Campings in Limburg

Kamperen in de zuidelijkste provincie van Nederland is altijd een goed idee. Hoewel je nog steeds in Nederland verblijft, zul je op de meeste campings in Limburg toch het buitenland gevoel ervaren. Dit komt natuurlijk door het prachtige landschap met zijn glooiende heuvels, vergezichten, grotten en beekjes. De hoogteverschillen nodigen je uit voor een pittige wandel- of mountainbike tocht. Daarnaast kun je in Limburg ook heerlijk onthaasten. Limburg telt ontelbare dorpjes met mooie vakwerkhuizen. De gemoedelijke, gastvrije Limburgers verwelkomen je met open armen en met de lekkerste streekproducten. Limburg staat immers bekend om zijn lekker vlaaien, asperges, zoervleis, wijn en bier van eigen bodem.

bekijk campings in Limburg

Kamperen in Limburg

 

Vele kampeerders kiezen ieder jaar Limburg weer uit als hun vakantiebestemming. Het landschap en de gezelligheid trekken veel toeristen aan. In Limburg kun je relaxen in een van de vele thermen, of bij een wijnboerderij of bierbrouwerij. Ook kun je je vol in de Limburgse natuur en cultuur storten. Dankzij een ruime selectie aan campings op campingzoeker (meer dan 40 campings) kun je gemakkelijk selecteren welke camping het beste bij jou wensen past. Tijd om je caravan weer van stal te halen. Er zijn kampeeropties genoeg in het Limburgse land.

Voor de gezinnen met kinderen zijn er vijfsterren campings met alle faciliteiten die je maar kunt bedenken. Kom je om te onthaasten kies dan voor een kampeerplaats bij de een boer, een panoramacamping of natuurkampeerterrein. In Zuid-Limburg vind je veel camping rondom Valkenburg en bij de hoogste berg van Nederland, de Vaalserberg. In het noorden van Limburg zijn er veel watersportmogelijkheden op de Maas of Maasplassen. Bij de campings die je in deze regio vindt is het vaak mogelijk je eigen boot mee te nemen. 

Een on-Nederlands uitzicht! - Foto: Panorama Camping Gulperberg

Een on-Nederlands uitzicht! - Foto: Panorama Camping Gulperberg

Kies uit meer dan 40 Limburgse campings - Foto: Camping de Leistert

Kies uit meer dan 40 Limburgse campings - Foto: Camping de Leistert

Limburg is de zuidelijkste provincie van Nederland met Maastricht als hoofdstad. De 1,2 miljoen Limburgers hechten erg aan hun eigen tradities zoals het carnaval, harmonieorkesten en schutterijen. De inwoners zijn ook trots op hun eigen Limburgse taal. Limburg grenst aan de provincies Gelderland en Noord-Brabant maar ook aan buurlanden Duitsland en België. Limburg is vrij langgerekt en kun je grofweg in drie toeristische regio's opdelen: noord- midden en Zuid-Limburg. De inwoners van Limburg zijn overwegend katholiek en hebben eigen bisdom; het bisdom Roermond. Van alle provincies vind je in Limburg de meeste kastelen, burchten en kapelletjes waarvan vele nog te bezoeken zijn. Het hoogste punt van Nederland is de Vaalserberg. Op de top van de Vaalserberg (322 meter) vind je het drielandenpunt. 

Het katholieke zuiden is rijk bedeeld met mooie kerken, basilieken, kapellen die vrijwel allemaal gratis toegankelijk zijn. Een bezoek aan de hoofdstad van de provincie mag ook niet ontbreken tijdens je verblijf in Limburg. Maastricht ademt het bourgondische leven en telt veel interessante musea bezienswaardigheden. Nog een grote toeristische trekpleister is de plaats Valkenburg met zijn mergelgrotten, de Cauberg en Thermae 2000.

ontdek alle campings in Limburg

Top 10 campings Limburg

1
2
> 250 plaatsen
Familie camping
Landelijk
2
5
> 250 plaatsen
Familie camping
Landelijk
Staanplaats
v.a.27,00
3
9 (1)
> 250 plaatsen
Familie camping
Aan een meer
4
1
< 75 plaatsen
Adult only
Landelijk
Staanplaats
v.a.25,00
Accomodatie
v.a.40,00
5
2
< 75 plaatsen
Adult only
Landelijk
6
Beringerzand 16
> 250 plaatsen
Familie camping
In het bos
Staanplaats
v.a.34,50
Accomodatie
v.a.52,50
7
5
> 250 plaatsen
Familie camping
Landelijk
Staanplaats
v.a.17,00
Accomodatie
v.a.72,67
8
8
< 75 plaatsen
Charme camping
Landelijk
Staanplaats
v.a.18,00
9
1
75 - 250 plaatsen
Charme camping
Landelijk
10
8
> 250 plaatsen
Rustige camping
Aan een rivier
Highlights
Limburg

Noord-Limburg: voor een ieder wat wils

De perfecte kampeerlocatie in het noordelijkste gedeelte van de provincie moet voor iedereen zo te vinden zijn. Je kunt hier helemaal back to basic gaan of juist kiezen voor een luxe camping. De mogelijkheden tot uitstapjes zijn al net zo divers als de verschillende campings.

Wat betreft de natuur vind je hier al twee Nationale parken om te bezoeken; 'de Groote Peel' en 'de Maasduinen'. Ook kun je prachtig wandelen en fietsen langs de Maas.

Met de diverse pondjes die over de Maas varen ben je snel van de ene oever naar de andere. Vooral het gebied rond Arcen is een aanrader. Steek met het fietspondje over en fiets richting het rozendorp Lottum. Ieder jaar worden hier miljoenen rozen gekweekt, in het informatiecentrum lees je alles over.

Arcen

Fiets langs de vele velden die in bloei staan vanaf juli tot september. Rondom Lottum vind je diverse fijne mini campings. In Arcen vind je een grote camping die het gehele jaar geopend is en veel faciliteiten aanbiedt.

In Arcen ben je ook zo maar niet uitgekeken; bewonder het marktplein onder het genot van een kop koffie met een stuk echte Limburgse vlaai. In het seizoen is dit ook de plek om te genieten van echte Limburgse asperges.

Een van de beste ijssalons van Nederland bevindt zich ook in Arcen, alleen het uitzicht over de Maas is al de moeite waard. De kasteeltuinen mag je zeker niet overslaan bij je bezoek aan Arcen, net als de graanbranderij de IJsvogel die huisvest in een oude watermolen.

Met de auto of fiets ben je vanuit Arcen ook zo de grens met Duitsland over. Altijd fijn toch? In dit grensgebied zijn ook diverse uitstapjes te maken.

Een dagje uit in Noord-Limburg

Ook voor de kinderen is er ook veel te beleven in deze streek. Niet ver van je camping vind je bijvoorbeeld Toverland in Sevenum, Irrland net over de grens bij Arcen of speelpark Klein Zwitserland.

Noord-Limburg kent ook een grote 'museumdichtheid'. We noemen een paar bijzondere; museum de Kantfabriek, openluchtmuseum de Locht of museum van wasrol tot dvd.

Thermaal Bad Arcen

Na al deze inspanning kun je ontspannen op een terras met een lokale lekkernij of je eens laten verwennen in een kuuroord. Thermaal Bad Arcen is hier een prima voorbeeld van. Door de diepe bron die zich onder de thermen bevindt heeft het warme water een heilzame werking op lijf en geest.

Bekijk de website van Thermaal Bad Arcen >

Midden-Limburg: walhalla voor watersporters

Niet ver van de Nationale Parken in het noorden van de provincie en de glooiende heuvels van Zuid-Limburg ligt een gebied dat zeker voor de watersporter heel interessant is.

Je zou het misschien eerder van Friesland verwachten. Toch heeft de regio Midden-Limburg het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland. Logisch dus dat dit gebied, de Maasplassen, veel watersportliefhebbers aantrekt.

De campings in dit gebied bevinden zich veelal aan het water, hebben een jachthaven en vaak veel extra voorzieningen voor de watersporter.

Kamperen in of bij Roermond 

De grootste stad die omgeven is door de Maasplassen is Roermond. Voor diegene die kamperen in de omgeving van Roermond, de stad heeft veel te bieden zowel bij zon als bij een regenachtige dag.

De shopliefhebbers kunnen terecht bij een van de 200 winkels van Designer outlet Roermond. Dit shopping centrum ligt op vijf minuten loopafstand van de mooie binnenstad van Roermond.

Hier vind je onder ander het Cuypershuis. Een museum over de architect Pierre Cuypers uit Roermond die het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam heeft ontworpen.

Kerken in Limburg

Vergeet ook niet een kaarsje te branden bij de Munsterkerk, een voormalig klooster in het centrum. Mocht je geïnteresseerd zijn in religieuze objecten dan zit je in dit gedeelte van Limburg goed.

Er zijn fiets- wandel- en autoroutes uitgezet die je langs de mooiste kerken, basilieken en kapellen leiden. De Munsterkerk in Roermond is er een van, maar er is ook een prachtige basiliek in Sint-Odiliënberg of bezoek de Abdijkerk in Thorn. Het plaatsje Thorn is een van de parels van midden-Limburg, Thorn wordt ook wel het 'witte stadje' genoemd.

Thorn staat namelijk bekend om zijn witgeschilderde huizen en monumentale panden. Wandelend over keitjes ontdek je via steegjes en pleintjes de mooiste plekken van het stadje. In het gemeentemuseum 'Land van Thorn' waarin ook de VVV is gevestigd kom je meer te weten waarom de huizen wit zijn gekalkt en dat Thorn vroeger een minivorstendom in Nederland was.

Mattel Play in Sevenum

Met kinderen is een bezoek aan Mattel Play in Sevenum een aanrader. Je kunt hier spelen in de werelden van bekende tv-figuren als brandweerman Sam, Thomas de trein of Bob de bouwer. Er zijn diverse restaurants en andere voorzieningen allemaal onder een dak. Mattel Play is onderdeel van recreatiepark de Schatberg waar zich ook een grote camping bevindt.

Bekijk Recreatiepark de Schatberg >

Zuid-Limburg: waan je in het buitenland

Het onderste puntje van de provincie is niet te vergelijken met de rest van Nederland. Hier waan je je echt in het buitenland. Aan mooie en bijzondere campings heb je in Zuid-Limburg geen gebrek. Zo kun je bijvoorbeeld kamperen bij een wijngaard, een klooster of op een terrassencamping.

Een ding hebben de campings gemeen; het uitzicht is fenomenaal! In dit gedeelte van Limburg zijn er ook tal van unieke uitje te plannen om je kampeervakantie nog specialer te maken.

Valkenburg

Veel kampeerders zetten graag hun tent op nabij de plaats Valkenburg. In de eerste plaats om het stadje zelf die zeker een bezoek waard is. In het middeleeuwse stadscentrum zijn veel rijksmonumenten te vinden, huizen, kastelen en kerken.

De mergelgrotten, met een totale lengte van maar liefst 750 kilometer, kun je onder begeleiding van een gids bezoeken. Ook de kasteelruïne en de fluwelengrot zijn zeker een bezoekje waard. De kinderen zullen zich vast vermaken in pretpark de Valkenier of Sprookjesbos Valkenburg.

In Valkenburg is de horeca ook rijkelijk aanwezig, wat de zuidelijke vakantiesfeer natuurlijk ten goede komt. Waar je gerust ook een terrasje kunt pakken om van het bourgondische leven te genieten is in de hoofdstad Maastricht.

In deze stad zijn zoveel interessante musea en plekken te bewonderen dat je hier wel meerdere dagen kunt doorbrengen. Maastricht belichtten we hieronder in een apart stukje.

Het drielandenpunt bij Vaals

Nog een 'mustsee' tijdens je vakantie in Zuid-Limburg is het drielandenpunt bij Vaals. Je bevind je dan op het hoogste punt van Nederland. Verder is het drielandenpunt niet slechts een paaltje maar een heuse dag attractie geworden.

Naast diverse horeca vind je er ook een labyrint, uitzichttoren, diverse (oorlogs) monumenten en een uitgebreide waterspeeltuin. En het blijft natuurlijk bijzonder om in een paar passen drie landen te kunnen bezoeken.

En dan zijn er nog zoveel bijzondere uitjes niet benoemd, dit komt omdat je achter elke bocht door de heuvels wel een wijngaard, bierbrouwerij of kasteeltje ziet je vaak kunt bezoeken. Zo'n spontane stop met vast een mooi uitzicht zijn de mooiste uitstapjes.

Kamperen bij Maastricht

In de provinciehoofdstad van Limburg is zoveel te beleven dat je er makkelijk een aantal dagen zou kunnen doorbrengen. Gelukkig zijn er diverse campings rondom Maastricht en net over de grens in België te vinden.

Via onze zoekpagina vind je gemakkelijk jouw ideale camping vlak bij Maastricht. Wordt het kamperen bij de boer, een mooi landgoed of toch een vijfsterrencamping met alle voorzieningen?

Kampeer je iets verder weg van Maastricht en heb je maar 1 dag de tijd dan zul je vooraf een keuze moeten maken uit alle bezienswaardigheden. Het centrum van Maastricht is vrij compact en daardoor makkelijk te bewandelen. Je kunt ook kiezen voor een georganiseerde stadswandeling of, iets spannender, een tocht per segway, oldtimer bus, rondvaartboot of zonnetrein.

Maastricht barst het gehele jaar door van de evenementen en zijn er wekelijks diverse rommel- en vlooienmarkten te vinden. Op het Vrijthof in het hart van Maastricht kun je de echte Maastrichtse terrassencultuur ontdekken. Zien en gezien worden!

Het Vrijthof

Wals koning Andre Rieu heeft op het Vrijthof ook talloze keren een concert gegeven. Rondom het Vrijthof vind je ook de meest bijzondere winkeltjes van delicatessen tot antiek en design. In het 'museum aan het Vrijthof' kom je alles te weten over fotografie. Imposant aan zowel de binnen- als buitenkant is de oudste kerk van Nederland; de Sint-Servaasbasiliek.

Ook te vinden bij het Vrijthof maar je kunt er eigenlijk niet aan voorbijlopen. Net als de Dominicanenkerk, een prachtige kerk welke tegenwoordig een boekenwinkel en een cafeetje huisvest. In het Bonnefantenmuseum sta je oog in oog met beroemde werken van de Nederlandse schilders Brueghel en Rubens. Het museum heeft ook een vaste collectie met als aanvulling wisselende tentoonstellingen.

Net buiten Maastricht, bij de Sint Pietersberg, kom je te weten dat Zuid-Limburg net zo mooi ondergronds is als bovengronds. Je kunt hier grotten, forten en gangen ontdekken die zijn ontstaan door mergelwinning. In een apart stuk vertellen we je er graag meer over.

Activiteiten
Limburg

Excursies onder de grond

In Limburg zijn ook onder de grond excursies te maken. Hoe bijzonder is dat! Zo kun je er de laatste steenkolenmijn van Nederland bezoeken of neem een kijkje bij de Fluweelengrot onder de kasteelruïne van Valkenburg. De grot en zijn gangen dateren al uit de 11e eeuw maar zijn pas in 1937 herontdekt. Ridders konden bij een aanval het kasteel ongezien verlaten en ook in de tweede wereldoorlog zijn de gangen gebruikt als vluchtplaats.

In de mergel vind je de mooiste inscripties. In de Mergelrijk groeve (ook in Valkenburg) heeft men uit mergel de mooie sculpturen gemaakt. Een van de indrukwekkendste sculpturen is de levensgrote sculptuur van de Nachtwacht.

Net buiten Valkenburg vind je de Cauberg, ook wel bekend door de Amstel Gold Race, met de gemeentegrot. Hier kun je met een treintje de mergelgrotten bezoeken terwijl een gids je alle ins en outs verteld.

Bijzonder zijn de schuilkelders uit de koude oorlog. De kinderen zullen een uitje naar de grotten ook super spannend vinden, vaak kunnen ze een speurtocht doen of onder leiding van een gids op een andere manier de grot 'beleven'. Zo kun je enkele grotten per mountainbike of step verkennen, of abseilen in een 25 meter diepe waterput.

Rondom Maastricht kun je ook diverse groeven en grotten bezoeken. Bijzonder is de Jezuïetenberg, een rijksmonument, een van de mooiste bewerkte kalksteengroeven ter wereld. Dit is te danken aan de Paters Jezuïeten uit Maastricht die er in hun vrije tijd de mooiste grottekeningen in kleur en houtskool maakten. Verder hakten ze reliëfs en beelden uit de mergelwanden. Diep onder de Sint Pieters berg in Maastricht vind je ook bijzondere mergelgrotten. Deze grotten waren voor vele Maastrichtse onderduikers een veilig toevluchtsoord in de oorlog. De gids kan hier heel boeiend over vertellen en er is nog veel bewaard gebleven.

Ouder zijn de houtskooltekeningen aan de mergelwand van onder andere dinosaurussen. Leuk in combinatie met een bezoek aan Fort Sint Pieter.

Oorlogsverleden van Limburg

Limburg is tijdens de tweede wereldoorlog zwaar bevochten geweest. De geallieerden bereikten Limburg wel als eerste provincie van Nederland maar is toch in 1945 in zijn geheel pas bevrijd. Vandaag de dag is de oorlogsgeschiedenis nog overal zichtbaar. Door het volgen van (een gedeelte van) de Liberation route, kom je langs veel belangrijke mijlpalen uit de oorlogsgeschiedenis. Ook zijn er bij de plaatselijke vvv's fiets- wandel- of autoroutes op papier verkrijgbaar.

Er zijn een aantal grote oorlogsmusea in Limburg waar zoveel te zien is dat je er een hele dag kan doorbrengen. Zo is er in Beek het oorlogsmuseum Eyewitness waar de geschiedenis in levensechte diorama's wordt verteld. Zo kom je bijvoorbeeld meer te weten over de angstige tocht van de Duitse parachutist August Segel. In Overloon staat ook een groot oorlogsmuseum wat recent vernieuwd en vergroot is. Als je in Overloon bent kun je tevens het British War Cemetery bezoeken. In Margraten vind je de enige Amerikaanse begraafplaats in Nederland. Er staan witte kruizen zover je kunt kijken en dit is de rustplaats van meer dan 8000 militairen. De begraafplaats is in de verre omgeving al zichtbaar door de 30 meter hoge herdenkingstoren.

Een Duitse militaire begraafplaats met informatiecentrum is te bezoeken in Ysselstein. Verder zijn er nog tal van kleine oorlogsmusea die zeker de moeite van een bezoek waard zijn. Zo is er bijvoorbeeld museum Maaskant '44 of museum Winter 1944.

In Maastricht kun je onder de grond in de kazematten het schuilkeldermuseum bezoeken. Deze kazematten als ook de ondegrondse mergelgrotten vormden een goede bescherming voor vele soldaten en burgers in de oorlog. In meerdere grotten is de impact van de tweede wereldoorlog en de koude oorlog nog zichtbaar. De gidsen in de grotten vertellen je er graag meer over.

Onthaasten in Limburg

Dat je in Limburg super actief kunt zijn op het gebied van cultuur, natuur en attracties heb je inmiddels al kunnen lezen. Maar de provincie heeft ook alles in huis om optimaal te kunnen ontspannen en onthaasten. Er zijn een aantal plaatsen in Limburg die zich officieel kuuroord mogen noemen.

Een daarvan is Valkenburg, waar je op de top van de Cauberg kunt genieten van een vrij toegankelijk kuurpark en Thermae 2000. Het thermale warme water is goed voor lichaam en geest. Het kuuroord beschikt ook over diverse sauna's en stoombaden. Tel daarbij het prachtige uitzicht, natuur en lekker eten bij op en je kunt optimaal herstellen.

Nog een thermaal bad met uitgebreide voorzieningen vind je in (Bad) Arcen. Onder het complex bevindt zich een diepe bron waar warm water (zo'n 35 graden) uitgepompt wordt. Naast het kuuroord ligt een vakantiepark met groot kampeerterrein. Er zijn ook diverse kastelen waar tegenwoordig een welnesscentrum in gehuisvest is. Voorbeelden daarvan zijn Chateau St. Gerlach en kasteel Vaalsbroek. De heuvels en de prachtige vergezichten die je vindt in Zuid-Limburg nodigen ook uit tot spiritueel toerisme. Zo worden er op diverse plaatsen een- of meerdaagse yoga en meditatie sessies gehouden.

Bourgondisch leven in Limburg

Wat is nu het bourgondische leven wat altijd geassocieerd wordt met Limburg? Limburgers genieten van het goede leven en doen dit het liefst met producten rechtstreeks van de Limburgse bodem.

In het zuiden van Limburg maakt het glooiende landschap het mogelijk om wijn te verbouwen. De diverse wijngaarden en domeinen nodigen je van harte uit voor een bezoek, rondleiding en proeverij. Er zijn zelf wijngaarden met een kleine charmante camping erbij. De ideale combinatie, toch?

De wijnen uit Zuid-Limburg zijn inmiddels ook over de landsgrenzen zeer bekend en hebben diverse prijzen gewonnen. Nog een bijzonder product wat verbouwd wordt op of eigenlijk onder de Limburgse bodem; de asperge ook wel het Limburgs goud genoemd. Van april tot juni komen ze vers vanaf het land zo op je bord.

Op de heuvels in Zuid-Limburg wordt ook hop verbouwd. Hiermee worden de lekkerste biertjes van eigen bodem gebrouwen. Hoewel Limburg in 1890 maar liefst 190 brouwerijen telde zijn er vandaag de dag 'nog maar' 20 over. Nog steeds genoeg keuze. Interessant is een bezoek aan een bierbrouwerij om te zien hoe dit biertje tot stand komt, natuurlijk gevolgd door een proeverij. Dit kan onder andere bij de Hertog Jan brouwerij in Arcen, de ALFA brouwerij in Schinnen of in Wijlre bij Brand. Vergeet niet wat lokale biertjes mee te nemen naar de camping, want je maakt er de lekkerste gerechten mee.

Een echt Limburgs gerecht is Zoervleis, een streekgerecht wat lijkt op hachee met ingrediënten als peperkoek en Limburgse appelstroop en mosterd. Lekker met mayonaise en friet. Nog meer typische Limburgse producten zijn natuurlijk de vlaai, huzarensalade (in Limburg koude schotel genoemd) en nonnevot (gefrituurd deeg gebakje, veel gegeten rondom het carnaval). Eet smakelijk!