Wanneer ik een weekendje ga kamperen mag ik dat graag doen in een tent. Mijn 15 jaar oude Outwell had zijn beste tijd gehad en dus ging ik op zoek naar een waardige vervanger. Het moest een tent worden met ruimte voor 2 volwassenen en 2 kinderen. Omdat ik hem alleen voor korte kampeervakanties gebruik moet hij gemakkelijk op te zetten zijn en mag hij niet al te veel kosten. In mijn zoektocht kwam ik uit op de Arco 300 Air Tunneltent van Redwood.

Ben jij ook op zoek naar een tunneltent die aan deze eisen voldoet? Inmiddels heb ik de Redwood Arco 300 Air enkele keren gebruikt en in deze review vertel ik je alles over deze opblaasbare tent van Vrijbuiter.

Alle onderwerpen in dit artikel
De Redwood Arco 300 Air opblaasbare tunneltent review
De Arco 300 Air van Redwood. Een opblaasbare tunneltent van Vrijbuiter.

Waarom de Arco 300 Air tunneltent?

Wanneer ik ga kamperen gebruik ik het liefst een tunneltent. Dit is hoofdzakelijk vanwege het opzetgemak. Helemaal in het geval van een opblaasbare variant. Dit is een kwestie van uitrollen, vastpinnen en pompen maar. Heel veel makkelijker wordt het niet, toch? Ook prettig aan een tunneltent vind ik de binnenruimte. Deze is in de meeste gevallen erg praktisch. Helemaal wanneer hij hoog genoeg is om er zonder te hoeven bukken in kunt staan. De Arco 300 Air heeft namelijk een hoogte in de nok van maar liefst 190 centimeter. Voor mij - met een bescheidde lengte van 1,75 meter - is dit hoog genoeg.

De Redwood Arco 300 Air is opgedeeld in twee aparte ruimtes, namelijk een leefruimte en een slaapkamer. Deze slaapkamer is een aparte binnentent die je ophangt achterin de tent. Dit is een eenmalig klusje, aangezien je hem gewoon kunt laten hangen voor je volgende kampeeravontuur.

De slaapruimte heeft een diepte van 2,15 meter en een breedte van 2,40 meter. Dit maakt hem groot genoeg om meerdere slaapmatten op een rijtje te leggen. Aan de zijwanden van de slaapcabine vind je opbergvakken voor bijvoorbeeld je smartphone of een boek. De slaapruimte heeft zowel een dichte deur als een hordeur van muskietengaas. Aan de achterwand van de slaapkamer bevind zich een groot panoramaraam van muskietengaas waardoor je de kamer goed kunt ventileren. 

De Arco 300 Air Tunneltent van Redwood van binnen
Binnen in de tent vind je twee ruime kamers.

De voorwand van de slaapkamer is uitgerust met zes opbergvakken van verschillende formaten. Deze vakken zijn erg goed te gebruiken voor bijvoorbeeld tijdschriften, opladers, zonnebrand en je zonnebril. Wie vaak kampeert weet dat je nooit genoeg opbergruimte hebt in een tent! Een erg handige feature dus!

Wanneer je kampeert in Nederland, België of Luxemburg heb je af en toe te dealen met regen. Het is in dat geval prettig als je dan een tent hebt met een beetje leefruimte. De Redwood Arco 300 Air heeft een leefruimte met een oppervlak van ongeveer 7,5 vierkante meter. Heerlijk ruim! Hier kunt je gemakkelijk een binnenkeukentje en wat stoeltjes in kwijt.

Een ander belangrijk aspect vind ik ventilatie. Deze tent is gemaakt van brandwerend polyester. Dit materiaal heeft als voordeel dat het lekker licht is en snel droogt. Het nadeel is dat het niet tot nauwelijks ademt. Gelukkig heeft de Arco 300 Air plenty mogelijkheden om je tent te luchten. Zo vind je aan zowel de voor- als de zijkant een inloopdeur. Deze deuren ook voorzien van muskietengaas om de nare beestjes buiten te houden. Beide zijkanten en de achterkant heeft ook een panoramaraam van muskieten gaas. Kortom, aan iedere kant kun je een raam openzetten om deze tent te luchten.

De laatste reden waarom ik heb gekozen voor deze tent is het gewicht en de pakmaat. De Arco Air 300 komt in een tas van slechts 80 x 35 centimeter. Het hele pakketje weegt slechts 18 kg. Dit gooi je gemakkelijk even achter in je auto. En o ja, hij wordt standaard geleverd met een mooi handpomp, scheerlijnen en haringen. Je kunt dus meteen door naar de camping!

Het opzetten van de Arco 300 Air Tunneltent
Arco 300 Air is gemakkelijk in je eentje op te zetten.

Technische specificaties

Voor de mensen die graag het naadje van de kous willen weten, heb ik hieronder alle technische specificaties op een rijtje gezet.

Merk Redwood
Adviesprijs 449,99 euro
   
Gewicht 18 kg
Pakmaat 80 x 35 cm ( l x b )
Afmetingen tent
470 x 300 x 190 cm ( l x b x h )
Afmeting binnentent
215 x 240 cm ( l x b )
Afmeting leefruimte 255 x 300 cm ( l x b )
Stahoogte
190 cm
   
Materiaal tentdoek
Brandwerend Polyester
Materiaal grondzeil 
Polyethyleen
Materiaal tentstokken Luchtslangen
Waterkolom (in mm) 3000
   
Ramen / Ventilatiepunten
6 (muskietengaas)
Slaapplaatsen
tot maximaal 4 personen
Ingangen
2
   
Te koop bij
Vrijbuiter
De Redwood Arco 300 Air Tunneltent oppompen
Deze opblaasbare tunneltent wordt geleverd met een handige pomp.

Het opzetgemak van de Arco 300 Air

Dit is de eerste keer dat ik het gemak ervaar van een opblaastent. Het is namelijk nog gemakkelijker dan dat het klinkt! Het opzetten van de Arco 300 Air doe je door hem uit te rollen op de plek waar je je tent op wilt zetten. Zet nu de hoeken van de voorkant vast met haringen. Doe nu hetzelfde met de achterkant. Op deze manier kun je ook het grondzeil mooi strak trekken zodat hij straks mooi staat. Nu alle 4 de hoeken vast zitten rits je alvast de twee deuren open. Dit doe je om te voorkomen dat de tent vacuüm trekt wanneer je de tent oppompt.

Aan de rechterkant van iedere oppompbuis vind je een ventiel. Begin met de achterste buis en eindig vooraan. Schroef het bovenste dopje van het ventiel en gebruik de bijgeleverde pomp om de baleinen op de pompen. Tijdens het oppompen van de Arco 300 Air hoef je niet bang te zijn dat je hem té hard oppompt. De pomp is namelijk uitgerust met een overloopventiel. Zodra er te veel druk op de buizen staat hoor je aan het ventiel. Let er tijdens het oppompen wel op dat je de buizen een beetje begeleid. Dit vergemakkelijkt het oppompen aanzienlijk.

 Zijn alle buizen opgepompt dan is het tijd om de scheerlijnen vast te zetten. Dit zijn er in totaal elf en ze zorgen ervoor dat je tent mooi strak staat wanneer het hard gaat waaien. De drie scheerlijnen aan de achterkant van de tent zijn nodig om het ventilatierooster open te houden.

Al met al ben ik ongeveer 10 minuten bezig geweest met het opzetten van de Arco 300 Air van Redwood. Niet slecht!

De Redwood Arco 300 Air Tunneltent van binnen
Het uitzicht vanuit je Redwood Arco 300 Air

Kleine handigheden

Wanneer je deze tunneltent goed bekijkt kom je er al snel achter dat hij vol zit met kleine handigheden. Er is tijdens de ontwikkeling van de Arco 300 Air goed nagedacht en gekeken naar de behoeftes van kampeerders. Laten we beginnen met 'cable management'.

Aan de zijkant bevind zich een klein ritsje waar je je stekkers doorheen kunt begeleiden. Je hoeft dus geen deuren open te laten en kunt je tent goed afsluiten tegen ongedierte. Deze opening zit boven de opstaande rand van het grondzeil waardoor je niet bang hoeft te zijn voor lekkage tijdens een fikse regenbui. 

Vervolgens is de voorste balein uitgerust met klittenband lusjes waar je je snoer in vast kunt zetten en begeleiden naar boven. Helemaal bovenin vind je een haakje voor je lantaarn. 

De luchtkamers van de tent zijn er simpel uit te halen met een rits. Heb je lekkage in een van de tubes, dan kun je dit dus gemakkelijk zelf repareren. 

Opbergvakken in de Redwood Arco 300 Air opblaasbare tunneltent
Voorzien van 6 handige vakken om je spullen in op te bergen.

De twee doorkijk ramen aan de voorkant zijn voorzien van een gordijntje. Lekker wanneer je een beetje privacy wilt in je tent of de zon wilt blokkeren.

Beide deuren (voor- en zijkant) zijn uitgerust met muskietengaas en tentdoek. Zo kun je je tent helemaal open gooien zonder dat muggen en vliegen je tent in kunnen komen.

De wand van de slaapkamer heeft 6 ruime opbergvakken. Handig het opbergen van lichte dingen als je telefoon, laders, tijdschriften en je sleutels.

De ventilatieroosters aan de voor- en achterkant hebben een afdakje dat voorkomt dat het kan inregenen.

Het leeg laten lopen van de luchtkamers doe je door het ventiel er in zijn geheel uit te schroeven. Hierdoor ben je in één keer alle lucht kwijt en kun je de Redwood Arco 300 Air gemakkelijk inpakken.

Ventilatiemogelijkheden in de Redwood Arco 300 Air
Je hebt veel mogelijkheden om je tent te laten luchten.

Hoe is de Arco 300 Air mij bevallen?

Inmiddels heb ik deze tunneltent al een aantal keer gebruikt en ik moet zeggen dat ik erg enthousiast ben. Om te beginnen vind ik het een hele mooie tent! Niet onbelangrijk als je het mij vraagt. Belangrijk is dat deze tent erg gemakkelijk is om op te zetten. De oppompbare tubes zorgen er ook voor dat je niets fout kunt doen. Mij kostte het ongeveer 10 minuten. Zet je alle scheerlijnen uit, dan ben je iets langer bezig maar dan staat hij ook als een huis.

De Arco 300 Air wordt geleverd in een ruime tas. In die tas vind je ook een goede pomp ( met overloopventiel ) en een zakje haringen. Dit zijn de standaard haringen die je in de meeste gevallen krijgt bij een nieuwe tent. 

De tent is gemaakt van polyester met een brandwerende coating. Dit materiaal is goedkoop om te produceren, licht van gewicht en het droogt snel op. Het nadeel van polyester is dat het voor geen meter ademt en het dus snel warm wordt in je tent en je last kunt krijgen van condens. Gelukkig merk je hier in de praktijk niet heel veel van omdat je de Redwood Arco 300 Air aan werkelijk alle kanten kunt ventileren. 

De tent voelt binnen erg ruim aan en is hoog genoeg om rechtop in te kunnen staan. Daarnaast zit deze tent gevuld met leuke, handige features. Denk bijvoorbeeld aan verschillende opbergvakken, ophanghaakjes, gordijntjes en meer. 

Persoonlijk vind ik dat je met de Redwood Arco 300 Air erg veel waar voor je geld krijgt. Het is een hele mooie en complete tent waar je in nog veel kampeerplezier aan gaat beleven. 

De luchtkamers van de Redwood tunneltent
Tube lek? Ze zijn er gemakkelijk uit te ritsen zodat je ze zelf kunt repareren.

De Arco 300 Air samengevat

De Arco 300 Air van het merk Redwood (het huismerk van Vrijbuiter) is een oppompbare tunneltent. Deze tent heeft een lengte van 4,7 meter, een breedte van 3 meter en een hoogte van 1,9 meter. Mits je niet te lang bent kun je er dus gewoon in staan.

De tent bestaat uit een leef- en een slaapruimte. Het doek van de tent is gemaakt van brandwerend polyester. Dit materiaal is licht van gewicht (18 kg) en droogt snel op. Een nadeel aan polyester is dat het niet goed ademt en dus snel warm wordt binnen in je tent. Gelukkig heeft Redwood deze tent meer dan voldoende ventilatiemogelijkheden gegeven waardoor je op warme dagen hem goed kunt laten luchten.

Het opzetten van de tent is een makkie. Je kunt dit zelfs heel goed in je eentje doen. Simpel gezegd is het een kwestie van uitrollen, vastpinnen, pompen en afspannen. Mij lukt dit in slechts 10 minuten. Hetzelfde geldt voor het opruimen. Door het losschroeven van de ventielen in de tubes lopen deze meteen leeg en kun en beginnen met het oprollen van je tent. De bijgeleverde tas is ook ruim genoeg om hem er weer netjes in kwijt te kunnen.

De Redwood Arco 300 Air tunneltent review
Een heerlijk tentje voor beginnende kampeerders of mensen die graag rondtrekken.

De Arco is verkrijgbaar in het groen en in het grijs ( bekijk hier de grijze Arco 300 Air ). Voor deze tent is in beide kleuren ook een luifel verkrijgbaar om een fijn schaduwplekje te creëren voor je tent. Deze uitbreiding heeft een adviesprijs van 60 euro.

Ben je op zoek naar een tent onder de 500 euro die je snel op kunt zetten, niet te veel ruimte in beslag neemt en toch veel ruimte biedt dan ga je hier zeker geen spijt van krijgen. In mijn ogen is dit een ideale tent voor beginnende kampeerder en mensen die graag rondtrekken met een auto en mensen die er af en toe een weekend gaan kampen en het liefst zo min mogelijk mee slepen. Dat is ook hoe ik hem ga gebruiken de komende jaren!

shop nu een Arco 300 Air    vind een leuke camping

Over de auteur:
Erwin van Hensbergen

Als initiatiefnemer van Campingzoeker is Erwin dagelijks bezig met het verbeteren van de website. Naast het schrijven van blogs is hij ook verantwoordelijk voor de vormgeving van Campingzoeker. Erwin is een fanatiek kampeerder en doet dit het liefste in een tent of in een tenttrailer. Puur en helemaal één met de natuur! Naast zijn werk voor Campingzoeker is Erwin vader van twee en eigenaar van het internetbureau 'De MerkGarage' in Kampen.

Erwin van Hensbergen