaan. Ook attractiepark de Valkenier ligt om de hoek. Zwemmen kan in het binnen- en buitenbad van de gemeente Valkenburg. Een dagje ultiem ontspannen kan dan weer in Thermae 2000.

ontdek Camping Hubertus Hoeve

Natuur- en landschapscamping in Friesland

15. Camping It kroese Baemke

Een camping voor kinderen die gek zijn op dieren en het buitenleven. Buiten het hoogseizoen heerst hier echter een aangename rust. Help mee met de verzorgen van het kleinvee en de paarden. Je hebt ook de mogelijkheid om je eigen pony of paard mee te nemen op je kampeervakantie.

Hutten bouwen, vissen in de vijver en het verzorgen van de dieren, de kinderen komen vast tijd te kort. In de zomervakantie is er ook een recreatieteam die allerlei activiteiten bedenkt. De camping is iets groter dan de gemiddelde boerencamping namelijk 65 kampeerplaatsen. De meeste plaatsen hebben een vrij uitzicht en buiten het hoogseizoen is het aangenaam rustig.

Direct tegenover de camping ligt een mooi natuurgebied, zo kun je gelijk op pad. Of huur een fiets en bezoek een van de vele braderieën en vlooienmarkten in de omgeving. Ook leuk is het blotevoetenpad in Opende.
ontdek Camping It kroese Baemke

De boerinn kookt graag voor haar campinggasten

16. Camping de Boerinn in Kamerik

Wat een ontzettend toffe boerderijcamping vonden wij in het Groene Hart van Nederland. Als campinggast mag je gratis kanovaren, suppen en klompgolf doen. Voor de iets oudere kinderen is er de mogelijkheid om te kamperen op hun eigen eilandje, met uitzicht op de polder en je ouders dichtbij.

Alle buitenkinderen zijn vaak vroeg uit de veren en dat komt goed uit want de boer kan in de ochtend wel wat hulp gebruiken met het verzorgen van de dieren. Daarna is het tijd om te spelen in het stro, een kruiwagen race te doen of te racen op de skelters.

Op het terras aan het water is het goed toeven. Van een frietfestijn, een zomerse barbecue of de daghap op culinair gebied word je goed verwend op deze camping. Eindig de dag bij het gezamenlijke kampvuur waar broodjes worden gebakken en marshmallows geroosterd. 

ontdek Camping de Boerinn

Spelenderwijs kennismaken met het leven op de boerderij

17. Camping de Kamperhoek in Vogelwaarde

Van waterpret, speeltuin tot fietscrossbaan met natuurlijk veel dieren op deze boerencamping in Zeeuws-Vlaanderen. De boer vertelt graag over hoe hij zijn aardappelen, suikerbieten en uien verbouwd en de tienerzonen zijn trots op de grote landbouwmachines.

Deze autovrije camping beschikt over een leuke mix tussen kampeerplekken, safaritenten, boerenhuisjes en barntenten. Naast veel buitenspelen, knuffelen met dieren, racen op de skelters is daar ook een overdekte speelschuur.

Hoewel landelijk is de camping toch vol groen, lekker beschut en de bloemenweide is prachtig. Iets verderop ligt de Westerschelde waar je ook verschillende strandjes vindt. Houd je van vissen dan zit je op deze camping ook goed, er is een eigen visvijver. Ga eens mee op een huifkartocht vanaf de camping, leuk voor jong en oud.

ontdek Camping de Kamperhoek

Charmante boerderijcamping nabij Ommen

18. Camping de Regge-vallei in Den Ham

Wat een leuke boerderijcamping is dit in het mooie Overijssel. Deze hoort absoluut in het lijstje met leuke boerderijcampings in Nederland. Deze camping heeft een schat aan faciliteiten en is een waar paradijs voor buiten kinderen. Spelen in de modderkeuken, in het minispeelbos en samen hutten bouwen.

Een romantisch weekend weg voor 2 in een tweepersoons safaritent? Of met het hele gezin in een glamping Bell-tent? Naast kamperen met je eigen kampeermiddel kun je ook terecht in een van de glamping accommodaties. Met rivier de Regge op loopafstand, uitzicht op de Lemelerberg en te midden van landerijen kom je hier echt tot rust.

Bij minder weer is daar de grote overdekte speelschuur met ballenbak, reuzenblokken en nog veel meer speelgoed. Heb je je avonturenboekje vol leuke opdrachten al gedaan? Dan is het tijd voor de boerenspeurtocht over de camping en als beloning een ijsje!

ontdek Camping de Regge-vallei

Kamperen en spelen op de boerderij

19. Boerderijcamping de Speelhoeve in Sinderen

Nog zo'n toffe kleine kindvriendelijke boerencamping, dit keer in de Achterhoek. De 25 kampeerplaatsen zijn zo gemaakt dat ze allemaal zicht hebben op de centrale speeltuin, een fijn idee!

Wat maakt het kamperen op een boerencamping nu zo anders dan een andere camping hoor ik je denken. Dat leg ik je graag uit: je bent te gast op het bedrijf en in her gezin van de boer. Hoe ze leven en werken laten ze graag aan haar gasten zien, want ze zijn er trots op. De boer vindt het supertof als de kinderen hem komen helpen. Eieren rapen, het ophalen van strobalen op het land en natuurlijk het voeren van alle dieren op de boerderij.

Er is geen animatieprogramma op deze camping, de meeste activiteiten ontstaan spontaan. Een kampvuur, een competitie buikschuiven, ponyrijden, een volleybaltoernooi of pannenkoeken bakken voor de hele camping. Bij minder weer kun je trouwens heerlijk spelen in de hooischuur. 

ontdek Boerderijcamping de Speelhoeve

Volg een workshop kalfjes of koe knuffelen

20. Boerderijcamping Van 't Zandeind in Riel

We vonden een luxe boerderijcamping in het bourgondische zuiden van Nederland tussen Tilburg en de Belgische grens. De luxe zit hem onder andere in het privé sanitair bij iedere kampeerplaats, de excursies, het vele speelmateriaal en de goed uitgeruste boerderijwinkel. Vergeet vooral niet de Lakenvelder worstenbroodjes te proeven, specialiteit van boer Jos!

De 15 ruime kampeerplaatsen zijn gelegen op een veld met veel ruimte in het midden, een fijne speelplek voor de kinderen. Uniek is dat alle kampeerplaatsen beschikken over verwarmd privé sanitair. Heb je geen eigen kampeermiddel dan staat er ook een vierpersoons en een zespersoons pipowagen op het kampeerveld.

Aan de voorzijde van de camping ligt een monumentale boerderij met boerenmuseum. Boer Jos verzorgd trouwens ook regelmatig een filmavond of andere excursies. En natuurlijk mag je meehelpen op de boerderij.

ontdek Boerderijcamping Van 't Zandeind

 

Vind een boerderijcamping die bij je past.

Wij van Campingzoeker hopen met deze top 20 leukste boerderij campings in Nederland je de nodige inspiratie te geven. Misschien zit je favoriete boerencamping er net niet tussen. Geen nood, op campingzoeker.nl vind je nog veel meer campings met dit thema door heel Nederland.

Gebruik de zoekfunctie en selecteer zo op boerderijcampings of klik op de oranje knop hieronder. Wist je dat er op Campingzoeker ook leuke boerencampings in België en Luxemburg te vinden zijn? Wij wensen je alvast veel voorpret en een fijne kampeervakantie op de boerderij.

zoek een leuke camping

Over de auteur:
Kirsten

Kirsten, 39 jaar. Mama van 5 jonge kinderen. Kamperen is fijn, maar mag het een beetje luxe zijn? Genieten van het relaxte campingsfeertje vanaf mijn veranda, met een glas wijn en een kaasje uit de streek. Altijd op zoek naar een nieuwe volgende vakantiebestemming. Hoopt stiekem ooit nog een eigen camping te kunnen beginnen.

Kirsten