Waarom kiezen ieder jaar zoveel mensen voor een kampeervakantie in Frankrijk? Wat maakt dit land zo geliefd onder kampeerders? Is dit het weer? De mensen of misschien het landschap? De kans is groot dat ook jij je dit hebt afgevraagd. Je bent immers op deze pagina terecht gekomen. In dit artikel vertellen we je, door middel van 9 goede redenen, wat kamperen in Frankrijk zo leuk maakt. Grote kans dat ook jij na het lezen van dit artikel als heuse 'Francofiel' door het leven gaat.

Alle onderwerpen in dit artikel

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat in 2022 bijna 2 miljoen Nederlanders kozen voor een vakantie in het land van de wijn, stokbrood en brie. Dit maakt Frankrijk meteen de populairste vakantiebestemming onder de Nederlandse bevolking. Heb jij nog nooit gekampeerd in Frankrijk en wil je graag weten wat dit land zo geliefd maakt? Laten we beginnen met - voor veel kampeerders - één van de belangrijkste reden, namelijk het weer! 

In Frankrijk vind je heel veel mooie natuur
Waarom is Frankrijk zo populair onder kampeerders?

01. In Frankrijk heb je een grote kans op mooi weer

Frankrijk is een erg groot land. Hierdoor heb je te maken met verschillende klimaten. Welk weer je kunt verwachten hangt dus sterk af van de regio waar je gaat kamperen. Dit is ook de reden dat de meeste mensen kiezen voor een camping in het binnenlandse zuiden en het zuidwesten van Frankrijk. Hier heerst namelijk een Middellandse Zee-klimaat. Dit klimaat zorgt voor hete zomers. 

Kies jij voor het noordoosten en oosten van Frankrijk, dan heb je te maken met een semi landklimaat. Met een semi landklimaat heb je een grote kans op warme zomers. Heerlijk weer voor een kampeervakantie dus!

Voor iedereen die ervoor kiest zijn of haar tentje op te zetten aan de westkust (Normandië, Bretagne en Hauts-de-France) is dit een ander verhaal. Hier heb je te maken met een zeeklimaat. Vanwege dit klimaat zijn de zomer een stuk koeler en natter. Iets om rekening mee te houden.

Kamperen in midden en Zuid-Frankrijk is dus een veilige keuze voor zonaanbidders. Met uitzondering van de westkust is de kans erg groot dat tijdens de zomermaanden lekker in het zonnetje kunt doorbrengen en goed gebruind thuiskomt!

De kans op mooi weer tijdens je vakantie is een stuk groter in Frankrijk
De kans op mooi weer tijdens je vakantie is in Frankrijk een stuk groter!

02. In Frankrijk vind je een divers landschap

Ben je gek op wandelen door de (besneeuwde) bergen? Kanoën in een bulderende rivier of lekker bakken in de zon op een hagelwit strand? Misschien vind jij het wel leuk om marktjes af te slenteren in pittoreske dorpjes. Of wat dacht je van lekker shoppen in een wereldstad als Parijs? In Frankrijk kan het allemaal. Hier tref je namelijk de meest uiteenlopende landschappen. Van uitgestrekte laagvlaktes, een ruige kustlijnen, hoge gebergtes, eindeloze bossen, schitterende meren en indrukwekkende riviervalleien. Frankrijk is enorm divers en dus een prachtig land om te bezoeken als toerist.

Frankrijk heeft een oppervlakte van 551.500 vierkante kilometer. Hemelsbreed strekt het land zich over 1000 kilometer van noord naar zuid en 1000 kilometer van oost naar west. Met zo'n enorm oppervlak is het logisch dat je te maken hebt met een erg gevarieerd landschap. Dit is een belangrijke reden waarom kamperen in Frankrijk zo leuk is. 

In Frankrijk vind je veel verschillende landschappen
Van hoge gebergtes tot ruige kustlijnen. Frankrijk heeft het allemaal

03. Frankrijk heeft een rijke cultuur

Frankrijk heeft misschien wel de meest rijke culturele geschiedenis van Europa. Een cultuur die een belangrijke rol is gaan spelen sinds de 19e eeuw. Denk bijvoorbeeld aan de mode, de kunst en natuurlijk niet te vergeten: de Franse keuken. Deze manier van koken is misschien wel één van de meest verfijnde ter wereld. 

De Fransen zijn een chauvinistisch volkje. Ze zijn trots op hun land, hun helden, producten en natuurlijk de taal. Je zult dan ook merken dat er maar weinig mensen te vinden zijn die naast Frans een andere taal machtig zijn. Wanneer je in Frankrijk gaat kamperen is het dus handig als je de taal 'une petit peu' machtig bent. Ben je dit niet, zorg er dan voor dat je een vertaal-app op je smartphone hebt. Het 'alleen al proberen' is vaak al voldoende om het respect van de Fransman te krijgen. 

In Frankrijk is deze rijke cultuur overal terug te vinden. Niet alleen in steden en gebouwen, maar ook in de manier van leven. Fransen houden van een lange middagpauze, begroeten elkaar met twee kussen op de wang en nemen overal uitgebreid de tijd voor. Dat laatste is ook wat je tijdens je vakantie zou moeten doen, toch? 

Frankrijk is een prachtig land met een rijke cultuur
Frankrijk is een prachtig land met een rijke cultuur

04. Geniet van het Franse, bourgondisch leven

Je hebt vast wel eens gehoord van het gezegde: Leven als een God in Frankrijk. Dit betekent letterlijk dat je een gemakkelijk en onbezorgd leven lijd. Iets dat je wel aan de Fransen kunt overlaten. In Frankrijk gaan de meeste dingen op zijn dooie gemak. Winkelen, eten, middagpauzes (vaak gepaard met een siësta) en ook in de avond wordt er graag lang en uitgebreid getafeld.

Door deze relaxte manier van leven staan de Fransen bekend als echte bourgondiërs. Genieten van het leven en lekker eten is erg belangrijk voor de mensen in Frankrijk. Je vind overal in het land dan ook leuke marktjes met overheerlijke streekproducten, lokale wijnen, kazen en de lekkerste biertjes. Ga je kamperen in Frankrijk dan moet je er rekening mee houden dat je 5 kg zwaarder terug komt van vakantie. Dat neem ik dan altijd maar op de koop toe.

Lekker eten tijdens je kampeer vakantie in Frankrijk
De Fransen weten wel wat lekker is!

05. Je vind er veel mooie stranden

Hou jij van een strandvakantie, dan kun je in Frankrijk je hart ophalen. Aan de hele westkust van Frankrijk vind je prachtige zandstranden en gezellige badplaatsen. Natuurlijk zijn hier ook legio mooie en gezellige campings te vinden. Normandië en Bretagne zijn erg populair onder de Nederlandse kampeerders. Dit populariteit komt niet alleen vanwege de mooie stranden maar ook vanwege de rijke geschiedenis (WO2).

Wil je zeker zijn van zon, dan kun je voor je strandvakantie beter kiezen voor een camping aan de Middellandse Zee. Zo is de Côte d’Azur in Zuid-Frankrijk erg geschikt voor een geslaagde vakantie aan het strand. Hier vind je dan ook de bekendere badplaatsen als Monaco en Nice.

Een andere optie is om te kamperen aan een meer. Door heel Frankrijk vind je verschillende meren die zijn omringt door leuke campings. Deze meren zijn in de meeste gevallen voorzien van leuke strandjes. Hier is het vaak minder druk en uiterst geschikt voor jonge kinderen!

Mooie rivieren en stranden in Frankrijk
In Frankrijk zijn veel mooie stranden en rivieren te vinden

06. Frankrijk is een veilig land om te kamperen

Wanneer je op vakantie gaat is het prettig om te weten dat je in een veilig land verblijft. Natuurlijk zijn er in, en om de grote steden zakkenrollers te vinden, maar over het algemeen hoef je je hier geen zorgen te maken wanneer je gaat kamperen in Frankrijk. Het is een erg veilig land!

Wanneer je op de website van de Rijksoverheid kijkt zie je dat in het hele land - op Parijs na - de kleurcode groen wordt afgegeven. Groen staat voor 'geen veiligheidsrisico's'. Je kunt het actuele reisadvies voor je kampeervakantie in Frankrijk bekijken op de website van de Rijksoverheid.

Frankrijk is een veilig land om te kamperen
In Frankrijk weet je zeker dat je zorgeloos kunt genieten van je (welverdiende) vakantie

07. De reistijd valt reuze mee!

Frankrijk is, vanwege de afstand, voor veel kampeerders een no-go. Want laten we eerlijk zijn, een halve dag in de auto is geen pretje. Zeker niet wanneer je het Zuiden van Frankrijk opzoekt met een jong stel kinderen op de achterbank. Of erger nog .... een stel pubers!

De reistijd naar Frankrijk is natuurlijk sterk afhankelijk van 'waar' in Frankrijk je gaat kamperen. Tussen Noord en Zuid zit namelijk al snel 800 kilometer verschil. In Noord Frankrijk ben je in de meeste gevallen binnen 4 uurtjes rijden vanaf Utrecht. Bezoek je bijvoorbeeld de Ardèche dan ben je al snel 1200 kilometer verder. 

Wanneer wij naar het zuiden van Frankrijk gaan doen wij dit altijd in stapjes. Halverwege de rit overnachten we in een hotel om de volgende dag fris en fruitig verder te rijden. Op deze manier komen we rond de middag aan op de plaats van bestemming. En dan valt zo'n stuk reizen enorm mee. Zelfs met een stel kinderen op de achterbank.

De natuur in Frankrijk is prachtige
Als je voor de natuur komt dan zit je in Frankijk goed!

08. In Frankrijk vind je veel mooie campings

In Frankrijk vind je meer dan 11.000 campings. Ja, je leest het goed! Met zo'n enorm aanbod is er wel voor iedereen wel een leuke camping te vinden. Net als in Nederland zie je ook in Frankrijk dat veel van deze campings zich vooral richten op (jonge) gezinnen. Deze campings zijn in veel gevallen van alle gemakken voorzien. Enorme zwembaden, een uitgebreid animatieprogramma, speelparken, restaurants en zelfs complete supermarken.

Ook wanneer je geen kampeermiddel hebt kun je hier je vakantie vieren. Het gros van deze parken staat vol staan met mooie accommodaties. Van huisjes tot pods, compleet ingerichte tenten tot stacaravans. Het lijkt in veel gevallen wel of je in een soort minidorp kampeert. Je hoeft gedurende je verblijf het park niet meer af.

Ga je kamperen in Frankrijk voor de rust, ruimte en de omgeving, dan is de kans groot dat je precies vind wat je zoekt. In Frankrijk vind je namelijk een enorm aanbod aan charme campings boerderijcampings en knusse mini campings. Met andere woorden. Frankrijk staat vol met prachtige campings!

In Frankrijk vind je veel mooie campings
In Frankrijk vind je (heel) veel prachtige campings

09. Kamperen in Frankrijk? je bent er écht even uit!

Waar ik persoonlijk erg van gecharmeerd ben, is dat je in Frankrijk écht het gevoel hebt dat je op vakantie bent. Dit komt door de combinatie van alle bovenstaande punten. De leuke campings, de taal, de cultuur, het lekker eten, de knusse stadjes, marktjes en natuurlijk de prachtige omgeving.

Ook rondom de meeste campings valt veel te zien en te beleven. Denk aan prachtige bossen, bergpartijen, attractieparken, rodelbanen, klimbossen, steden, restaurantjes en nog veel meer. Loop maar eens bij de receptie naar binnen. Je zult je verbazen hoeveel leuke dagtripjes je kunt maken tijdens je verblijf.

In Frankrijk zijn veel leuke markten te vinden
Lekker neuzen op een van de vele marktjes ...

Dit is wat Frankrijk een mooi land maakt om te kamperen

Ieder jaar reizen veel Nederlands af naar Frankrijk voor een kampeervakantie. Dit is natuurlijk niet voor niets. Wanneer je kampeert in Frankrijk krijg je alles wat je hoopt te krijgen wanneer je gaat kamperen. Toegeven, je moet er een stuk voor rijden, maar dan heb je ook wat! Om te beginnen is de kans groot dat je mooi weer treft. Best wel een bepalende factor, toch? Daarnaast is het land erg divers. Zo vind je in Frankrijk een prachtige, ruige kustlijn, mooie stranden, grote laagvlaktes, ongerepte bossen en imposante bergen. Het is maar net waar jij zin in hebt.

De Fransen zijn een trots volk met een rijke cultuur. Ze staan bekend om hun verfijnde keuken en bourgondische manier van leven. Daarnaast vind je in Frankrijk meer dan 11.000 campings! Van grote 5-sterrencampings met alles erop en eraan tot kleine, charmante campings waar rust en natuur centraal staat. 

Ik hoop dat ik je heb kunnen overtuigen. Frankrijk is namelijk een geweldig land om te kamperen!

meer over Frankrijk   vind een camping in Frankrijk

Over de auteur:
Erwin van Hensbergen

Als initiatiefnemer van Campingzoeker is Erwin dagelijks bezig met het verbeteren van de website. Naast het schrijven van blogs is hij ook verantwoordelijk voor de vormgeving van Campingzoeker. Erwin is een fanatiek kampeerder en doet dit het liefste in een tent of in een tenttrailer. Puur en helemaal één met de natuur! Naast zijn werk voor Campingzoeker is Erwin vader van twee en eigenaar van het internetbureau 'De MerkGarage' in Kampen.

Erwin van Hensbergen