De voorpret begint op Campingzoeker: kies uit meer dan 925 campings in de Benelux.
logo campingzoeker groot Campings Favorieten

Op een paar uurtjes rijden van de Nederlandse grens ligt een land dat helaas nog bij veel kampeerders onbekend terrein is. Dat is jammer want dit prachtige landje is een hele fijne kampeerbestemming. Ik heb het over Luxemburg. Dit hertogdom is ongeveer zo groot als de provincie Drenthe en heeft iets meer dan een half miljoen inwoners. Toch heeft dit kleine landje veel te bieden voor iedereen die graag kampeert. Wil jij weten wat? In dit artikel geef ik je 5 redenen waarom Luxemburg zo'n leuk land is om op vakantie te gaan. Grote kans dat ook jij na het lezen op zoek gaat naar een camping in Luxemburg.

Alle onderwerpen in dit artikel
In Luxemburg vind je veel mooie kastelen
Kampeer je in Luxemburg? Breng dan een bezoekje aan een dan van de tientallen oude kastelen en ruïnes.

1. In Luxemburg vind je prachtige natuur

Een van de grootste trekpleisters van Luxemburg is de prachtige natuur. Van beboste bergen, tot grotten, prachtige meren en idyllische riviertjes. Je vind het allemaal in Luxemburg. Het meest bekende natuurgebied van Luxemburg is waarschijnlijk wel het Mullerthal. Deze regio ligt in het noordoosten van Luxemburg. De bijnaam van het Mullerthal is niet voor niets 'Klein Zwitserland'. In dit natuurgebied ligt een van de bekendste wandelroutes van Luxemburg, het mullerthal-trail. De wandelroute van 112 kilometer lang voert langs mooie riviertjes, door nauwe spelonken, tunnels en watervallen. De watervallen genaamd Schiessentumpel zijn echt sprookjesachtig.

Langs de oostgrens van Luxemburg stroomt de rivier de Moezel. Deze rivier vormt de grens tussen Duitsland en Luxemburg. Net als in de Duitse Moezelstreek vindt je ook in de Luxemburgse Moezelstreek veel wijngaarden. Je kan er bezoekjes brengen aan de diverse wijnmakers of deelnemen aan wijnproeverijen. Ook deze regio leent zich uitstekend voor mooie wandelingen of autotochten tussen de mooie glooiende heuvels van de regio.

Een middagje waterpret aan het stuwmeer van Boven Sure is een must voor alle watersport liefhebbers. Je kunt er heerlijk zwemmen en zonnebaden. Ook zijn er diverse watersportmogelijkheden op het meer zoals het huren van een kano of een rondvaart op een solarboot. Dit prachtige meer voorziet voor 70% van de Luxemburgers van drinkwater. Het is dus logisch dat er veel aandacht is voor de bescherming van de kwaliteit van het water. Verder zijn de bossen die een groot deel van Luxemburg bedekken oneindig groen en hier en daar ruw en ruig.

Mullerthal in Luxemburg
Ga je kamperen in Luxemburg, breng dan ook een bezoekje aan Mullerthal!

2. De rijke historie van de hoofdstad Luxemburg

Wie Luxemburg bezoekt mag zeker de gelijknamige hoofdstad niet overslaan. Door de centrale ligging is de stad goed te bereiken. Wanneer je de parkeerroute rond het centrum volgt, kun je moeiteloos je auto op een centrale parkeerplaats kwijt. Het centrum kenmerk zich door een mix van moderne gebouwen en een oud historisch centrum. Het hoogtepunt van de stad is le chemin de corniche. Deze stadswallen stammen uit de 17e eeuw. Van bovenaf heb je een prachtig uitzicht over het lager gelegen stadsdeel. Vanaf beneden kan je pas goed zien hoe imposant deze muren zijn. In de stadswallen kun je de kazematten bezoeken. Dit zijn de oude militaire verdedigingswerken die stad beschermden. Via een lift kan je van boven naar beneden.

Ook leuk is om het toeristentreintje te pakken die vertrekt boven aan de Corniche. Deze brengt je langs mooie historische straatjes en pleintjes. Het centrum van Luxemburg stad is ook een bezoekje waard voor degenen die lekker willen shoppen, flaneren of een terrasje willen pakken. Verspreid door de stad liggen enkele mooie stadsparken met vaak leuke en keurig onderhouden speeltuinen voor kinderen. Liefhebbers van cultuur kunnen hun hart ophalen aan de rijke historie maar ook aan moderne kunst en cultuur.

Luxemburg stad
Luxemburg stad: een mix van moderne gebouwen en een oud historisch centrum.

3. Bezienswaardigheden en activiteiten

Luxemburg heeft tientallen oude kastelen en ruïnes. Enkelen daarvan zijn nog steeds te bezichtigen. In diverse kastelen en burchten zijn musea en exposities te bezichtigen. Ook zijn er in de zomer middeleeuwse feesten zoals in het kasteel van Vianden. Dit kasteel is met de auto te bereiken, het laatste deel te voet. Of je kan vanuit het dal met een stoeltjeslift naar boven. Zeker een leuke ervaring voor kinderen! Je hebt een prachtig uitzicht over het dal en de rivier de Our.

Langs de diverse rivieren die door Luxemburg slingeren zijn vroeger steden gesticht. Deze middeleeuwse stadjes zijn de moeite waard om te bezichtigen. Geliefde steden zijn Esch-Sur-Sure, Vianden, Diekirch, Clervaux en Echternach. Er zijn veel verschillende musea, van historische musea tot musea voor de moderne kunst. Aan cultuur, oud of nieuw, geen gebrek.

Een leuke tip voor gezinnen met wat jongeren kinderen is Parc Merveilleux net te zuiden van Luxemburg stad. Dit park, heerlijk bosrijk gelegen is een mengeling tussen een kleine dierentuin, wildpark, openlucht speeltuin en een sprookjesbos. De entree is erg betaalbaar en je kinderen zullen zich er gegarandeerd uren vermaken.

bekijk alle activiteiten in Luxemburg

Leuke bezigheden in Luxemburg
Heb je jonge kinderen, plan dan zeker een dagje Parc Merveilleux in.

4. Gastvrijheid, bereikbaarheid en betaalbaarheid

Wanneer je Luxemburg inrijd wanneer je vanuit België komt zal je één ding gelijk opvallen. Het geweldige asfalt. Over het algemeen is zijn de wegen in Luxemburg erg goed onderhouden. Ook zijn de steden vaak erg netjes en vind je er goede (toeristische) voorzieningen die het land er gastvrij maken. De bevolking is meertalig. Ze spreken een mengeling van Frans, Duits en Luxemburgs. Je kunt je er gelukkig ook uitstekend in het Engels redden. Een verschil met bijvoorbeeld Frankrijk waar een veel kleiner deel van de bevolking Engels kan.

De criminaliteitscijfers in Luxemburg zijn ook erg laag. Kampeer je in Luxemburg, dan kampeer je dus in een veilig land. Natuurlijk moet je op drukke plekken en in grote steden altijd bedacht zijn op kleine criminaliteit als zakkenrollers.

Qua prijsniveau zijn de prijzen van boodschappen en horeca te vergelijkbaar met Nederland. Echter zijn de accijnzen op brandstof en drank laag. Hierdoor is het een stuk goedkoper om je auto vol te tanken dan wanneer je dat in Nederland zal doen. En mocht je in Luxemburg pech hebben op vakantie hebben, dan kun je rekenen op goede gezondheidszorg.

Het stuwmeer van Boven Sure Luxemburg
Het stuwmeer van Boven Sure is een must voor alle watersport liefhebbers.

5. In Luxemburg vind je veel mooie campings

Ten slotte, en zeker niet onbelangrijk. Luxemburg heeft hele mooie campings! Je vindt er rustige charme campings aan een rivier, maar ook grote luxe 5-sterren resorts met verhuur accommodaties, zwemparadijzen, uitgebreide animatie en horeca en tal van andere faciliteiten. In Luxemburg vind je voor een ieder wat wils. Of je nou met je eigen caravan wil gaan kamperen of liever een glamping accommodaties wil boeken. Het kan allemaal in Luxemburg.

Speciaal voor jou hebben wij een top 15 gemaakt met daarin de (volgens ons) mooiste campings van Luxemburg. Ben jij benieuwd naar deze lijst? Klik op de onderstaande knop.

de mooiste campings van Luxemburg

Mooie campings in Luxemburg
Camping Kohnenhof is één van de vele mooie campings in Luxemburg.

Ga eens kamperen in Luxemburg!

En? Hebben we je kunnen overtuigen om eens te gaan kamperen in Luxemburg? Kies er eens voor om te stoppen in, en genieten van Luxemburg, in plaats van er alleen doorheen te rijden wanneer je op weg bent naar het warme zuiden. Luxemburg heeft zo veel te bieden op het gebied van cultuur, natuur en bezienswaardigheden. En dat op slechts een paar uurtjes van de Nederlandse grens. Het is er een stuk rustiger dan bij voorbeeld in de Belgische Ardennen. En dat terwijl Luxemburg misschien wel meer te bieden heeft dan deze populaire Belgische regio.

Wij hebben zelf al meerdere keren gekampeerd in Luxemburg en het zal ook zeker niet de laatste keer. Luxemburg is ook een goede bestemming voor in de meivakantie of met Hemelvaart en Pinksteren omdat de reisafstand niet zo ver is. Tot ziens in Luxemburg, of zoals de Luxemburgers zeggen: Äddi!

zoek een camping in Luxemburg

Over de auteur:
Anjetha van Hensbergen

Anjetha van Hensbergen is moeder van Amélie en Morris en één van de initiatiefnemers van Campingzoeker. Naast dat ze haar hele leven al kampeert, is ze ook meer dan 10 jaar werkzaam geweest op een camping in Overijssel. Samen met haar man Erwin werkt ze dagelijks aan de website Campingzoeker.

Anjetha van Hensbergen