Op zoek naar een charmecamping in België? Een klein paradijsje in een mooie omgeving met nog oog voor persoonlijke aandacht. En dat kan best even zoeken zijn want om jezelf een charmecamping te mogen noemen moeten campings aan een aantal voorwaarden voldoen. Charmecampings zijn dus best bijzonder, je vindt maar een paar pareltjes in elke provincie van België. Wij van Campingzoeker hebben alvast wat uitzoek werk voor je verricht en zijn gekomen tot een mooi lijstje van bijzondere charme campings in België. Dat scheelt een hoop zoekwerk wat wij graag voor je uit handen nemen.

Alle onderwerpen in dit artikel

Maar was is nu eigenlijk een charmecamping? Het woord zelf klinkt al vrij idyllisch, toch? Een charmecamping wordt vaak omschreven als een klein en charmant kampeerterrein waar je alles vind wat je nodig hebt en waar nog steeds een aangename rust heerst. Je vind er in veel gevallen faciliteiten als een campingwinkel, horeca en verschillende speelvoorzieningen. Ook zijn er op veel charmecampings huuraccommodaties of zelfs luxe glamping accommodaties. Charmecampings hebben een maximum van rond de 200 kampeerplaatsen die allemaal ruim en in het groen gelegen zijn. Wil jij precies weten wat je kunt verwachten wanneer je gaat kamperen op een charmecamping? Lees dan nu ons artikel over kamperen op een charmecamping.

Ben jij op zoek naar een mooie charmecamping bij onze zuiderburen, lees dan snel verder. Speciaal voor jou hebben we een hele mooie lijst samengesteld met de - volgens ons - 15 mooiste charmecampings van België. Ik hoop dat je er veel aan hebt!

of bekijk alle charmecampings

Camping op een eiland in de Ardennen

1. Camping Ile de Faigneul in Poupehan

Een echte groene camping zoals je die voorstelt in de Belgische Ardennen. Bijzonder is dat deze camping zich middenin de rivier de Semois bevindt. Je kampeert hier als het ware op een eiland. Het riviertje is goed voor uren waterpret. Laat jezelf afdrijven met een bootje of luchtbed. In de avond is de kampvuurplaats een geliefde plek.

De faciliteiten op deze camping zijn prima. Er is een kleine winkel, receptie, bibliotheek en frituur. Voor het vermaak zijn er diverse sportfaciliteiten en voor de kinderen een speeltuin. In het hoogseizoen worden er kleinschalige activiteiten georganiseerd. Het bruine café met terras op de camping heeft meer dan 30 soorten bier!

Vissen, kajakken of wandelen het kan allemaal direct vanaf de camping. Het dichtstbijzijnde dorpje is Poupehan en is een typisch Ardennees vakantiedorpje. Vroeger bekend om zijn tabaksvelden. Je kunt nog de tabak route rijden. De grootste burcht van Europa staat in Sedan en ligt op 20 kilometer van de camping.

ontdek Camping Ile de Faigneul

Bekroonde charmecamping aan de voet van de Hoge Venen

2. Camping Anderegg in Waimes

Een fraaie kleine charmecamping, meermaals bekroond. Met kampeerplaatsen aan de rand van de bossen of aan een beekje. Geniet van de zonsondergang vanaf je kampeerplaats in dit heuvelachtige landschap, je bevind je op 535 meter hoogte.

De kampeerplaatsen zijn groot te noemen en bieden een ideale uitvalsbasis voor de sportieve kampeerder. Ook met je hond ben je van harte welkom. Voor de kinderen is er recent een nieuwe speeltuin gemaakt. Ook vind je vooraan de camping een mooie picknickplek aan het beekje waar ook wat speeltoestellen te vinden zijn. Er is een campingwinkeltje aanwezig.

De Hoge Venen is een prachtig gebied om te gaan mountainbiken. Vanaf de camping wandel je in 20 minuten naar het meer van Robertville. Nog een leuke bezienswaardigheid is het middeleeuwse stadje Monschau. Of bezoek een brouwerij in de omgeving zoals die van La Chouffe of Bellevaux.

ontdek Camping Anderegg

Prachtig terrein met camping, glamping en origineel fietscafé

3. Minicamping de Ballasthoeve in Overpelt

Voor een echt Belgisch pintje en een gezellig babbel aan de toog kun je terecht bij dit gastvrije echtpaar in hun fietscafé. Sinds jaar en dag een pleisterplaats voor niet alleen fietsers, maar ook wandelaars en ruiters. Je kunt er ook heerlijk komen kamperen in het groen met alleen het geluid van vogeltjes om je heen.

Kamperen in de bossen van Belgisch Limburg, een fijne plek voor de natuurliefhebber met vele wandel- en fietsknooppunten in de buurt. Voor de kinderen is er een speeltuin en kinderboerderij. Probeer ook vooral de outdoor kegelbaan en de jeu de boules baan. Voor de verhuur is er een vernieuwde zespersoons accommodatie met mooie overdekte veranda voor lange avonden buiten.

Maak een kanotocht over de Dommel of bezoek interessante plaatsen als Pelt, Peer en Lommel. Ook de abdij van Postel is een ware aanrader. Op zondag staan ze daar in de rij voor een echt Belgisch frietje!

ontdek Minicamping de Ballasthoeve

Charmecamping aan de Ourthe

4. Camping Tonny in Sainte-Ode

Een charmecamping in de Ardennen gelegen aan de Ourthe met genoeg voorzieningen voor een ontspannen kampeervakantie. Regel een popcornpannetje bij de eigenaar met mais, olie en poedersuiker en maak je eigen popcorn bij de kampvuurplaats. Er zijn ook barbecues te huur, voor een goede maaltijd na een intensieve dag in de natuur.

De Ourthe is goed voor uren waterplezier maar ook rond de petanque velden en de speelplaats met picknickbanken is het altijd gezellig. Op de camping is ontbijtservice, afhaalmaaltijden en een taverne voor een stevige maaltijd. Voor de verhuur zijn er chalets en stacaravans.

Er zijn genoeg gemarkeerde wandelroutes om te lopen. Bezoek de grotten van Han, het stadje Redu dat bekend staat als boekenstadje of bezoek het kasteel van La Roche. Bastogne en Bouillon zijn ook de moeite waard. Genoeg redenen om nog wat langer op camping Tonny te blijven. Eenmaal terug op de camping is een Belgisch biertje op het terras aan het water zeer verdiend.

ontdek Camping Tonny

Charmecamping Siesta in België

5. Camping Siësta in Wechelderzande

Een mooie rustige camping in een bosrijke omgeving. Samen gezellig genieten in de natuur is hier het motto! Met een tapasbar op de camping en een verse ontbijtmand die gebracht wordt tot aan je voortent ontbreekt het je hier aan niets. Op een kwartiertje rijden vanaf de camping vind je een heerlijk zwembad voor de warme dagen.

De camping is zeer groen en vol mooie planten en bomen. Voor extra luxe zijn er ook kampeerplaatsen met privé sanitair. Voor de verhuur zijn er chalets en safaritenten. De enthousiaste uitbaters van de camping, een gezin met kinderen, doen er alles aan om de camping ieder jaar weer een stukje mooier te maken. Persoonlijk contact is voor hen heel belangrijk, met recht een charmecamping dus.

Je bevind je in de Kempen. Een populaire streek vanwege zijn woest en ruige natuur. Een aanrader is om mee te gaan op safari met de 'Siesta Ranger' om zo de omgeving beter te leren kennen. Je zou het vanwege de rust en stilte niet zeggen maar Wereldstad Antwerpen ligt dichtbij. Een dagje naar attractiepark Bobbejaanland is ook een aanrader.

ontdek Camping Siësta

Groene ligging in de kersenboomgaard

6. Camping de Boomgaard in Maaseik

Een charmecamping met zo'n 29 ruime kampeerplaatsen net over de grens bij Maaseik. Je kunt hier genieten van een rustige omgeving langs de slingerende Maas. De camping heeft een eigen aanlegsteiger dus je kunt zo het water op om tal van watersporten te beoefenen.

Je kampeert in een oude kersenboomgaard waar de eigenaren er alles aan zullen doen je verblijf zo fijn mogelijk te maken. Ze hebben de leukste tips voor uitstapjes en fijne horeca in de omgeving. Camping de Boomgaard geeft je een mooi uitzicht over de Maas waar vele bootjes voorbijvaren. Een frisse duik in het water nemen kan ook.

Ontdek het bourgondische leven in de streek het Maasland, net over de grens met het Nederlandse Limburg. Al fietsend en meevarend over de diverse pondjes zul je ongemerkt de grens een paar keer passeren. In deze omgeving kun je kuren, wandelen, fietsen en cultuur opsnuiven.

ontdek Camping de Boomgaard

Groene en parkachtige camping in zacht glooiend landschap

7. Camping de Chênefleur in Tintigny

Een groene en parkachtige camping onder Nederlandse leiding met veel aandacht voor de individuele gast. De kampeerplaatsen, bijna uitsluitend toeristisch, zijn zeer gevarieerd en bieden voor elk wat wils. De camping beslaat meer dan 7 hectare en ligt direct aan de rivier de Semois.

De rivier biedt veel waterpret en er worden volop dammetjes gebouwd, gevist en gekanood. Meer waterpret is er te vinden in het verwarmde buitenzwembad met apart peuterbadje. 's Avonds kun je aanschuiven in het petit restaurant of een drankje doen in de bar. Er is ook een winkel en er zijn diverse afhaalmaaltijden mogelijk. Op de camping wordt er in de zomer een gevarieerd en gezellig aanbod aan recreatie activiteiten georganiseerd. Denk hierbij aan paardrijden, boogschieten, gezinswandelingen of speurtochten.

Een wandelingetje richting het dorp Tintigny is slechts 300 meter. De groene, bosrijke en heuvelachtige omgeving nodigt uit tot sportieve uitdagingen maar je kunt er ook helemaal tot rust komen. Hoewel je je vlakbij de Franse grens bevind kun je prima met Nederlands uit de voeten, een fijne gedachte! Er wordt in de streek veel trappistenbier gebrouwen.

ontdek Camping de Chenefleur

Kamperen in de stijl van toen

8. Retrocamping Champ le Monde in Herbeumont

Wat kwam ons weer een uniek idyllisch plekje ter ore in het mooie België. Voor luxe echter hoef je niet af te reizen naar Herbeumont. Waarvoor dan wel? Voor kamperen zoals het oorspronkelijk begonnen is, back to basic, ruim van opzet en in een relaxte sfeer. Met zwemmen in de rivier en een kampvuur in de avond, sterren aan de hemel en middenin de natuur.

Haal je verse croissants in de ochtend in de oude broodbezorg auto op het terrein en een Italiaans ijsje in weer een andere retro auto. Voor de vergeten boodschappen is er een winkel ingericht in een soort van kermiskraam. De kampeerplaatsen bevinden zich aan de oevers van de Semois met zicht op de reusachtige viaduct en te midden van loofbomen. Een unieke glamping ervaring onderga je als je een van de woonwagens op de camping huurt. Deze zijn geschikt tot vier personen en hebben allemaal een eigen thema. De wagens zijn tot in detail in originele sfeer teruggebracht maar beschikken wel over een kitchenette en koelkast.

Zwemmen, kajakken, vissen, wandelen, paardrijden. Allemaal activiteiten die mogelijk zijn vanaf de camping. Fietsverhuur is ook aanwezig, tip neem een mountainbike! Bijzonder is ook het kasteel in Herbeumont.

ontdek Retrocamping Champ le Monde

Kleine luxe camping en glamping

9. Camping L' Escargot in Theux

Op slechts 10 kilometer van kuuroord Spa ligt charmecamping L'Escargot. Hier ga je terug naar de essentie met je blote voeten in het gras en even helemaal niets. En als je wel iets wil op het gebied van een restaurantreservering, ontbijt of een leuk uitstapje dan staat het enthousiaste echtpaar voor je klaar.

Wat is het hier groen! Fijne ruime kampeerplaatsen met volop privacy en de mogelijkheid tot privé sanitair. De camping heeft een stil en rustig karakter en heeft geen extra voorzieningen voor kinderen. Voor kampeerders zonder eigen kampeermiddel zijn er diverse mooie glamping accommodaties te reserveren. Laat je eens verwennen met een luxe ontbijt geserveerd tot aan je tent.

Geniet van alle wellness in het kuurstadje Spa. Zwemmen, fietsen, wandelen een marktje bezoeken er is vanalles mogelijk in de omgeving. Ook steden als Malmedy en Stavelot liggen vlakbij.

ontdek Camping L' Escargot

Oase van rust in de omgeving van Brussel

10. Camping Grimbergen in Grimbergen

Deze camping mag ook het label charmecamping dragen en ligt weer in een geheel andere streek van België (Brabant). Op deze camping word je gastvrij onthaalt in een oase van rust en toch vlakbij Brussel. Er zijn prima basisvoorzieningen op de camping en het dorp Grimbergen is op loopafstand.

De kampeerplaatsen zijn uitsluitend bestemd voor toeristisch kamperen, camperaars zijn van harte welkom. Er wordt ook veel gefietst in de streek en de camping wordt daardoor graag aangedaan door kampeerders op fietsvakantie. De receptie voorziet je graag van diverse routes, toeristische informatie en brochures. Direct naast camping Grimbergen liggen een aantal goede restaurants met fijne streekgerechten.

Op 200 meter vanaf de camping kun je ieder uur met de bus richting Brussel. Op zondagochtend is er een markt rond de basiliek in Grimbergen. In Grimbergen ligt ook een wellness-centrum 'Thermae Grimbergen'.

ontdek camping Grimbergen

Vul je vakantie in zoals je dat zelf wilt

11. Charmecamping Tulderheyde in Ravels 

Nog zo'n fijne rustige oase dit keer net over de grens. Te midden van uitgestrekte natuurgebieden en rondom een zwemvijver ligt camping Tulderheyde. Het bakkerijtje heeft vers (belegde) broodjes en koeken, in de frituur geniet je van een snack en er is ook een cafe en brasserie. Het leven is goed bij onze zuiderburen.

Een overzichtelijke camping met veelal kampeerplaatsen en een enkele glamping accommodatie. Het meeste vertier is te vinden bij de zwemvijver met zandstrand. Hier kun je op het springkussen, spelen in de speeltuin of een potje beachvolleyballen.

Keuze te over wat betreft uitstapjes, de eigenaresses kennen de leukste insider tips. Bezoek met kinderen het klimbos, Pakawi Park of Bobbejaanland.

ontdek Charmecamping Tulderheyde

Rustieke charmecamping in België

12. Camping les Murets in Hony

Les Murets is een groene charmecamping gelegen op een heel fijn plekje weg van de massa. Met een dorpje op loopafstand waar je een fijn bakkertje vindt, wat winkeltjes met verse (streek)producten en een vrijdagavond markt met eetkraampjes. Toch is dit de eerste camping die je zuidelijk van de stad Luik tegenkomt.

Op de camping zijn 80 kampeerplaatsen te vinden. Hier geen jaar- en seizoensplaatsen of huuraccommodaties, maar kamperen tussen andere tenten, caravans en een enkele minicamper. Kies voor een plekje met uitzicht op de rivier de Ourthe of juist een beschut plekje in het groen met veel privacy. Gemoedelijkheid en rust zijn hier te vinden, maar ook gezelligheid op het zomerterras of in de bar. Hier geniet je van een ijsje, een Belgisch biertje of een verse pizza.

Charmecamping Les Murets bied je de mogelijkheid om op korte afstand van de stad Luik te overnachten, en deze stad met de trein te bezoeken.

ontdek Camping les Murets 

Kampeerdomein in de Belgische Kempen

13. Charmecamping Houtum in Kasterlee

Op naar de Belgische Kempen voor een charmecamping aan het riviertje de kleine Nete. Hierop kun je kajakken. Ook ligt liggen er in de Kempen voor honderden kilometers wandel- en fietsroutes op je te wachten. Ga zeker een 'terraske doen' en geniet van het bourgondische Belgische leven. Schol!

Er zijn 70 kampeerplaatsen op deze camping en een aantal glamping accommodaties. Op de camping kun je gaan klomp golfen, beachvolleyballen of een spelletje petanque doen. Het riviertje zorgt voor veel waterpret. In de avond serveert moe Marie in haar brasserie de lekkerste seizoensgerechten.

In het najaar is de pompoen periode aangebroken in Kasterlee en omgeving. Hier worden de lekkerste gerechten mee gemaakt. 

ontdek Charmecamping Houtum

Kamperen op het ritme van de rivier

14. Camping de la Cascade in Stavelot

Met een vers croissantje en een kop koffie uitkijken over de Amblève. Deze verzorgde camping heeft genoeg speelmogelijkheden voor kinderen en ligt op 5 minuten afstand van Plopsa Coo.

Er zijn in totaal 40 kampeerplaatsen op deze autovrije camping en een aantal huuraccommodaties. Een gemoedelijke sfeer en persoonlijke aandacht staan hier hoog in het vaandel. Daar zorgt het jonge gezin dat sinds kort eigenaar is van deze camping wel voor.

De regio staat bol van kastelen en abdijen een topuitstapje voor jong en oud. Verken de Ardennen bij voorkeur per kano of kajak of op een mountainbike. 's Avonds wordt op de camping het kampvuur ontstoken. 

ontdek Camping de la Cascade

Op zoek naar avontuur

15. Camping le val de l'Aisne in Blier

Om je heen groene heuvels, bossen en het riviertje de Aisne dat langs de camping kronkelt. Camping le val de l'Aisne ligt tevens aan de voet van het kasteel van Blier. Liefhebbers zullen blij worden van de grote visvijver en voor kinderen is er ook super veel te doen.

Of je nu komt voor de rust of een cultuurliefhebber bent of houd van sportief bezig zijn op en rondom de camping kan het allemaal. Naast kamperen kun je ook een accommodatie huren, en er zijn ook accommodaties geschikt voor grotere gezinnen.

Je kampeert in het hart van de Ardennen met veel toeristische attracties in de regio. Bezoek zeker een van de lokale marktjes met Ardense specialiteiten. 

ontdek camping le val de l'Aisne

 

Kamperen op een Charmecamping in België

Wij hopen je met deze lijst aan mooie charmecampings in België de nodige inspiratie te hebben gegeven voor je volgende kampeervakantie. Zat die ene charmecamping in Belgie er nu net niet tussen voor je? Geen nood, op campingzoeker ben je slechts 3 stappen verwijderd van een camping die vast en zeker bij je past. Selecteer op vakantieland, op regio en op type camping dus bijvoorbeeld charmecamping en je krijgt nog veel meer kampeer inspiratie van ons. Wist je dat er ook op de mooiste plekjes in Nederland en Luxemburg sfeervolle en gezellige charmecamping te vinden zijn? Je vindt het op campingzoeker!

ontdek alle charmecampings

Over de auteur:
Kirsten Sloots-Riezebos

Kirsten Sloots-Riezebos, 39 jaar. Mama van 5 jonge kinderen. Kamperen is fijn, maar mag het een beetje luxe zijn? Genieten van het relaxte campingsfeertje vanaf mijn veranda, met een glas wijn en een kaasje uit de streek. Altijd op zoek naar een nieuwe volgende vakantiebestemming. Hoopt stiekem ooit nog een eigen camping te kunnen beginnen.

Kirsten Sloots-Riezebos