Kamperen is de laatste jaren erg toegankelijk geworden. Het is niet meer alleen voor de doorgewinterde avonturiers die het niet erg vinden om op de grond te slapen. Op de meeste campings vind je tegenwoordig luxe accommodaties. Accommodaties met comfortabele bedden, een toilet, een keukentje en in sommige gevallen zelfs airconditioning. Overnachten in zo'n luxe accomodaties wordt ook wel Glamping genoemd (glamoureus kamperen). Mooie huisjes, compleet ingerichte tenten en pods. Vooral dit laatste zien we de laatste jaren steeds vaker terug op de camping. Het leek ons daarom leuk om deze knusse houten huisjes een keer te proberen. 

Alle onderwerpen in dit artikel
Kamperen in een pod
Kamperen in een Pod: luxe en knus tegelijk.

Wat is een pod?

Zoals je kunt zien aan de bovenstaande foto is een pod is een houten huisje in een half ronde/ovale vorm. Het is eigenlijk alleen een dakje. Pod's worden op veel campings ook wel trekkershut genoemd en hebben iets weg van een sauna. Persoonlijk ben ik er erg van gecharmeerd. Hierin overnachten is écht een unieke kampeerervaring! Het is knus en luxe tegelijk.

Pods zijn gemaakt van hout en (in de meeste gevallen) goed geïsoleerd. Ze zijn uitgerust met dubbel glas, verwarming, stroom en verlichting. Ook is er in de meestal stromend water aanwezig. Hierdoor kun je er het hele jaar in kamperen. Dus ook in de winter.

Pods komen in alle denkbare soorten en maten. Omdat een pod met de hand wordt gemaakt, kunnen ze helemaal op bestelling worden ingericht. Sommige zijn voorzien van een keukenblokje, een zithoek, een eigen toilet of zelfs een douche. Wat ze allemaal gemeenschappelijk hebben is dat ze één of meerdere vaste bedden hebben. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je niet lekker zult slapen wanneer je gaat kamperen

Hoe ziet een Pod er van binnen uit.
Pod's kunnen op alle mogelijke manieren worden ingericht.

Overnachten in een pod op een boerderijcamping

Hoewel pod's tegenwoordig op de veel campings te boeken zijn leek het ons wel leuk om dit te doen op een boerderijcamping. Een kleinschalige camping met dieren waar onze kinderen lekker vies kunnen worden en vrij kunnen spelen. Onze keuze viel op Boerderijcamping Johan en Caroline. Een gezellige boerderijcamping nét boven Breda (Noord-Brabant). Op deze camping waren 9 pod's te vinden, gemaakt door het bedrijf Ticra Outdoor. Deze pod's stonden gebroederlijk op een veldje naast het kampeerveld. Het leek wel een klein minidorpje uit The Lord of the Rings! 

Het was onze eerste kampeervakantie van dit seizoen en ook het zonnetje liet zich dit weekend voor het eerst écht zien. Onze pod was gelegen aan een weiland met daarin een aantal koeien. Vanuit onze openslaande deuren konden we dus genieten van een heerlijk, landelijk uitzicht. Beter konden we het kampeerseizoen niet beginnen!

Kamperen op een boerderijcamping
Kamperen op een boerderijcamping is leuk!

Zoals gezegd is het fijne aan een pod dat hij helemaal instapklaar is. We hoefde dus alleen maar een tas met kleren, wat gezelschapsspellen en een kookstel mee te nemen. Inderdaad. De pod waarin wij hebben overnacht had geen kookstel. Wel stond er een oventje en een koffiezetapparaat maar geen gasfornuis. Nu weet ik niet of dit is vanwege veiligheidsoverwegingen (het blijft hout) of dat dit een keuze is geweest bij het samenstellen van de pod. Hoe dan ook, ik kook graag buiten dus voor mij was dit geen enkel probleem.

'Onze pod' was ingericht voor 2 tot 4 personen. Achterin de pod stond een ingebouwd stapelbed met twee ruime bedden. Naast de bedden stond een hokje met daarin het toilet en het keukenblokje. De voorste helft van de pod was de leefruimte waar verschillende kasten, een tafel en stoelen stonden. Hoewel het erg knus aan voelt heb je toch meer dan genoeg ruimte. Ze zijn namelijk erg slim ingedeeld.

Lekker vies worden op een boerderijcamping
Op een boerderijcamping mag je lekker vies worden!

Hoe is het kamperen in een pod mij bevallen?

Wij (een gezin van 4) hebben twee nachten geslapen in een pod en ik kan niet anders zeggen dan dat het mij enorm is bevallen. Wanneer je kampeert in een pod heb je een gezellig huisje met alles erop en eraan. Dat is best lekker wanneer je slechts een weekendje naar de camping gaat en geen zin hebt om veel mee te zeulen.  

Overnachten op een pod op een camping
Overnachten in een pod is een unieke kampeerervaring.

Ook voor mensen die graag het leven op de camping willen ervaren maar niet in een tent willen slapen is dit een erg leuk kampeermiddel. Je hebt namelijk toch een beetje dat kampeergevoel. Het is lekker knus, maar dan met comfortabele bedden! De pod waarin wij sliepen had heerlijke bedden en ik heb geslapen als een roos.

Pod's op de camping
Het leek wel een klein minidorpje uit The Lord of the Rings.

Ook overnachten in een pod?

Lijkt het jou leuk om ook eens te overnachten in een pod? Er zijn steeds meer campings te vinden waar deze zogenaamde trekkershutten staan. Voor een overnachting in een pod moet je ongeveer reken op een prijs tussen de 50 en 75 euro per nacht. Dit is natuurlijk een beetje afhankelijk van de grootte en de faciliteiten die in de pod aanwezig zijn. Meer weten op pod's? Neem dan een kijkje op de website van Ticra Outdoor

vind een leuke camping   vind een camping met pod

Over de auteur:
Erwin van Hensbergen

Als initiatiefnemer van Campingzoeker is Erwin dagelijks bezig met het verbeteren van de website. Naast het schrijven van blogs is hij ook verantwoordelijk voor de vormgeving van Campingzoeker. Erwin is een fanatiek kampeerder en doet dit het liefste in een tent of in een tenttrailer. Puur en helemaal één met de natuur! Naast zijn werk voor Campingzoeker is Erwin vader van twee en eigenaar van het internetbureau 'De MerkGarage' in Kampen.

Erwin van Hensbergen