Campings in Brabant (BE)

Wat een pareltje is deze kleinste provincie van België! Ben jij op zoek naar een leuke camping in Vlaams-Brabant? Brabant is een nog onontdekt stukje van het land met overwegend platteland, boerenhoeves en kastelen. Door de aanwezigheid van heuvels kan je wandel of fietstocht toch best pittig worden. Het uitzicht maakt het vaak meer dan waard. Ben je op zoek naar een leuke camping, waar gezelligheid, natuur en cultuur elkaar afwisselen dan is het Belgische Brabant een heerlijk plek om je tentje op te zetten!

bekijk campings in Brabant

Kamperen in Brabant BE

 

Deze provincie van België is nog niet ontdekt door veel kampeerders en dat maakt het juist zo bijzonder. Geniet van een oase aan bos, water en heuvels. Daarnaast kampeer je vlak bij gezellige steden als Brussel en Leuven. In dit onontdekte stukje België hebben wij een aantal pareltjes van campings gevonden. De rijafstand met Nederland valt heel erg mee en juist door de aanwezigheid van heuvels, kastelen en abdijen waan je je in een compleet andere omgeving.

Op Campingzoeker vind je eenvoudig de camping die perfect bij jou wensen aansluit. Kies je deze keer voor een landgoedcamping, een camping vlakbij de stad Brussel of een naturistencamping in het groen? Binnen een paar klikken op campingzoeker heb je jouw volgende kampeerbestemming gevonden (klik hier om een camping te zoeken).

Kies voor een camping vlakbij Brussel, Leuven of Waterloo.

Kies voor een camping vlakbij Brussel, Leuven of Waterloo.

Kamperen met kinderen? Ook in Brabant heb je genoeg keuze.

Kamperen met kinderen? Ook in Brabant heb je genoeg keuze.

Hou jij van fietsen, dan is Brabant een heerlijke plek op je kampeervakantie te vieren. De Bosberg is bijvoorbeeld de laatste (pittige) klim in de (wieler) Ronde van Vlaanderen. In de natuurgebieden Hageland en Groen Gordel kun je aardig wat fiets- en wandelkilometers maken. Hou jij meer van lekkere stedentripjes? Ook dan valt er voor jou in Brabant veel te beleven. De wereldstad Brussel ligt om de hoek. Net als provinciehoofdstad Leuven. Een echte studentenstad boordevol cultuur. Hier kun je genieten van een lokaal gebrouwen biertje uit een van de vele bierbrouwerijen in de streek.

De bekendste is de brouwerij van Palm in Steenhuffel. Door de aanwezigheid van glooiingen in het landschap wordt in de streek ook wijn gemaakt. Er is een mooie wijnroute verkrijgbaar die je langs de mooiste wijnranken en wijnhuizen brengt. Nog een bekende plaats in de streek is Waterloo, waar Napoleon zijn strijd in 1815 moest opgeven. Meer informatie hierover vind je in het museum Memorial 1815. Behalve rust en ruimte kun je in Brabant ook zeker actieve uitstapjes maken. Bezoek Walibi Belgium of het bomenparcours bij adventure Parc Wavre. 

bekijk campings in Brabant

Top 10 campings Brabant (BE)

1
9
75 - 250 plaatsen
Naturisten camping
In het bos
Staanplaats
v.a.18,00
2
3
> 250 plaatsen
Familie camping
Aan een meer
3
1
< 75 plaatsen
Rustige camping
Aan een meer
Staanplaats
v.a.11,00
4
10
< 75 plaatsen
Familie camping
Vlak bij een stad
Staanplaats
v.a.12,50
5
1
< 75 plaatsen
Rustige camping
Landelijk
Staanplaats
v.a.10,00
6
1
< 75 plaatsen
Rustige camping
Landelijk
7
1
< 75 plaatsen
Rustige camping
Aan een rivier
Staanplaats
v.a.9,50
8
5
75 - 250 plaatsen
Familie camping
Landelijk
9
1
> 250 plaatsen
Rustige camping
Aan een meer
Staanplaats
v.a.10,00
Highlights
in Brabant (BE)

Walibi Belgium

De provincie Vlaams-Brabant is een van de kleinste en ook een van de jongste provincies in België. De wereldstad Brussel hoort niet bij de provincie maar wordt er wel helemaal door omringt. Net gek dus dat kampeerders juist deze provincie kiezen om de stad Brussel te leren kennen.

De hoofdstad van de provincie is Leuven. Verder heeft Brabant nog zeker 65 andere kleinere gemeentes. Je kunt hier trouwens gewoon Nederlands blijven praten. Het gebied is heuvelachtig maar er stromen ook een aantal rivieren door de streek. Er is een uitgebreid fietsknooppuntennetwerk om bijvoorbeeld de abdijen of de slagvelden rondom Waterloo van dichtbij te bekijken. Liefhebber van achtbanen en andere snelle attracties? Reserveer dan een plekje op de camping om Walibi Belgium te gaan ontdekken. 

De stad Brussel

De stad Brussel hoort officieel niet bij de provincie Brabant maar wordt er wel volledig door omringd. Als je een camping in de buurt van de stad gaat zoeken kom je al gauw in de provincie Brabant uit. Vanaf camping Club Caravaning Brussels of camping Grimbergen sta je bijvoorbeeld in 20 minuten met het openbaar vervoer in het centrum van de stad.

Reizen met het openbaar vervoer naar de stad is echt een aanrader. Vanaf het centraal Station sta je binnen een paar honderd meter op de Grote Markt, het centrum van de stad. Koop op het centraal station een 'Brussels Card' dan kun je daarna 24 uur gratis reizen met het openbaar vervoer en maar liefst 40 musea bezoeken. Ook krijg je korting bij diverse winkels, attracties en restaurants.

Terug naar de Grote Markt, een prachtig plein waar het stadhuis, Belfort en prachtige gildehuizen te zien zijn. Ook kun je hier het stadsmuseum van Brussel bezoeken. Hier kom je alles te weten over de ontstaansgeschiedenis en toekomst van de stad. Brussel is op verschillende heuvels gebouwd wat je vaak een fantastisch vergezicht geeft. Brussel is ook echt een bourgondische stad met schattige straatjes, statige gebouwen en kasseien.

Welke musea of attracties je gaat bezoeken hangt natuurlijk af van de tijd die je hebt en interesses. Zo is er een stripmuseum, autoworld of het koninklijk museum van het Leger. Je kunt de stad echter niet verlaten voordat je op de foto staat met de beroemde Manneken Pis. En een echte Brusselse wafel eten is ook wel een must. Na een dag in de wereldstad is het dan weer heerlijk 'thuiskomen' op een rustige camping in het groen.

De studentenstad Leuven

Leuven is een prachtige oude stad, tegenwoordig een studentenstad waar het bourgondische Belgische leven goed wordt genoten. Je krijgt spontaan een vakantiegevoel als je door de stad dwaalt. Oude steegjes, klinkerstraatjes, een watertje dat dwars door de stad loopt. De stad wordt nog niet overspoeld door toeristen terwijl je hier kennis kunt maken met een stukje Unesco werelderfgoed en een van de mooiste gotische stadhuizen ter wereld.

Net zoals in veel (Belgische) steden is de Grote markt het middelpunt van de stad. Hier vind je het prachtige gotische stadhuis met zijn honderden beelden. Je hebt hier meteen het belangrijkste bouwwerk van de stad Leuven te pakken. Als je op de Grote Markt bent vergeet dan ook vooral niet om de Sint-Pieterskerk te bezoeken. Je kunt er gratis naar binnen.

Voor kunstliefhebbers is het M-museum een echte aanrader. Je vindt hier oude en hedendaagse kunst uit Leuven zelf en de provincie Brabant. Het Unesco werelderfgoed vind je bij het groot Begijnhof. Je gaat hier echt terug naar de 13e eeuw van Leuven. Een bijzonder rustig plekje in een universiteitsstad als Leuven.

Strijk daarna neer op de Grote Markt net als de lokale bevolking en geniet van een lokaal biertje. Leuven is goed in een dag te bezoeken, maar hoe heerlijk is het als je net iets meer tijd hebt. Camping Berg en Dal en camping Klokkenberg bevinden zich op korte afstand van de stad, een aanrader om in alle rust te kamperen en te genieten van het stadse leven.

Waterloo

In de provincie Vlaams-Brabant ligt ook de wereldberoemde plaats Waterloo. Wereldberoemd is deze plaats geworden vanwege de Slag bij Waterloo die plaatsvond in 1815. Veruit de grootste en bloederigste veldslag van voor de 20ste eeuw. De Zweedse band ABBA zong er zelfs een lied over en had er een grote hit mee in de jaren 70. Op naar Waterloo!

Net buiten het stadje ligt het oude slagveld met daarop de monumenten en het museum Memorial 1815. In dit museum kom je alles te weten over de slag bij Waterloo, over Napoleon en wat de Prins van Oranje hiermee te maken had. Doordat dit grondgebied beschermd is verklaard ziet de omgeving er grotendeels nog hetzelfde uit als 200 jaar geleden. Van grote afstand zie je al de imposante Leeuw van Waterloo staan. Dit grote gietijzeren beeld staat op een door mensenhanden gemaakte heuvel.

Ga omhoog via de 226 treden (45 meter omhoog) en je hebt een mooi uitzicht over het slagveld. Hier werd Napoleon Bonaparte definitief verslagen en moest hij afstand doen van de Franse troon. Hierna werd hij verbannen naar het Britse eiland Sint-Helena in de Atlantische oceaan. De veldslag wordt ieder jaar in juni nagespeeld. Mocht je in de gelegenheid zijn ga zeker kijken! Wil je langer blijven in de omgeving van Waterloo, reserveer dan een plekje op camping Druivenland.

Activiteiten
Brabant (BE)

Belevingscentrum '14-'18 

Het belevingscentrum '14-'18 neemt je ruim honderd jaar mee terug in de tijd naar de eerste wereldoorlog in België ook wel Grote oorlog genoemd. Zoals de naam al zegt, draait het in het museum echt om beleving. Het museum is gevestigd in een voormalig klooster. Je kruipt echt in de huid van een Vlaams-brander in de oorlogsjaren. Hoe kwamen ze aan voedsel in deze tijd, en waar werd er gevochten? Aan de hand van veel persoonlijke verhalen kom je dit te weten.

Het museum is erg interactief en laat veel zien van deze streek in de oorlogsjaren. In de kloostertuin is een openluchttentoonstelling. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang, tot 25 jaar betaal je slechts een euro en volwassenen 3 euro. Het belevingscentrum ligt in de plaats Haacht net boven Leuven. In de plaats is ook een antitankgracht te bezoeken en de rivier de Dijle loopt vlak langs het plaatsje. Op deze rivier zijn er diverse mogelijkheden om te kanoën of kajakken.

Herge-museum in Louvain-La-Neuve

Stripliefhebbers zullen zeker richting Louvain-la-Neuve afreizen als ze in de provincie kamperen. Zo'n 20 kilometer onder Brussel ligt het Herge-museum, een opvallend gebouw onder architectuur gebouwd in een groen landschap. In museum kom je alles te weten over het leven en werken van Georges Remi. Zeg je dit niet gelijk wat? De strip Kuifje vast wel!

Gebruik de audiotour en ontdek over drie verdiepen in maar liefst acht zalen alles rondom de strip. Het gebouw zelf is speels ingericht met loopbruggen en trappen om lekker op ontdekkingstocht te kunnen. Het plaatsje zelf is ook zeker een bezoek waard. Louvain-La-Neuve is een echt studentenstadje onder Brussel. Het compacte centrum is autovrij en voorzien van veel Street art. Neem plaats op een van de rustige pleintjes in het centrum en geniet van een lokaal biertje of streekwijn.

De plantentuin Meise

Een daguitstapje naar een plantentuin klinkt misschien niet heel spannend. Toch hebben we hier te maken met een van de grootste plantentuinen ter wereld. De plantentuin in Meise is echt een nationale trots van België. Je vindt de plantentuin vlakbij Brussel en het terrein is maar liefst 92 hectare groot. Niet gek dus dat er een treintje rijdt waar je bij verschillende haltes kunt in en uitstappen. Er zijn hier meer dan 18.000 verschillende soorten bloemen en planten van over de hele wereld. Loop door de immense kassen met verschillende klimaten dwars door alle delen van de wereld.

De kinderen vinden het vast spannend om over de touwbruggen over water te lopen, of hoog boven de grond langs het boomkronenpad. Ga eens op zoek naar de reuzenaronskelk, door zijn geur ruik je hem van ver. Buiten vind je tientallen thema tuinen en in het midden van het terrein staat het prachtige kasteel van Bouchout. In juli zijn de bladeren van de waterlelies zo groot dat er baby's op gefotografeerd worden. Dat wordt een bijzondere vakantiefoto!

Abdij van Villers-La-ville 

Deze regio staat bekend om haar vele kastelen en abdijen. Tijdens je kampeervakantie mag een bezoek aan een abdij eigenlijk niet ontbreken. Met de abdij van Villers-la-Ville heb je meteen de grootste abdij van Europa te pakken. Het is een van de grootste toeristische trekpleister van de regio en een van de bekendere van België. Je maakt het bezoek interactief door met een tablet door de ruïnes te lopen en zo te zien hoe het complex er in de middeleeuwen uitzag. Er trekt echt 850 jaar geschiedenis aan je voorbij.

Kampeerders die van fotograferen houden kunnen op deze plek ook hun hart ophalen. Zowel de ruïnes, kapelletjes als de vele siertuinen lenen zich voor het maken van prachtige foto's. Kinderen krijgen bij de entree een ontdekkingsboekje om het complex op spelenderwijs te leren kennen. Door een van de heuvels rondom het complex te beklimmen kun je de ruïne van bovenaf bekijken. Vergeet ook vooral niet een picknick in te pakken voordat je vertrekt, er staan vele picknicktafels op het complex.

Provinciedomein Kessel-Lo

Net buiten de plaats Leuven ligt een populair recreatiepark van de locals; provinciedomein Kessel-Lo. Hier kan het hele gezin zich uitleven in dit groene park met vijvers, veel groen en diverse attracties. Het park is het gehele jaar door vrij toegankelijk. Je betaald alleen als je gebruik maakt van een attractie/activiteit.

En er zijn nogal wat activiteiten te ondernemen; in de vijvers kun je gaan roeien, waterfietsen of vissen. Er is een sportveld waar je kunt gaan tennissen, voetballen of volleyballen. Misschien heb je meer zin in een rondje midgetgolf, geocoaching of skaten.

Een hapje en een drankje zijn verkrijgbaar bij de diverse eetgelegenheden of neem je eigen picknick mee. De kinderen kunnen zich uitleven in de waterspeeltuin, de avontuurlijke speeltuin (8+), de dierenweide, of op het verkeerspark. Op warme dagen is het heerlijk vertoeven bij het openluchtzwembad. Het bad is gericht op kinderen en de maximale diepte is 1 meter. Het bad is alleen in de zomermaanden geopend en er is toezicht. Ben je met de camper op reis dan kun je blijven slapen want er is een klein camperpark ingericht.