Ieder voorjaar breng ik vele zondagmiddagen door met het zoeken naar de juiste camping voor onze zomervakantie. Meestal ben ik de persoon die onze kampeerbestemmingen uitzoekt (natuurlijk met goedkeuring van mijn manūüėČ).¬†Dit jaar besloten we het anders te doen dan normaal en kozen we beide een camping waar we graag een weekje wilden kamperen.¬†

Alle onderwerpen in dit artikel

Ik koos voor een vijfsterren kindercamping in Drenthe en mijn man koos voor een charme camping in de Belgische Ardennen. Afgelopen week zijn we teruggekomen van 2 weken vakantie met onze vouwwagen. Welke camping is ons uiteindelijk het beste bevallen? 

Kamperen aan een rivier
Welke camping viel het beste in smaak?

Camping #1: De Berenkuil in Drenthe

Voor onze eerste week vakantie vertrokken wij op een zonnige zaterdagmorgen op ons gemakje naar Drenthe. De camping was immers slechts een goed uurtje rijden van ons huis. Normaal gesproken kiezen we een bestemming wat verder weg, maar door alle reisbeperkingen kozen we dit jaar voor de camping in plaats van de omgeving.

Onze kinderen maak je niet blij met uitstapjes naar pittoreske dorpjes. Zij spelen het liefst lekker de hele dag in de speeltuin of gaan lekker zwemmen in het zwembad. Mede enthousiast gemaakt door onze vaste blogger Ilze koos ik dit jaar voor Camping de Berenkuil in Drenthe (lees Ilze's blog over de Berenkuil). Deze 5-sterren kindercamping in het Drenthe Grolloo is van top tot teen ingericht voor (jonge) kinderen.

Kindercamping de Berenkuil
Een comfortabele kampeerplek met uitzicht op een speeltuin.

De grote camping ligt prachtig in het bos, verdeeld over grote en kleinere veldjes met vrijwel overal speeltuinen. Er is een fijn zwembad met kinderbad en daarnaast een prachtige zwemvijver. Bij minder mooi weer kunnen de kinderen zich vermaken in de binnenspeeltuin. Er is een prima supermarkt, restaurant, terras en afhaalmogelijkheden voor snacks, pizza’s en broodjes.

Eigenlijk hoef je de camping helemaal niet af. Dat hebben we dan ook niet gedaan. Vanaf onze plek hadden we zicht op een speeltuin waar de kinderen zich uren konden vermaken. De enige keer dat we het park verlieten was om een slager te zoeken voor een uitgebreide barbecue en om een corona sneltest te doen voor onze aansluitende reis naar Belgi√ę.¬†We troffen het deze week met lekker weer. Warm genoeg voor een korte broek en cabrio slapen in onze Campooz.

Zwemmen op de camping
Lekker zwemmen in het leuke zwembad van de Berenkuil.

Wat ik wel een nadeel vond was dat de camping wel erg groot was. Om naar de receptie te lopen was je wel even onderweg. En ook het toiletgebouw was niet direct om de hoek. Met 2 jonge kinderen is dat wel iets minder fijn. We hadden voor ons zelf onze campingfiets meegenomen zodat wel even snel van a naar b konden fietsen. Maar de kinderen waren aan het eind van de dag wel moe van al dat geloop heen en weer. Al die stukken lopen was wel een goede tegenhanger voor de vakantiekilo’s.

ontdek Camping de Berenkuil

Camping de Berenkuil strand
Camping de Berenkuil is helemaal ingericht voor kinderen.

Camping #2: Camping De Chênefleur

Na een week Drenthe was onze volgende kampeerbestemming aan de beurt. Mijn man had een leuke charme camping uitgezocht in het zuiden van de Belgisch Ardennen. Deze camping lag op kleine afstand van de Franse en Luxemburgse grens. We gaan vaker kamperen in de Belgische Ardennen, maar deze hoek hadden we nog nooit bezocht.

Kort voor vertrek naar Drenthe werd het zuiden van Limburg, de Ardennen en delen van Duitsland getroffen door vreselijk noodweer. De beelden van de overstromingen staan ons allemaal vast nog op het netvlies. Ook onze camping, die gelegen is aan de rivier de Semois kwam onder water te staan. Gelukkig zonder al te veel schade en problemen. Dankzij alle inspanningen van de medewerkers en lokale brandweer was het terrein binnen een week weer toegankelijk. Het was enkel wat modderig op sommige plekken. De rivier was al snel weer binnen zijn oevers en gezakt tot het normale waterniveau. 

Eten op de camping
Genieten van het goede leven! 'Joie de vivre'

Na een rit met veel te veel oponthoud kwamen we midden in een wolkbreuk aan op de onze camping in de Ardennen. Gelukkig werd het snel droog en konden we onze vouwwagen opzetten op een prachtig plekje aan de rivier. Deze charme camping was een stuk kleiner dan de vorige en had ook niet veel faciliteiten. Er was een bescheiden zwembad, twee speeltuintjes, een winkeltje met wat basisbenodigdheden. Er was een snackbar voor afhaalmaaltijden en een prima en een gezellig restaurantje met terras. Ook was er een  kleinschalige vorm van animatie aanwezig waar onze kinderen dol op waren!

Het weer bleef de hele week vrij wisselvallig en door de stroming en temperatuur konden de kinderen helaas niet in het riviertje spelen. Het riviertje was een van de redenen waarom we deze camping hadden gekozen. De kinderen vinden het heerlijk om uren lang steentjes te gooien in de rivier, dammetjes te bouwen en visje te vangen met een schepnetje. Helaas kon dat dus niet tijdens ons verblijf. Doordat het speeltuintje een stuk verder op de camping lag, konden ze niet zonder toezicht daar naar toe.

Kinderanimatie camping Chenefleur in de Ardennen
De kinderanimatie op Camping Chenefleur viel goed in de smaak

Na een aantal dagen regen begonnen de kinderen zich wel wat te vervelen met spelletjes en speelgoed in de tent. We maakten een uitstapje naar een nabijgelegen klooster dat zijn eigen bier brouwt (Orval) om de dag wat te breken. De Ardennen zijn een prachtige omgeving waar veel te beleven valt. Zeker ook als je van wandelen en cultuur snuiven houdt. 

Zodra de kinderen op bed lagen schonken wij een glaasje wijn voor ons in en maakten we een lekker kaasplankje. Vanuit de hangmat en een luie stoel genoten we van het uitzicht over de rivier en de weilanden voor ons. Het geluid van het riviertje was heerlijk. Echt het vakantiegevoel! 

Na een weekje ontspannen zat ook onze week Belgi√ę er op. We hadden het geluk alle spullen droog in te pakken en zonder oponthoud waren we een paar uur later weer thuis.

ontdek Camping Chenefleur

Klooster Orval Belgische Ardennen
Het nabijgelegen klooster (Orval) is zeker het bezoeken waard

Welke camping beviel het beste?

De vouwwagen is weer uitgepakt, de wasjes draaien en de slaapzakken van de kinderen hangen aan de waslijn. Welke camping is ons nu eigenlijk beter bevallen? Een complete 5-sterren camping met alles er op en eraan, of een kleinschalige charme camping met een prachtige camping en niet te veel poespas? Ik kan eigenlijk niet kiezen. Ik had op geen van beide campings 2 weken lang willen staan. Ik zou de drukte op de vijfsterren camping vervelend gaan vinden en ik zou me gaan vervelen op de charme camping.

Wellicht zou het anders zijn als je regelmatig uitstapjes maakt, maar met 2 jonge kinderen vind ik dat niet zo’n succes. Na een paar uurtjes zijn ze het meestal wel zat en willen ze gewoon naar de camping om te gaan zwemmen of te spelen met hun vriendjes. Het weer heeft wel een rol gespeeld bij de beleving van de tweede camping. Ik weet zeker dat we ons nog langere tijd hadden kunnen vermaken als het mooi weer was geweest en de kinderen lekker voor de tent in de rivier hadden kunnen spelen.

Overdekte speeltuin Camping de Berenkuil
Weer of geen weer, op Camping de Berenkuil hoef je je (als kind) geen seconde te vervelen

Op de terugweg hadden we het al over de plannen voor komend jaar. Wat wilden we dan gaan doen? Natuurlijk hangt dat af van de situatie rondom Corona en zoals dit jaar de overstromingen. Ik denk dat mijn man en ik het er allebei over eens zijn dat een mix van beide soorten campings ons goed is bevallen. Waar we volgend jaar heen gaan is voorlopig nog onduidelijk. Wel kijk ik uit naar lekker zomerweer deze zomer zodat we nog een paar weekendjes op pad kunnen.

Fijne vakantie en veel succes met de voorpret!

vind zelf een leuke camping

Over de auteur:
Anjetha van Hensbergen

Anjetha van Hensbergen is moeder van Amélie en Morris en één van de initiatiefnemers van Campingzoeker. Naast dat ze haar hele leven al kampeert, is ze ook meer dan 10 jaar werkzaam geweest op een camping in Overijssel. Samen met haar man Erwin werkt ze dagelijks aan de website Campingzoeker.

Anjetha van Hensbergen