Hoewel kamperen één van de goedkoopste manieren van vakantie vieren is, kan ook een kampeervakantie flink in de papieren lopen. Helemaal wanneer je gebonden bent aan het hoofdseizoen. Zo betaal je 's zomers al snel zo'n 35 euro per nacht voor een 'normale' staanplaats op een camping met leuke faciliteiten. Ga je twee weken kamperen dan gaat het hard met je zuur verdiende vakantiegeld.

Alle onderwerpen in dit artikel

Hoe vind je nu precies een goedkope camping en waar moet je allemaal op letten? In dit artikel geef ik je 10 handige tips die de kosten van je kampeervakantie drukken. Ik hoop dat je er iets aan hebt!

ga nu op zoek naar een camping

Goedkoop kamperen
Ben je op zoek naar een goedkope camping? 10 Dingen waar je op moet letten.

1. Kies voor een goedkope camping

Oke, dit ligt natuurlijk voor de hand, maar kies voor een goedkope camping. De goedkopere campings hebben over het algemeen genomen minder faciliteiten. Dit zie je meteen terug in de prijs die je betaald per nacht. Ga dus niet zoeken naar een camping met een super de luxe zwembad, een heerlijk restaurantje of een overdekt speelparadijs, maar zoek het eerder in de hoek van de boerderij campings en de rustige campings. 

Deze campings hebben in de meeste gevallen geen, tot maximaal 3 sterren. Maak je gebruik van onze zoekpagina, dan kun je dit aangeven bij het zoeken naar een camping. Dit zijn de campings waarvoor je meestal zo rond de 20 euro betaald per nacht. Ook tijdens het hoofdseizoen. Dat scheelt een slok op een borrel!

ga op zoek naar een goedkope camping

 

2. Neem van thuis mee

Wanneer je gaat kamperen sleep je altijd veel mee van huis. Een tent, slaapzakken, luchtbedden, een gasstelletje, stoelen, opvouwbare kastjes, je fiets, een chemisch toiletje, je kleding, en natuurlijk de rest... je sleept ontzettend veel mee wanneer je naar de camping gaat. 

Wat veel mensen vergeten mee te nemen zijn de kleine dingen die je thuis al hebt en ook op de camping prima kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een peper en zout stel, koffie, een (aangebroken) zak aardappelen, chips en alles wat je thuis nog in hebt liggen. Heb je nog een beetje ruimte over in de auto, dan doe je er slim aan dit mee te nemen naar de camping. Anders moet je het op de camping aanschaffen. Best zonde als je het thuis al hebt liggen. Hiermee bespaar je toch een hoop euro's  ...

Auto inpakken kamperen
Geld besparen? Probeer zo veel mogelijk mee te nemen van huis.

3. Eerste keer kamperen? Leen een tent

Je hebt nog nooit gekampeerd en het lijkt je leuk om het eens te proberen. Nu kun je natuurlijk een hele complete kampeeruitrusting aanschaffen. Het is erg leuk om een middagje te shoppen in een goed gesorteerde kampeerwinkel. Helaas gaat je dit flink wat geld kosten en je weet van te voren natuurlijk niet of je het écht leuk vind. 

Nu ken je vast wel iemand die nog een tentje ergens op zolder heeft liggen. Wil je geld besparen is mijn advies: vraag of je dit tentje mag lenen voor je eerste kampeervakantie. Tenten, stoelen en slaapzakken zijn erg kostbaar om nieuw te kopen. Bevalt het kamperen, dan kun je altijd nog op zoek gaan naar een mooie kampeeruitrusting. 

Tent lenen
Ga je voor het eerst kamperen en weet je niet of het een bevlieging is? Leen een tent.

4. Tweedehands kampeerspullen

De website marktplaats.nl staat bomvol met kampeerspullen. Veel mensen die impulsief een hele uitrusting aanschaffen en er achter komen 'dat kamperen toch niet helemaal hun ding is' bieden hun hele uitrusting te koop aan op deze website.

Stoelen, slaapzakken, tenten, vouwwagens en caravans. Je kunt het zo gek niet verzinnen of je vindt het er. En veel van deze producten zijn slechts één seizoen gebruikt. Ga lekker neuzen en wie weet kun je wel iets leuks op de kop tikken!

5. Kies voor het voor- of naseizoen

Er zit een flink verschil in de prijs van een kampeerplek in het hoofdseizoen of in het voor- of najaar. Ga je buiten het hoofdseizoen kamperen dan kan het wel 10 euro per nacht schelen. Dat is niet misselijk! Helemaal niet wanneer je voor langere tijd op de camping wilt staan.

Ben jij niet gebonden aan de vakantie van je kinderen en wil je geld besparen dan is dit de kortste klap. Een bijkomend voordeel is dat het voor- en naseizoen ook altijd lekker rustig is op de camping. Doe er je voordeel mee.

Kamperen in voor najaar
Wanneer je kampeert in het naseizoen scheelt een hoop geld.

6. Let op bijkomende kosten

Campings adverteren in de veel gevallen met hun 'vanaf prijzen'. Zo'n vanaf prijs is de prijs voor alleen de kampeerplek. Hier bovenop komt nog de toeristenbelasting, in sommige gevallen de kosten per persoon, kosten voor het water en de stroom en wat dacht je voor de muntjes voor de douche? 

Heb je te maken met een scherpe prijs dan doe je er goed aan om van te voren de kleine lettertjes even aandachtig door te lezen voor je besluit je kampeervakantie te boeken.

7. Paalkamperen

In Nederland vind je ongeveer 50 paalkampeerplaatsen. Maar wat is paalkamperen precies? Deze vorm van kamperen is namelijk bij de meeste kampeerders nog niet zo bekend. Paalkamperen is namelijk de enige legale manier van 'wildkamperen' in Nederland. 

Paalkampeerplaatsten vind je in de meeste gevallen aan de rand van bos bij een veldje. Deze plekken worden altijd aangeduid met een bordje 'Paalkamperen'. Het is dan ook de bedoeling dat je je tentje in een straal van 10 meter om deze paal opzet. Deze kampeerplaatsen zijn dan ook helemaal gratis en je mag er maximaal 72 uur blijven staan. Leuk toch!

Wat ook leuk is om te doen, is kamperen in je eigen tuin. Meer weten? Lees hier alles over kamperen in je eigen tuin >

Paalkamperen in Nederland
Paalkampeerterrein Donkse Laagten, tussen Groot-Ammers en Bleskensgraaf.

8. Last minute

Campings willen hun kampeerterrein het liefst helemaal vol hebben. Logisch! Heb jij het geduld om tot op het laatste moment te wachten met boeken, dan kun je jezelf flink wat geld besparen op een kampeervakantie. Deze 'last minute' boekingen zijn in veel gevallen namelijk een stuk goedkoper.

Ook op de website Vakantieveiligen.nl vind je veel van deze last minute kampeervakanties. Zit je met een budget en wil je besparen, sla je slag!

9. Stichting weekje weg

Ieder kind in Nederland moet op (kampeer)vakantie kunnen. Voor mensen die echt heel krap bij kas zitten bestaan er gelukkig verschillende stichtingen. Één van die stichtingen is 'Stichting Weekje Weg'. Deze stichting biedt al ruim 40 jaar vakanties aan gezinnen die rond moeten komen van een minimuminkomen. 

Wat prachtig dat dit bestaat: www.stichtingweekjeweg.nl

10. Word camping inspecteur van de ANWB of de ACSI

Gratis op kampeervakantie. Het kan écht! Je moet alleen wel aan het werk. Zowel de ANWB als de ACSI sturen ieder jaar hun inspecteurs op pad om alle campings opnieuw te beoordelen. Deze mensen zorgen ze ervoor dat alle informatie over de campings up-to-date blijft. Dit beoordelen gebeurt door vrijwilligers. Ook jij kunt zo'n vrijwilliger worden.

Als inspecteur bezoek je verschillende campings in binnen- en/of buitenland. Het grote voordeel aan deze job is natuurlijk dat je vakanties vergoed worden door de instantie die je op pad heeft gestuurd. Je bent dus eigenlijk een beroeps kampeerder! Hoe leuk is dat?

Anwb camping inspecteur
Als vrijwilliger van de ANWC controleer je campings.

Conclusie

Op vakantie gaan kost veel geld. Zit jij met een budget of is het kamperen nieuw voor je, dan hoop ik dat ik met deze top 10 je wat geld heb kunnen besparen. Neem genoegen met minder faciliteiten, let op de kleine lettertjes, probeer het hoofdseizoen te ontwijken en neem zo veel mogelijk mee van thuis.

Ik hoop dat ik weer heb kunnen bijdragen aan je voorpret. Fijne vakantie!

ga nu op zoek naar een camping

Over de auteur:
Erwin van Hensbergen

Als initiatiefnemer van Campingzoeker is Erwin dagelijks bezig met het verbeteren van de website. Naast het schrijven van blogs is hij ook verantwoordelijk voor de vormgeving van Campingzoeker. Erwin is een fanatiek kampeerder en doet dit het liefste in een tent of in een tenttrailer. Puur en helemaal één met de natuur! Naast zijn werk voor Campingzoeker is Erwin vader van twee en eigenaar van het internetbureau 'De MerkGarage' in Kampen.

Erwin van Hensbergen