Campings in Utrecht

Ben je plannen aan het maken voor je volgende kampeervakantie? Overweeg dan eens om naar de provincie Utrecht te gaan. Hoewel dit de kleinste provincie van Nederland is, heeft Utrecht ontzettend veel te bieden voor een geslaagde vakantie. Je vind hier veel leuke campings en de provincie heeft erg veel te bieden. Of je nu houd van stadse gezelligheid of rust en natuurschoon. Je vind het allemaal kort bij elkaar in Utrecht.  

bekijk de campings in Utrecht

Kamperen in het middelpunt van Nederland Ga je kamperen op een camping in Utrecht, dan mag een bezoek aan de stad Utrecht zeker niet ontbreken. Deze stad staat bekend om zijn mooie historische centrum met grachtjes en gezellige pleinen. Vergeet ook het stralende middelpunt van de stad niet en beklim de Dom toren. Winkelen doe je in de binnenstad of in het winkelcentrum Hoog Catharijne. Er zijn ook diverse andere steden in de provincie die de moeite waard zijn om te bezoeken; denk bijvoorbeeld aan Amersfoort of Zeist.

Voor natuurliefhebbers heeft de Utrechtse Heuvelrug veel te bieden. In dit nationale park vind je uitgestrekte bossen, heidevelden, meren en zandverstuivingen. Het letterlijke hoogtepunt van de Utrechtse Heuvelrug is de Pyramide van Austerlitz. Hoewel de provincie ook wel tot de Randstad wordt gerekend ontbreken de echte oudhollandse ambachten niet. Ga eens kijken bij de kaaspakhuizen of kaasboerderijen en ontdek hoe kaas wordt gemaakt. In het vissersdorp Spakenburg liggen vele botters naast elkaar in de oude haven. Een harinkje happen hoort er natuurlijk wel bij. Traditionele glasblazers kun je aan het werk zien in het Glasmuseum in Leerdam. En de kinderen maak je vast blij met een bezoek aan een van de vele molens. Neem wat gemalen meel mee en bereid lekkere pannenkoeken voor je tent!

Geniet van de gezelligheid van de stad Utrecht - Foto: Jonne Mäkikyrö

Geniet van de gezelligheid van de stad Utrecht - Foto: Jonne Mäkikyrö

In Utrecht kun je genieten van de natuur - Foto: De Zeven Linden

In Utrecht kun je genieten van de natuur - Foto: De Zeven Linden

Utrecht is een leuke bestemming voor je volgende kampeervakantie. De provincie heeft echt veel meer te bieden als alleen de provinciehoofdstad. Natuurlijk vind je ook leuke campings in de directe omgeving van de stad. Van hele grote 5-sterren familiecampings met een heus zwemparadijs tot aan knusse boerencampings

Wist je dat Utrecht ook heel waterrijk is? Zoek eens een leuke camping uit langs de Vecht of aan een van de vele meren zoals het Gooimeer of de Loosdrechtse plassen. De campings op de Utrechtse Heuvelrug zijn ook erg populair. Je kunt daar heerlijk fietsen en wandelen maar er zijn ook talloze bezienswaardigheden. Wil je kamperen in de provincie Utrecht, maar heb je geen zin om je auto vol te pakken? Bekijk dan op Campingzoeker het aanbod aan luxe glamping accomodaties

bekijk alle Utrechtse campings

Top 10 Campings Utrecht

1
10
> 250 plaatsen
Familie camping
In het bos
2
1
> 250 plaatsen
Familie camping
Landelijk
3
1
> 250 plaatsen
Familie camping
Landelijk
Staanplaats
v.a.24,00
4
9
> 250 plaatsen
Familie camping
In het bos
Staanplaats
v.a.28,00
5
3
< 75 plaatsen
Familie camping
Landelijk
Staanplaats
v.a.25,00
6
11
> 250 plaatsen
Familie camping
In het bos
Staanplaats
v.a.20,40
Accomodatie
v.a.51,70
7
1
< 75 plaatsen
Boerderij camping
Staanplaats
v.a.22,50
8
5
< 75 plaatsen
Rustige camping
Landelijk
Staanplaats
v.a.21,00
9
10
< 75 plaatsen
Boerderij camping
Landelijk
Staanplaats
v.a.17,00
Accomodatie
v.a.40,00
10
2
75 - 250 plaatsen
Rustige camping
Landelijk
Staanplaats
v.a.22,00
Highlights
Utrecht

De provincie Utrecht ligt echt letterlijk in het middelpunt van Nederland. Bijzonder is dat het de kleinste provincie van het land is, maar tegelijkertijd ook de dichstbevolkte. Het gebied wordt tot de Randstad gerekend. Buiten de provinciehoofstad - die ook Utrecht heet - vind je ook andere middelgrote steden zoals Amersfoort, Veenendaal en Zeist. Tussen de stad Utrecht en Amersfoort vind je het enige nationale park van de provincie genaamd; De Utrechtse Heuvelrug. In het noorden van de provincie ligt de Vechtstreek en de Loosdrechtse plassen. Beide leuke bestemmingen als je van watersport houdt. Nog meer waterportmogelijkheden vind je bij de rivieren de Oude Rijn, de Kromme Rijn en de lek. 

De stad Utrecht

Natuurlijk mag een bezoek aan de provinciehoofdstad Utrecht - ook wel Domstad genoemd - tijdens je kampeervakantie niet ontbreken. Utrecht is een hippe studentenstad met vele gezellige kroegjes en terrassen. Vooral de terrassen aan de grachten zijn heel bekend.

De meest bekende is de Oudegracht. Deze kun je ook verkennen als je een kano, waterfiets of elektrische boot huurt. Als je in de stad bent, is de 112 meter hoge Domtoren niet te missen. Ben jij sportief aangelegd, of benieuwd naar het prachtige uitzicht bovenop de toren? Trek dan je wandelschoenen aan en betreed de 400 traptreden. Zeker met helder weer kun je ontzettend ver de provincie in kijken. Je hebt hiermee de hoogste kerktoren van Nederland beklommen, dat is toch leuk om te weten! 

Dick Bruna

In de stad kom je het werk van de bekendste inwoner van Utrecht, Dick Bruna, op verschillende plekken tegen. Nijntje fans kunnen hun hart ophalen op het Nijntje plein, gaan op zoek naar het Nijntje stoplicht en bezoeken het Nijntje museum.

In dezelfde straat als het Nijntje museum bevindt zich ook het Centraal Museum. De tentoonstellingen en exposities die je daar ziet hebben altijd een bepaalde link met de stad Utrecht. Er zijn permanente exposities van Gerrit Rietveld en daar komt zijn naam weer voorbijl; Dick Bruna. 

bezoek het Nijntje museum >

Het Spoorwegmuseum

Verreweg het bekendste museum van Utrecht is toch wel het Spoorwegmuseum. Een beleving voor alle jonge en oude treinliefhebbers. Je vindt het museum in het oude Maliebaanstation.

Alleen het pand is al het bezichtigen waard, want deze is volledig opgeknapt in de oude stijl. Dat is te zien aan bijvoorbeeld de kroonluchters die aan het plafond hangen en de wachtkamers voor de 1e en 2e klasse. Bij de oude loketten koop je je entree ticket voor het museum. Het museum heeft een enorme collectie aan historische treinen en je komt er alles te weten over 175 jaar oude treingeschiedenis. Als je in de mijnlift stapt ga je terug in de tijd waar de stoommachine nog uitgevonden moest worden. Het verhaal van de Oriënt Express dat zich ruim honderd jaar geleden heeft afgespeeld wordt verteld in de Oosterse Theaterzaal.

En ben je toe aan een spannende attractie stap dan in de achtbaan genaamd 'stalen monsters'. De achtbaan neemt je mee in een ritje langs levensgrote treinen en locomotieven. 

bezoek het Spoorwegmuseum >

Kamperen middenin Utrecht

In het Noorderpark midden in de stad Utrecht vind je een minicamping met de bijzondere naam "tussen hemel en aarde". Het geeft je de mogelijkheid om een of meer dagen van de stad Utrecht te kunnen genieten. 

camping tussen hemel en aarde >

Amersfoort 

Misschien heb je het symbool van de stad Amersfoort al weleens aan je voorbij zien komen als je de stad binnenreed met de trein. Deze oude stadspoort uit 1400 is genaamde de Koppelpoort en ziet er prachtig uit met al haar torentjes en waterpartijen. Zeker in de avonduren als de Koppelpoort wordt uitgelicht is het zeker de moeite waard om even te gaan kijken. Af en toe organiseren stadsgidsen een rondleiding door het gebouw en zo kom je alles te weten over haar ontstaansgeschiedenis. Informeer even bij de VVV wanneer je zou kunnen aansluiten.

Het VVV kantoor is sowieso een goed startpunt van je bezoek aan Amersfoort. Je kunt er namelijk een stadswandeling kopen die je in 4,5 kilometer langs alle hoogtepunten van Amersfoort brengt. Niet te missen is de Onze Lieve Vrouwetoren, het stralende middelpunt van de stad. Met honderd klokken binnenin de toren maakt deze af en toe ook een fantastisch geluid. Als je de stad op een andere manier wilt bekijken, dan is Amersfoort vanaf het water ook een goed idee. Een rondvaart duurt ongeveer 45 minuten en ook daarna ben je op de hoogte van alle ins en outs van Amersfoort.

Piet Mondriaan

De bekendste inwoner die Amersfoort ooit heeft gekend is Mondriaan, de eigenzinnige kunstschilder die aan de wieg stond van kunststroming De Stijl. Hij werd hier geboren en tijdens een dagje Amersfoort kun je daar maar moeilijk omheen. Breng een bezoek aan het Mondriaanhuis, waar hij de eerste jaren van zijn leven doorbracht.

In dit compacte museum kun je verschillende interactieve tentoonstellingen bezoeken en komen zijn werken met behulp van moderne technieken tot leven.

bezoek het Mondriaanhuis >

Zin in een biertje?

Wil je een echt Amersfoorts biertje proeven? Bezoek dan Stadsbierbrouwerij De Drie Ringen. Opgericht in 1989 en mag zich de oudste brouwerij van de provincie noemen. Hier wordt het bier nog volgens ambachtelijk recept gebrouwen.

In het proeflokaal is het gezellig borrelen met bijvoorbeeld en proefplankje met drie verschillende soorten biertjes. Laat je zeker adviseren door een van de enthousiaste medewerkers en neem ook een pakketje mee voor thuis.

bezoek Stadsbierbrouwerij De Drie Ringen >

Spakenburg

Het Utrechtse Volendam, zo wordt het plaatsje Spakenburg in de volksmond aan wel genomen. Al in de 13e eeuw vertrokken hier elke week honderden vissersboten op zoek naar een goede vangst. Visserij was namelijk de belangrijkste inkomstenbron en het dorp was een van de belangrijkste havens aan de voormalige Zuiderzee.

Door de bouw van de Afsluitdijk (1931) verdween ook de visserij uit het dorp. De haven is tegenwoordig veranderd in een museumhaven waar nog zo'n 40 botters liggen om te bewonderen. Dit is nog steeds de grootste bottervloot ter wereld. In de oude werf wordt nog iedere dag getimmerd aan deze oude botters. De oude visafslag is vandaag de dag nog in zijn originele staat te bezichtigen.

Achter de Noorderkerk in het centrum van Spakenburg vind je het Klederdracht- en visserijmuseum. Je mag hier de traditionele klederkracht passen om op de foto te gaan als een echte Spakenburger. Op een zonnige dag is er natuurlijk niets fijners als een vaartocht vanuit de museumhaven over de voormalige Zuiderzee. Geniet van de zon, water en wind op je huid en kom herboren terug.

Activiteiten
Utrecht

De natuur in

Utrecht heeft een prachtig nationaal park genaamd de Utrechtse Heuvelrug. Een gebied met heuvels, beekjes en oude bossen vol mooie wandel- en fietsroutes. De verschillende landschappen die je treft maakt het gebied bijzonder en je hebt onderweg zomaar kans om wilde dieren te spotten. Denk daarbij aan reeën, maar ook vossen en dassen worden er regelmatig gezien.

Ben je toe aan een beetje meer uitdaging? De Utrechtse Heuvelrug is ook een super plek om te gaan mountainbiken, mede door de hoogteverschillen die aanwezig zijn. Er zijn verschillende routes uitgezet door de Utrechtse Heuvelrug. Er bestaan een grote kans dat je direct vanaf je camping kunt beginnen met mountainbiken of gewoon wandelen of fietsen natuurlijk.

Je vindt er namelijk een uitgebreid aanbod aan kampeerterreinen en recreatieparken. Campings met veel faciliteiten en een uitgebreid recreatieprogramma maar ook kleine landschaps- of natuurcampings.

De Soester Duinen

Een anders mooi natuurgebied zijn de Soester Duinen meer ten noorden van de Utrechtse Heuvelrug. Dit gebied is een stuifzandgebied en bestaat uit enorme zandduinen om doorheen te rennen, te vliegeren of te picknicken.

Ook vind je er langgerekte heidevlaktes en bossen. Ook hier zijn verschillende paaltjeswandelingen uitgezet, altijd makkelijk zo hoef je niet steeds op de kaart te kijken maar kun je optimaal genieten van de omgeving.  

Kanoën en suppen

Een aanrader is ook om eens langs de Kromme Rijn te gaan wandelen. Deze rivier van zo'n 20 kilometer loopt vanuit het centrum van Utrecht naar het buitengebied waar je de mooiste dorpjes, buitenplaatsen en kastelen tegenkomt.

Langs de oevers van de rivier van je ook tal van mooie aanlegplaatsen. Je zou er dus ook voor kunnen kiezen om het gebied per boot, kano of sup te verkennen. 

Pyramide beklimmen

De hoogste Pyramide van Europa vind je gewoon in onze provincie Utrecht. De Pyramide van Austerlitz dateert uit de tijd van de Franse overheersing (1800) en werd gebouwd door de manschappen van Napoleon. Napoleon had dit project in het leven geroepen zodat de soldaten in een goede conditie bleven. Verveling was uitgesloten want het was een immens project.

Het monument is geïnspireerd op de Pyramide van Gizeh in Egypte Niet alleen kun je naar de top van de Pyramide lopen, er is ook een grote speeltuin en een restaurant op het terrein. Daarnaast kun je fijn wandelen in de directe omgeving, want de Pyramide ligt midden in de bossen van de al vaker genoemde, Utrechtse Heuvelrug.

Aapjes kijken

Zin om een dag naar de dierentuin te gaan? In de provincie Utrecht heb je de keuze uit maar liefst twee grote dierentuinen. Dierenpark Amersfoort is gelegen in een bosrijk gebied net buiten de stad Amersfoort. Door het gebruik van het vele glas sta je echt oog in oog met de meest bijzondere dieren.

Bijzonder zijn de vier generaties olifanten die in het dierenpark wonen. Je kunt het park ontdekken door de avontuurlijke 'klim alles' route te volgen, of door in het treintje of in een expeditie boot te stappen.

Bovenop op de Grebbeberg in Rhenen vind je Ouwehands Dierenpark. Deze dierentuin is vooral bekend om zijn berenbos, waar verwaarloosde beren een nieuwe kans krijgen in een veilige omgeving. Natuurlijk is er nog veel meer te zien; bezoek de zeeleeuwenshow, ga op avontuur in Gorilla adventure en hang de beest uit in RavotAapia, een grote overdekte speeljungle. 

bezoek Dierenpark Amersfoort >

Vliegbasis Soesterberg & Nationaal Militair Museum

Het Nationaal Militair Museum bevindt zich op de voormalige vliegbasis Soesterberg, een groot complex van verlaten landingsbanen, bunkers, een ondergrondse atoomschuilkelder, en shelters waar vroeger straaljagers in geparkeerd werden.

Na de Koude Oorlog werden de landingbanen nog voor helikopters gebruikt, maar sinds 2008 is de vliegbasis helemaal buiten gebruik. Het huidige Park Vliegbasis Soesterberg kun je nu zelf per fiets of te voet ontdekken. Het is daarnaast ook mogelijk om mee te lopen met een georganiseerde rondleiding.

Binnenin het moderne museumgebouw wordt de geschiedenis van Nederland en de krijgsmacht tentoongesteld. In de centrale hal vind je diverse topstukken uit de Nederlandse militaire luchtvaartgeschiedenis Je loopt hier tussen immense tanks, vliegtuigen en pantserwagens. Het museum zelf is modern en ook zeer interactief. Dus ook voor jongere bezoekers zeer interessant.

bezoek Nationaal Militair Museum >

De Grebbeberg

Als je geïnteresseerd bent in alles wat met de tweede wereldoorlog te maken heeft dan zijn er in de provincie nog meer bezienswaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan het gebied rond de Grebbeberg waar veel gevochten is.

Je kunt er terecht in het bezoekerscentrum en op het militair ereveld op de Grebbeberg. Bij Amersfoort kun je Nationaal Monument Kamp Amersfoort bezoeken. Een van de voormalige concentratiekampen in het door Duitsers bezette Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Er is een bezoekerscentrum opgericht met daarin een permanente expositie. Een bunker uit de oorlog staat er nog evenals een wachttoren en de naastgelegen schietbaan.

Vorstelijk genieten

Het bosrijke gebied rond Soest en Baarn is uitermate geschikt om vorstelijk van je vakantie te genieten. In dit gebied vind je talloze kastelen, koninklijke landgoederen en buitenplaatsen. Door de plaatselijke vvv's zijn fiets- wandel- en autoroutes uitgezet zodat je de mooiste plekjes van het gebied kunt ontdekken.

Het bekendste paleis is natuurlijk Paleis Soestdijk waar prinses Juliana en prins Bernhard jarenlang hebben gewoond. Het statige paleis is inmiddels niet meer in handen van de koninklijke familie, maar nog wel te bezoeken. Een aanrader is een rondleiding te boeken door het paleis en de bijbehorende paleistuinen. De kamers en vertrekken zijn nauwelijks veranderd sinds de dood van Juliana en Bernhard en je krijgt er echt een uniek inkijkje in het leven van de koninklijke familie. Prinses Beatrix woont vlakbij, op Kasteel Drakensteyn in het plaatsje Lage Vuursche.

Prinsheerlijk overnachten kun je op Kampeerterrein de Zeven Linden in Baarn. Deze ligt middenin boswachterij De Vuursche, bijna in de 'achtertuin' van Paleis Soestdijk en Kasteel Drakensteyn.