De zomer staat voor de deur en hoewel de temperaturen overdag erg prettig zijn kan het 's avonds flink afkoelen. Temperaturen rond het vriespunt zijn zowel in het voor- als het najaar geen zeldzaamheid. Wanneer je je hier niet goed op hebt voorbereid kan de kou je kampeervakantie aardig vergallen. Het is namelijk niet leuk om te vernikkelen op de camping.

Alle onderwerpen in dit artikel

Ga je deze tijd van het jaar kamperen dan is het dus verstandig goed beslagen ten ijs te komen. Een goede voorbereiding maakt het verschil tussen een fijne vakantie en een om snel te vergeten. Om die reden geef ik je 9 handige tips waardoor je zeker weet dat jij het niet koud gaat krijgen tijdens het kamperen. Ik hoop dat je er veel aan hebt.

Warm blijven op de camping
Warm blijven tijdens koude nachten? Dat is met deze tips geen probleem.

1. Een kachel in je tent

Laat ik dan maar meteen beginnen met de meest voor de hand liggende oplossing, namelijk een kacheltje. Met een kacheltje in je tent zit je er warmpjes bij. Kachels komen in vele soorten en maten. Zo zijn er elektrische kachels, gaskachels en petroleumkachels. Voor je een kachel aanschaft is het verstandig je te verdiepen in deze verschillende soorten kachels. Niet iedere kachel is namelijk geschikt voor iedere situatie. Hieronder vind je een korte omschrijving van deze verschillende soorten kachels met daarbij de voor- en nadelen.

Een elektrische kachel

De meeste kampeerders kiezen voor een elektrische kachel. Dit komt omdat ze lekker compact zijn en gemakkelijk in gebruik. Doe een stekker in het stopcontact, stel de gewenste temperatuur in en de kachel doet de rest. Ook zijn de meeste elektrische kachels uitgerust met een slimme beveiliging. Wanneer je kachel omvalt gaat hij automatisch uit. Hetzelfde gebeurt wanneer je kachel té warm wordt. Handig toch!

Toch kleven er ook een aantal nadelen aan een elektrische kachel. Om te beginnen warmt hij je tent heel langzaam op. Daarnaast hebben ze ook niet de kracht (maximaal 1500 watt) om een grote ruimte te verwarmen, laat staan warm te houden. De reden dat elektrische campingkachels zo weinig wattage hebben is omdat je op de meeste campings niet meer vermogen kunt gebruiken. Meer weten? Lees alles over stroom op de camping.

Een gaskachel

Heb je een grote ruimte te verwarmen (voortent, vouwwagen, grote tent), dan is het verstandig om te denken aan een gaskachel. De meeste gaskachels hebben al snel een capaciteit van ongeveer 4000 watt. Gaskachels worden erg warm en het is daarom verstandig hem zo neer te zetten dat je kinderen en huisdieren niet in de buurt kunnen komen. Gelukkig zijn ook de meeste gaskachels voorzien van een beveiliging. Heeft je gaskachel een thermische beveiliging dan stopt de gastoevoer zodra de vlam uitwaait. Hiermee voorkom je dat het gas je tent in blaast. Met een omvalbeveiliging gebeurt dit zodra je kachel omvalt. Als laatste zijn sommige gaskachels uitgerust met een zuurstofbeveiliging. Krijgt je gaskachel te weinig zuurstof dan schakelt hij zichzelf uit. 

Wanneer je voor een gaskachel kiest moet je je goed realiseren dat je goed moet ventileren. Er moet voldoende zuurstof in de ruimte kunnen komen waar je kachel staat. Ook moet je tussen je kachel en je gasfles een drukregelaar hebben. Dit apparaatje zit meerstal niet standaard bij je kachel. Wat hij doet is er voor zorgen dat de gasdruk constant blijft. Dit is erg belangrijk bij een gaskachel.

Verwarming in je tent
Met een goede kachel heb je het zo lekker warm.

Er zijn 2 soorten gas die vaak gebruikt worden voor een gaskachel. Deze soorten zijn butaangas en propaangas. Het verschil tussen butaan- en propaangas is dat butaan bij 0 °C en propaan bij -44 °C overgaat van gas naar vloeistof. Is het vloeibaar dan kun je het niet meer gebruiken voor je kachel. Is het buiten kouder is dan 0 °C, kies van voor propaan. Het is wel duurder maar je weet zeker dat je gaskachel prima blijft werken wanneer het heel koud is.

Een petroleumkachel

Petroleumkachels zijn klein van formaat maar kunnen heerlijk warm worden. Ze hebben een hoge capaciteit waarmee ze gemakkelijk grotere ruimtes kunnen verwarmen. Ook bij dit type kachel is het belangrijk dat je je kampeermiddel goed ventileert. Je werkt namelijk met een brandstof.

Kies je voor een petroleumkachel dan kun je kiezen uit een kouskachel en de laserkachel. Een kouskachel werkt met een ontsteking op batterijen en dus kun je hem overal neerzetten. Bij een laserkachel heb je wel stroom nodig. Deze wordt namelijk aangestuurd door een thermostaat waarmee je de hitte perfect kunt instellen.

Een groot voordeel aan een petroleumkachel is dat je een heel hoog rendement hebt. Vrijwel alle brandstof wordt omgezet in warmte en doordat dit type kachel is voorzien van een ventilator verplaatst de warmte zich gemakkelijk door je tent.

zoek een goede kachel

2. Draag laagjes kleding

Door het dragen van verschillende laagjes kleding maak je het je lichaam gemakkelijk om je lichaamswarmte vast te houden. Dit werkt een stuk beter dan bijvoorbeeld het dragen van een dikke jas. Wil je het niet koud krijgen dan kun je het beste kiezen voor 3 verschillende laagjes kleding. Het eerste laagje kleding is bedoeld voor het afvoeren van zweet (vocht). Hiervoor kun je het beste kiezen voor thermo-ondergoed. Dit sluit goed aan op je lichaam en het materiaal waarvan het is gemaakt is goed is in staat vocht af te voeren.

Het tweede laagje kleding gebruik je om je lichaam lekker warm te houden. Kies hiervoor dus voor een materiaal met een goede isolerende werking. Bedenk bijvoorbeeld aan zo'n lekkere dikke wollen trui, eentje van katoen of van dat lekkere zachte fleece materiaal. 

De derde en laatste laag is een laag die je beschermt tegen de koude wind van buiten. Een waterdichte (gevoerde) jas is dan een slimme keuze. Dit houd de kou buiten en geeft je een extra isolerende laag. Met deze drie laagjes ben je goed voorbereid tegen kou. En wanneer je het te warm krijgt, doe je simpelweg een laagje uit.

shop thermokleding

Laagjes kleding dragen om warm te blijven
Is het koud op de camping? Draag minimaal 3 laagjes kleding.

3. Koop een goede slaapzak

Wanneer je met lage temperaturen gaat kamperen is het aanschaffen van een goede slaapzak geen overbodige luxe. Hoewel op de meeste slaapzakken wordt aangegeven met welke temperaturen de slaapzak je warm houd is dit per persoon heel verschillend. Niet iedere 4-seizoenen slaapzak is even goed. Ben jij iemand die het snel koud heeft, dan kun je beter kiezen voor een slaapzak die bestand is tegen lagere temperaturen. Je zou zelfs kunnen kiezen voor een zogenaamde mummieslaapzak. Dit is een slaapzak die de vorm van je lichaam volgt. Hierdoor ontstaan er geen loze ruimtes waar de kou in kan komen te zitten.

Ben jij van plan te investeren in een goede slaapzak dan zou ik je willen adviseren om hiervoor naar een kampeerspeciaalzaak te gaan. Hier kun je alle verschillende modellen met elkaar vergelijken en je goed laten informeren. Dit is de kortste klap om een slaapzak te vinden die past bij jouw situatie en budget.

Extra tip: Verwacht je dat je dat het 's nachts koud kan gaan worden op de camping, leg dan een extra deken over (en onder) je slaapzak. Met een simpel extra laagje (isolatie) kun je de temperatuur in je slaapzak een stuk aangenamer maken.

Extra tip #2: Zelf slaap ik de laatste jaren het liefst onder een dekbed. In mijn vouwwagen heb ik een tweepersoonsbed waardoor dit mogelijk is. Als het echt koud is dan kun je het beste lekker dicht tegen elkaar aan kruipen. Dit is een stuk warmer dan welke slaapzak dan ook.

zoek een goede slaapzak

Warme slaapzak op de camping
Een extra deken over je slaapzak maakt een wereld van verschil.

4. Leg isolatie onder je bed

Wanneer het buiten koud is komt er vaak veel kou vanuit de grond. Slaap jij tijdens het kamperen op een luchtbed of slaapmat, dan trekt deze kou gemakkelijk in je bed. En is je bed koud, dan krijg jij het koud. Vooral bij luchtbedden is dit een groot probleem. Door de koude grond koelt de lucht in je luchtbed onmiddellijk af. Omdat de lucht met elkaar in verbinding staat is binnen no-time je hele bed koud. 

Wat je in deze situatie het beste kunt doen is een simpel isolatiematje aanschaffen en deze onder je bed leggen. Deze matjes komen in verschillende maten, nemen weinig ruimte in beslag en zijn niet duur in de aanschaf. Isolatiematten blokkeren optrekkende kou waardoor je bedje lekker warm blijft. 

shop een isolatiemat

5. Verwarm je slaapzak met een kruik

Wanneer het koud is zet ik 's avonds voor het slapen vaak nog even een bakje thee. Ik kook voldoende water om niet alleen een bakje thee, maar ook een kruikje te vullen. Dit kruikje leg je een half uur voor het slapen gaan in je slaapzak en je weet zeker dat er een lekker warm bedje op je ligt te wachten.

Extra tip: Leg ook de kleren waarin je gaat slapen in je slaapzak tegen je kruik. Zo kunnen ze alvast een beetje opwarmen. Wanneer je met koude kleren aan in je slaapzak kruipt is het lastig om warm te blijven.

ga op zoek naar een kruik

Kruikje op de camping
Warm je bedje op met een lekker kruikje.

6. Kleding bij je slaapzak in

Iedereen die wel eens in het voor- of najaar heeft gekampeerd kent dit verschijnsel. Je wordt wakker na een koude nacht en trekt je kleren aan. Deze kleren hebben in je tent gelegen en zijn helemaal inmiddels helemaal koud en klam geworden. Dit zit niet lekker!

Dit kun je voorkomen door de kleren die je wilt dragen de avond ervoor bij je slaapzak in te doen. Zo blijven ze lekker warm en heb jij 's morgens vroeg warme kleren aan bij het ontbijt. Probeer maar eens!

7. Draag een muts als je gaat slapen

Een groot gedeelte van je lichaamswarmte gaat verloren via je hoofd. Onderzoek wijst uit dat dit wel tot 70% kan zijn. Wanneer het 's nachts afkoelt doe je er dus verstandig aan om een lekkere warme muts op te zetten. Heb je een mummieslaapzak dan zijn deze meestal voorzien van een capuchon. Trek hem lekker strak over je hoofd en zo voorkom je dat je het snel koud krijgt.

8. Gebruik waxinelichtjes en gaslampen

Zelf maak ik op de camping altijd graag gebruik van een gaslamp. Een gaslamp zorgt namelijk voor een portie gezelligheid (en romantiek). Het zachte gesuis van de lamp, het gezellige licht en natuurlijk de warmte die er vanaf komt! Want de gemiddelde gaslamp produceert aardig wat warmte. Heerlijk ook bij te zitten wanneer het buiten koud is!

shop een gaslamp

Gaslamp op de camping
Een gaslamp zorgt voor gezelligheid, warmte en de nodige romantiek ;)

9. Goed eten

Eten is brandstof. Het houd je lichaam op temperatuur. Ga je kamperen in de kou dan is het dus verstandig om goed te eten! Daar krijg je het warm van.

Extra tip: Er wordt door veel mensen gezegd dat je het warm krijgt van een 'borreltje' voor het slapen. Helaas is dit niet waar. Sterker nog, alcohol verdunt je bloed waardoor je lichaam juist afkoelt. Is het koud en wil je het warm krijgen kun je beter geen alcohol drinken. Sorry voor dit vervelende bericht ...

Goed eten om warm te blijven
Om warm te blijven moet je goed eten!

Zorg dat je het niet koud krijgt

Kamperen in het voorjaar is heerlijk. Je geniet optimaal van de eerste zonnestralen, het buiten zijn en de opbloeiende natuur. Hoewel het overdag lekker warm kan zijn kan het 's avonds en 's nachts verraderlijk koud worden. Dit heb ik zelf meerdere keren aan de lijve ondervonden. Wanneer je je hier niet goed op voorbereid wordt het een zware dobber.

Ik hoop dat ik je met deze 9 tips goed heb kunnen voorbereiden zodat jij optimaal van je kampeeravontuur kunt genieten dit voorjaar. Veel plezier met de voorpret en mocht je nog op zoek zijn naar een leuke camping voor het komende seizoen, klik op de onderstaande knop en vind een camping die bij je past.

Ga op zoek naar een leuke camping

Over de auteur:
Erwin van Hensbergen

Als initiatiefnemer van Campingzoeker is Erwin dagelijks bezig met het verbeteren van de website. Naast het schrijven van blogs is hij ook verantwoordelijk voor de vormgeving van Campingzoeker. Erwin is een fanatiek kampeerder en doet dit het liefste in een tent of in een tenttrailer. Puur en helemaal één met de natuur! Naast zijn werk voor Campingzoeker is Erwin vader van twee en eigenaar van het internetbureau 'De MerkGarage' in Kampen.

Erwin van Hensbergen