Campings in Limburg (BE)

Je wilt je tent opzetten in het buitenland maar niet al te ver van de Nederlandse grens? Dan heb je hierbij de perfecte bestemming gevonden voor een korte of langere kampeervakantie; Belgisch Limburg. Deze bestemming heeft voor iedere kampeerder wat te bieden! Campings zijn er ook genoeg, van minicamping tot grote vakantieparken. De natuur in de provincie heeft een grote aantrekkingskracht op kampeerders, het is er ontzettend bosrijk. In het zuiden juist weer heuvelachtig door de uitlopers van de Ardennen. 

bekijk campings in Limburg (BE)

Kamperen in de provincie Limburg

 

Belgisch Limburg is een paradijsje voor wandelaars en fietsers. Kampeerders kiezen deze regio dan ook vaak om het vele groen. Je bent dichtbij Nederland maar de omgeving doet echt buitenlands aan. Er zijn abdijen, kastelen en heuvelachtige gebieden om te ontdekken. Ze verbouwen hier ook wijn en er zijn ontelbare heerlijke streekproducten. Lekker voor op de camping! Je kunt er trouwens gewoon Nederlands blijven spreken, wel zo handig.

Passeer de grens met België ergens in Limburg of onder Eindhoven in Noord-Brabant en je bent in Belgisch Limburg. Een provincie met vrij veel toerisme in het Noordoosten van België. Het wordt Belgisch Limburg genoemd om verwarring met de Nederlandse provincie te voorkomen. De hoofdstad is Hasselt. Andere grote steden zijn Genk en Tongeren, buiten deze steden kent de provincie overwegend kleinere dorpen. Herstappe is de kleinste gemeente van België met nog geen 100 inwoners. Er is 1 nationaal park in de regio, wel eentje van maar liefst 12.000 hectare; De Hoge Kempen. De hele provincie is heel erg bosrijk, met heidegronden, zandverstuivingen en heuvels in het zuiden. Ook stromen er een aantal grote rivieren door Belgisch Limburg, waardoor het ook een aantrekkelijk gebied is voor de watersporter. Rondom de grenzen met Nederland is in de eerste wereldoorlog veel gevochten, hiervan zijn vandaag de dag nog steeds sporen zichtbaar. Ook zijn er nog sporen zichtbaar van het rijke mijnverleden (steenkool) in dit gedeelte van België. 

4

Ontdek de Belgisch-Limburgse Kempen - Foto: Camping De Ballasthoeve

1

Hier vind je campings van groot to klein - Foto: Park Molenheide

Voor de watersporter zijn er de rivieren De Maas, de Jeker, de Voer en de Dommel. Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de plaatsen Hasselt, Tongeren en Genk. Tongeren is de oudste stad van België en heeft nog veel romeinse overblijfselen en een leuk museum over de oude Romeinen. Hasselt is de hoofdstad van de provincie waar je onder andere de Japanse Tuin, het Jenevermuseum en de Abdij van Herkenrode kunt bezoeken. Houd je wel van een festivalletje? Ook dan kun je gerust je tent komen opzetten in de provincie. We noemen een paar zeer bekende; Pukkelpop en Extrema Outdoor Belgium. Shopliefhebbers kunnen terecht in Maasmechelen Village outlet shopping. De kinderen maak je vast blij met een bezoek aan Domein Bokrijk in Genk of attractiepark Plopsa indoor in Hasselt.

Nu hoef je alleen nog maar een camping te vinden die bij jou (en je gezin) past. Dat is waar wij goed in zijn. Op Campingzoeker vind je gemakkelijk die ene camping aan een meer, of juist dichtbij een stad. Gaan we deze voor een heus glampingresort of echt back to basic? Op Campingzoeker vind je buiten alle campings ook veel toeristische informatie en leuke uit-tips in alle provincies van Nederland, België en Luxemburg

bekijk alle Limburgse campings

Top 10 campings Limburg (BE)

1
4 (1) (1) (1)
< 75 plaatsen
Familie camping
Landelijk
Staanplaats
v.a.23,00
Accomodatie
v.a.40,00
2
Camping Goolderheide 11
75 - 250 plaatsen
Familie camping
Aan een meer
3
17
> 250 plaatsen
Familie camping
In het bos
Staanplaats
v.a.24,00
Accomodatie
v.a.70,00
4
5
> 250 plaatsen
Familie camping
Aan een meer
Staanplaats
v.a.24,00
Accomodatie
v.a.57,14
5
3
75 - 250 plaatsen
Familie camping
Aan een meer
Staanplaats
v.a.12,00
Accomodatie
v.a.45,00
6
10
> 250 plaatsen
Familie camping
Aan een meer
8
6 (1)
< 75 plaatsen
Charme camping
Landelijk
Staanplaats
v.a.18,00
Accomodatie
v.a.80,00
9
2
> 250 plaatsen
Familie camping
Aan een meer
10
8
75 - 250 plaatsen
Familie camping
In het bos

Highlights Limburg (BE)

Tongeren: ontdek het romeinse verleden

Voor een daguitstap naar de plaats Tongeren zul je echt je wekker moeten zetten. Iedere zondagochtend vanaf 6 uur (tot 13.00 uur) is hier de grootste antiek en brocantemarkt van de Benelux. Hier komen veel toeristen op af. Niet gek dus dat je behalve Nederlands ook Frans, Engels en Duits zult horen praten.

De oude stad waardoor je loopt draagt zeker bij aan de fijne sfeer die er hangt op de markt. De meeste boetiekjes en winkels zijn op zondag vanaf de middag geopend. Het is een aanrader om zeker op zondag met de trein naar Tongeren te reizen. Vanaf het station sta je binnen enkele minuten op de brocante markt. Het romeinse verleden van de stad zal bij geschiedenis liefhebbers zeker in de smaak vallen. Je komt er alles over de weten in het Gallo-Romeins Museum. Dit museum is heel interactief en ook zeker gericht op kinderen. Een boeiend lesjes geschiedenis over de Romeinen in België.

Bekend zijn ook de verhalen over Ambiorix die het in de romeinse tijd opnam (en won) tegen Julius Caesar. Het standbeeld in de stad staat er al sinds 1866. Ambiorix wijst naar de Basiliek die ook zeker een bezoek waard is. Het Mariabeeld welke te bewonderen is in de basiliek wordt elk jaar tijdens diverse processies door de stad gedragen.

Hier komen jaarlijks tot een half miljoen toeristen op af, dat moet dus wel een bijzonder spektakel zijn. Vergeet ook vooral het lokale drankje niet te proeven; het Caesaaer'ke een mix van brandewijn met rogge en mout. Tongeren ligt ongeveer op gelijke hoogte met de plaats Maastricht. Mocht je liever in Nederlands Limburg kamperen maar toch Tongeren willen bezoeken kijk dan op campingzoeker voor een camping nabij Maastricht.

Limburg 1 (1) (1) (1)

Limburg 2 (1) (1) (1)

Ontdek de hoofdstad Hasselt

Hasselt is de hoofdstad van de provincie en hier valt ook veel te zien en te doen. Je hebt een aantal grote attracties rondom de stad Hasselt namelijk het openluchtmuseum Bokrijk en Plopsa indoor Hasselt. Deze parken worden uitgebreider beschreven onder het kopje 'met het gezin'. Al wandelend door de compacte binnenstad zul je merken dat er overal Street art is. Op dit moment meer dan 90 soorten maar er komen steeds bij, ook zijn er veel standbeelden te bewonderen.

In België wordt van oudsher veel jenever gedronken, en dan specifiek in de regio Hasselt. In de 19e eeuw waren er tientallen jeneverstokerijen in de stad. Alles over dit populaire drankje komt je te weten in het Jenevermuseum. Deze is gevestigd in een oude kloosterhoeve. Sluit gerust aan bij een rondleiding met proeverij.

Buiten het jenevermuseum vind je nog talloze andere groter en kleinere musea in de stad bijvoorbeeld het modemuseum of villa verbeelding over (jeugd) boeken en illustraties. Ook de grootste Japanse tuin van Europa is gevestigd in Hasselt. Een stukje rust en natuur in de stad. Vergaap je op 25.000 m2 aan allerlei vijvers, planten en rotstuinen. Het Japanse geloof met theehuis en ceremoniehuis neemt ook een belangrijke plaats in. We kunnen ons voorstellen dat je aan 1 dag Hasselt niet genoeg hebt. Buiten Hasselt vind je een hele leuke gezinscamping: camping Heidestrand.

Genk: een stad met een verleden 

Genk is een hele toffe stad om te bezoeken tijdens je kampeervakantie in Belgisch Limburg en zeker wanneer je kampeert met kids. Genk is een stad met een mijnbouw verleden. Je komt er alles over te weten bij C-Mine. Je daalt af en wandelt door oude tunnels, met installaties en voorwerpen. Buiten kun je de 60 meter hoge schachttoren beklimmen. De hoogste in België.

Behalve mijnbouw staat de stad ook bekend om zijn vele natuur. Een van de zes ingangen van het Nationaal Park Hoge Kempen ligt bij Genk en heet de "Kattevennen". Een leuk recreatiegebied om te wandelen, fietsen, spelen, midgetgolfen. Deze ingang heeft als thema de Cosmos. In het midden van het recreatiegebied vind je de Cosmodrome waar dagelijks verschillende 360 films worden gedraaid. Jonge astronauten zullen dit heel leuk vinden. Door verschillende effecten waan je je echt tussen sterren en planeten. Bezoek ook de sterrenwacht en expositie de oerknal.

Toe aan een actief uitstapje met flink wat snelheid? Ga dan naar Karting Genk, geschikt voor kinderen vanaf 1,25m. Werkt het weer toevallig niet mee dan zullen de kids uren zoet zijn in binnenspeeltuin 't Speelmijntje.

Limburg 3 (1) (1) (1)

Activiteiten Limburg (BE)

Ontdek Achelse kluis

De Sint-Benedichtusabdij in de gemeente Hamont-Achel wordt in de volksmond ook wel Achelse kluis genoemd. De abdij - deels in België en deels in Nederland - is al vele eeuwen een pleisterplaats voor gelovigen en toeristen. Het is een ideaal startpunt (of eindpunt) om een van de vele grensoverschrijdende routes te volgen.

Het landschap is weids en zeer gevarieerd. Ook rondom de abdij kun je in de bossen al prachtige wandelingen maken. In deze mooie omgeving werken en bidden al eeuwenlang de trappistenmonniken. Het meest bekend zijn ze geworden door het brouwen van Achel trappistenbier. Rondleidingen door de brouwerij en de abdijgebouwen zijn op afspraak nog steeds mogelijk. Het bier proef je in de herberg van de abdij waar je ook zicht het op de brouwketels van de brouwerij. Bij mooi weer strijk je natuurlijk neer op het buitenterras. Proef daar ook zeker de abdijsoep en het abdijbrood.

Op het complex vind je verder nog een galerie, expositieruimte en boekhandel over allerlei religie en spiritualiteit. Vergeet ook zeker niet de winkel te bezoeken. Hier koop je je biertjes voor op de camping maar ook diverse andere streekproducten. Zeep, kaas, jam, kaarsen, rozenkransen uit diverse kloosters en abdijen uit de streek zijn ook goed vertegenwoordigd.

Limburg 4 (1) (1) (1)

Limburg 5 (1) (1) (1)

Wandeling langs de doodendraad

Vlakbij de Achelse kluis in Hamont-Achel vind je nog een bijzondere wandelroute. Je kunt hier een wandeling langs 'de doodendraad' maken. In 1914 viel Duitsland België binnen en om België van het neutrale Nederland af te sluiten werd een dodelijke elektrische versperring langs de grens gebouwd. Deze liep helemaal vanaf de Belgische kust tot aan Aachen. Je moet je voorstellen dat elektriciteit een relatief onbekend begrip was in 1914.

De grensbewoners en ook inwoners van Hamont-Achel hadden last van de hermetische afsluiting van de grens. Honderden mensen zijn omgekomen bij een ontsnappingspoging. Enkele jaren gelegen is een reconstructie gemaakt van een (stukje van) de doodendraad zoals dit in de volksmond genoemd werd.

Je kunt verschillende routes lopen van 3 tot 9 kilometer. Op de informatieborden lees je hoe de mensen probeerden te ontsnappen, een indrukwekkend stukje geschiedenis! In Hamont zelf vind je een goede camperplaats en net over de Nederlandse grens een aantal leuke minicampings.

Grotten bezoeken in Limburg

Niet alleen in de Nederlandse provincie Limburg en in de Ardennen kun je grotten bezoeken. In deze provincie is dit ook mogelijk. Een grot bezoeken is altijd een spannend uitje en geeft echt een ver-weg-van-huis gevoel. Zowel in de plaats Kanne als in Zichen is het mogelijk de grotten te bezoeken onder begeleiding van een ervaren gids. En dat laatste is ook wel nodig, anders zou je verdwalen in de kilometerslange gangen.

Het is haast niet voor te stellen dan dat de metershoge gangen door mensen zijn uitgegraven op zoek naar Kalksteen. Mensen groeven de gangen echt uit vandaar de naam Groeve in plaats van grot kan worden gebruikt. Onderweg kom je langs schilderingen in houtskool, fossielen uit de Krijtzee en een vleermuizenreservaat. De groeves worden ook gebruikt voor het kweken van champignons en het rijpen van kaas, wijn en bier. Aan het einde van de rondleiding is het mogelijk grottenbier te proeven (inclusief), een frisdrankje mag natuurlijk ook.

Limburg 6 (1) (1) (1)

Limburg 7 (1) (1) (1)

Dagje uit met het hele gezin in Limburg

Een dag naar Plopsa indoor Hasselt is een topuitje voor de allerkleinsten. Dompel je onder in de wereld van studio 100 met iconen als bumba, k3, Piet piraat en mega Mindy. Er zijn zowel attracties binnen als buiten. Ga op de foto met je favoriete personages of woon een van de shows bij. Gaan we daarna in de k3-zweefmolen, de wickie coaster of de vliegende fietsen? De kleinsten vermaken zich vast ook prima in de bumbaspeeltuin of draaien een rondje mee in de draaimolen. Verblijf je op camping Heidestrand of camping de Hengelhoef koop dan alvast je entreekaartje met korting bij de receptie.

Niet ver van Plopsa indoor Hasselt ligt het openluchtmuseum Bokrijk. Hier zijn gebouwen, woningen en boerderijen vanuit heel Vlaanderen heropgebouwd en ingericht. Kijk en bewonder waar de mensen een eeuw geleden moesten werken, wat ze aten en hoe ze sliepen. De figuranten in het museum dragen kleding uit de tijd en hebben veel verhalen te vertellen. Ook laten ze oude ambachten herleven zoals het vis roken, broodbakken en mandenmaken. Kinderen mogen hierin actief meehelpen.

Het waterfietsen op de grote vijver is een aangename afwisseling zeker op een warme dag. Er is ook een grote speeltuin aanwezig op het terrein! Je mag je eigen picknick meenemen maar je kunt ook terecht bij een van de foodtrucks of restaurantjes. Vergeet vooral niet de snoepwinkel te bezoeken. Ze hebben vast wat lekkers om mee terug te nemen naar de camping.

Wijnkasteel Genoels-Elderen

Tijd om te gaan wijnen! Een perfecte plek hiervoor is het enige wijnkasteel van België; Kasteel Genoels-Elderen. In deze regio zit mergel in de grond net zoals in de bekende Franse wijnstreek de Bourgogne. Deze wijn, voornamelijk Chardonnay, doet er ook zeker niet voor onder. Er wordt hier op maar liefst 22 hectare grond wijn verbouwd. Het kasteel is sowieso een plaatje om te zien, wees welkom op het wijnterras.

Een aanrader is om je aan te sluiten bij een rondleiding door de wijngaarden, langs de rozentuin, stokerij en wijnkelders. Al wandelend door de heuvelachtige wijngaarden vergeet je haast in België te zijn! Een proeverij van maar liefst vier wijnen hoort er ter afsluiting natuurlijk bij. Welke wijn nemen we mee terug naar de camping?

Limburg 8 (1) (1) (1)