Voor de meeste kampeerders zit het seizoen erop. Caravans, campers en vouwwagens worden richting de stalling gereden en tenten verdwijnen achter het schot voor een diepe winterslaap. Best jammer eigenlijk. Er komt namelijk een hele mooie periode aan. Ik heb het natuurlijk over de herfst! Tijdens deze periode is de natuur op haar mooist en is kamperen een intense ervaring. Lijkt het jou leuk om tijdens de herfst je vakantie te vieren, lees dan snel verder. In dit artikel vertel ik je alles over kamperen in de herfst en laat ik je weten welke 7 producten ervoor zorgen dat je herfstvakantie niet in het water valt.

Alle onderwerpen in dit artikel
Kamperen in de herfst
Kamperen in de herfst is leuk!

Waarom het leuk is om te kamperen in het najaar

Wat maakt kamperen in de herfst nu zo leuk? Laten we beginnen met de natuur. Die vind ik tijdens de herfst op haar mooist. Bomen zijn de prachtig gekleurd en verliezen langzaam hun bladeren. De lucht is lekker fris en vogels zijn druk met de voorbereidingen voor de winter. Kamperen in de herfst is lekker knus en heel intens. Een beetje sprookjesachtig zelfs!

Een ander voordeel van kamperen tijdens de herfst is dat het lekker rustig is op de camping. Alle kinderen zijn naar school en de meeste kampeerders zullen deze tijd van het jaar liever overslaan. Hou jij van rust, lekker wandelen of weg te dromen in een goed boek dan is de herfst voor jou dé periode om te gaan kamperen. 

Dan het financiële plaatje. De prijs voor een kampeerplek tijdens het hoogseizoen kan op sommige campings namelijk flink oplopen. 50 euro voor een kampeerplek is tegenwoordig helemaal niet gek. Wanneer je kiest voor het laagseizoen betaal je voor zo'n zelfde plek misschien nog maar 30 tot 35 euro euro. 

Kamperen in het najaar is leuk
De natuur is prachtig in de herfst!

Kamperen in de herfst? Bereid je voor met deze 7 tips

Lijkt het ook jou leuk deze herfst ergens je tent op te zetten, zorg er dan voor dat je je goed voorbereid. Een goede voorbereiding maakt namelijk het verschil tussen een heerlijke vakantie of een weekje afzien. Hieronder geef ik je 7 tips die er voor zorgen dat ook jij zult genieten van jouw herfstvakantie op de camping.

1. Een lekkere, warme slaapzak

De eerste tip die ik je wil geven is: investeer in een goede, warme slaapzak. Het kan in de herfst 's nachts flink afkoelen en dus is het belangrijk dat je hier op voorbereid bent. Krijg je het 's nachts koud, dan wordt het een lange nacht! Dit kan ik uit eigen ervaring vertellen. Ga je op zoek naar een slaapzak voor de herfst, breng dan een bezoekje aan kampeerspeciaalzaak of neem een kijkje op de website van Vrijbuiter. Wil je graag meer weten over slaapzakken? Lees hier alles over slaapzakken

shop een warme slaapzak

Kies voor een lekkere warme slaapzak
Een warme slaapzak is een must-have!

2. Een camping kacheltje

In de herfst wordt het vroeg donker. Wanneer het donker wordt kan het ook meteen flink afkoelen. Een goed kacheltje in je tent is dan heerlijk! Zet hem een half uurtje voor je gaat slapen aan en de warmte trekt meteen in je kleren en in je slaapzak. Ook verdrijft het een hoop vochtige, kille lucht. Je kunt kiezen voor een elektrische, een gas of een petroleum kachel. 

shop een camping kacheltje

3. Thermokleding

Wanneer je gaat kamperen in koude omstandigheden moet je je goed kleden. Investeer in goede kleding. Zelf maak ik graag gebruik van thermo ondergoed. Dit houd je lichaam lekker warm en zit erg comfortabel. Ook kun je beter een aantal lagen kleding aantrekken dan bijvoorbeeld één hele dikke jas.  

shop thermokleding

Kies voor een goede slaapmat
De kou komt vanuit de grond. Zorg ervoor dat je een slaapmat hebt met een schuimvulling.

4. Lekkere (geïsoleerde) slaapmat

Wanneer je op de grond slaapt doe je er verstandig aan een isolatiemat onder je slaapmat te leggen. Dit doe je om optrekkende kou vanuit de grond tegen te houden. Ga niet slapen op een luchtbed maar kies voor een slaapmat met een schuimvulling. Lucht in een luchtbed voelt al heel snel erg koud aan terwijl een schuimvulling een isolerende werking heeft. Het houdt de warmte van je lichaam dus juist goed vast waardoor je een stuk comfortabeler zult slapen. Zelf maak ik gebruik van de Stretch Limousine van Redwood. Dit is een erg goede slaapmat voor een goede prijs.

shop een slaapmat

5. Goede schoenen

Niets is zo vervelend als koude voeten. Zijn je voeten koud, dan zal je hele lijf het koud krijgen. Ga je kamperen in de herfst kies dan voor comfortabele, waterdichte schoenen. Zeker wanneer je (lange) wandelingen gaat maken. Ik maak zelf gebruik van wandelschoenen van het merk Lowa (Lowa Explorer II GTX Mid). Deze schoenen wijn gemaakt van een Gore-Tex membraan wat waterdicht is én ademt. 

shop een goede (wandel)schoen

Kies goede, waterdichte schoenen
Comfortabele, waterdichte schoenen zijn geen overbodige luxe.

6. Regenkleding

Ga je naar de camping tijdens de herfst dan is de kans vrij groot dat het zo nu en dan regent. Zorg er dus voor dat je voldoende regenkleding bij je hebt. Het is geen pretje wanneer je helemaal doorweekt terug komt van een bezoekje aan het sanitairgebouw of na het afspannen van je tent. Een regenbroek, regenjas of poncho en een paraplu zijn geen overbodige luxe!

shop goede regenkleding

7. Goede verlichting

Het wordt vroeg donker en de nachten zijn lang. Kampeerders die buiten het seizoen om kamperen doen er verstandig aan goede verlichting bij zich te hebben. Een gezellige lamp voor in de tent en een prettige lamp voor bijvoorbeeld je toiletbezoekjes. Hiervoor gebruik ik zelf altijd het liefst een hoofdlamp. Dan heb je beide handen vrij.

shop goede verlichting

Verlichting tijdens het kamperen in de herfst
Zorg ervoor dat je goede verlichting bij je hebt.

Kamperen in het najaar samengevat

Kamperen in het najaar is heerlijk! De natuur is op haar mooist, een verblijf is een stuk goedkoper dan in het hoofdseizoen en het is lekker rustig op de camping. Voor echte puristen dé tijd van het jaar om het tentje op te zetten. Wel is het erg belangrijk dat je je goed voorbereid wanneer je gaat kamperen in de herfst. Nachten zijn lang en het kan flink afkoelen. Zorg voor een goede slaapzak, voldoende kleding, verlichting en houd rekening met regen. Dus zorg niet alleen voor waterdichte schoenen en kleding maar ook voor vermaak in de tent. Denk aan leuke campingspelletjes als yahtzee of Rummikub. Heel veel succes met de voorpret!

vind een leuke camping

Over de auteur:
Erwin van Hensbergen

Als initiatiefnemer van Campingzoeker is Erwin dagelijks bezig met het verbeteren van de website. Naast het schrijven van blogs is hij ook verantwoordelijk voor de vormgeving van Campingzoeker. Erwin is een fanatiek kampeerder en doet dit het liefste in een tent of in een tenttrailer. Puur en helemaal één met de natuur! Naast zijn werk voor Campingzoeker is Erwin vader van twee en eigenaar van het internetbureau 'De MerkGarage' in Kampen.

Erwin van Hensbergen