Campings in Echternach

Oude kastelen, kabbelende beekjes, watervallen, Unesco werelderfgoed en lekker eten. Hebben we je aandacht? Op slechts vier uur rijden vanaf midden Nederland sta je in een compleet andere wereld. Echternach is een heerlijke plek om te kamperen en gek genoeg nog niet ontdekt door het massatoerisme. In deze regio kun je genieten van de rust, prachtige steden en dorpen, ongerepte natuur en mooie campings. 

bekijk alle campings in Echternach

Kamperen in Echternach

 

Echternach is vernoemd naar de gelijknamige en tevens oudste stad van Luxemburg. Grenzend aan de Duitse Eifel kun je hier kamperen in hartje natuur namelijk in het Mullerthal. Het Mullertal wordt ook wel 'Klein Zwitserland' genoemd omdat je je door het landschap ook daadwerkelijk in Zwitserland waant. Doordat Luxemburg erg compact is zijn de reisafstanden klein en kun je veel zien in weinig tijd (ontdek alle activiteiten in Luxemburg). Dit maakt de regio ook zeer geschikt voor een korte kampeervakantie. Een uitstapje naar buurlanden Duitsland, Frankrijk of België behoort ook zeker tot de mogelijkheden. In de talloze goede restaurants van Luxemburg vind je invloeden uit deze landen terug in de keuken. 

Luxemburg is niet alleen geschikt voor een korte actieve kampeervakantie maar ook zeker voor een langer verblijf. De natuur is heel afwisselend en biedt genoeg uitdaging in de heuvels, in de grotten of op de riviertjes.  Zoek je een camping in de regio Echternach dan heb je eigenlijk meteen het mooiste gebied van Luxemburg te pakken. Campingzoeker heeft in dit gebied een aantal bijzondere camping geselecteerd. Zo vind je een echte stadcamping die op loopafstand is van het historische Echternach. Maar misschien past een camping met een groot openluchtbad beter bij je wensen. Ook wat betreft ligging vink je op campingzoeker eenvoudig aan wat bij je past, bijvoorbeeld aan een rivier of vlakbij een stad. 

Camping Du Barrage Rosport

Een idyllische plekje aan de rivier bij Camping Du Barrage Rosport

Mullerthal - klein zwitserland in Luxemburg

Mullerthal wordt ook wel Klein Zwitserland genoemd.

De regio Echternach ligt in het oosten van Luxemburg pal tegen Duitsland aan. De belangrijste bezienswaardigheid is het natuurgebied het Mullerthal. Maar ook de hoofdstad Luxemburg is goed bereikbaar of het bekende kasteel in Vianden. Door de ligging pal aan de Duitse grens kun je ook gemakkelijk naar de oude romeinse stad Trier afreizen vanaf je camping. Luxemburg is een van de kleinste landen van Europa maar ook een van de welvarendste. Je begeeft je in dezelfde tijdszone als in Nederland en kunt er met de euro betalen. In de winkel kun je terecht in het Frans, Duits of als het je lukt in het Luxemburgs. 

ontdek alle campings in Echternach

Top 10 campings Echternach

1
6
75 - 250 plaatsen
Familie camping
Aan een rivier
2
10
< 75 plaatsen
Familie camping
Aan een rivier
Staanplaats
v.a.18,00
3
4
75 - 250 plaatsen
Familie camping
In het bos
4
10
75 - 250 plaatsen
Familie camping
Aan een rivier
5
1
75 - 250 plaatsen
Familie camping
In het bos
6
10
> 250 plaatsen
Familie camping
Landelijk
Staanplaats
v.a.18,40
Accomodatie
v.a.70,00
7
10
< 75 plaatsen
Familie camping
Landelijk
Staanplaats
v.a.11,50
8
6
< 75 plaatsen
Rustige camping
In het bos
Staanplaats
v.a.17,20
9
7
< 75 plaatsen
Rustige camping
In het bos
Highlights
Echternach

Het middeleeuwse plaatsje Echternach

De trekpleister van het kanton is zonder meer het middeleeuwse plaatsje Echternach. Echternach heeft echt voor ieder wat wils. Van cultuur tot natuur. De keuze uit familiecampings, natuurcampings of campings met een openluchtbad is hier groot. Ontdek Klein Zwitserland vanaf je camping dichtbij Echternach. Er zijn talrijke wandelpaden in de bossen met rotsen, watervallen en uitzichtpunten. Ook voor watersporters is Echternach leuk; het ligt aan de oever van de rivier de Sure en vlakbij vind je Lac d'Echternach.

Echte cultuurliefhebbers kun hun hart ophalen in het stadje zelf. Al wandelend op de oude stadswallen en door nauwe straatjes langs kerken en abdijen, ontdek je dat het middeleeuws karakter goed bewaard is gebleven. Strijk neer op het historische marktplein en geniet op een van de vele terrassen van een verkoelend Luxemburgs biertje. Zeker in de zomermaanden is er iedere dag wel en lokale markt, folklore of theater te zien. Door de ligging aan de Duitse grens ben je ook zo in de Duitse Eifel of bij de stad Trier. Luxemburg stad ligt op een half uur rijden vanaf Echternach.

echternach in Luxemburg

Grevenmacher in Luxemburg

Grevenmacher: gelegen aan de Duitse grens

Grevenmacher ligt echt tegen Duitsland aan en is het hart van de Luxemburgse moezelstreek. Hier wordt volop wijn verbouwd langs de oevers van de Moezel. Dit zijn met name mousserende wijnen. Je komt er veel meer over de weten als je langsgaat bij het bezoekerscentrum. In het hoogseizoen volg je zelf een rondleiding in het Nederlands. Een proeverij aan het einde van het bezoek hoort er natuurlijk ook bij.

Slenter ook vooral door het mooie oude autovrije centrum van Grevenmacher. Bezoek de prachtige kerk, het belfort of een van de kasteelruïnes. Shopliefhebbers opgelet; er zijn ook veel winkels! Je kunt ook het wandelpad langs het water volgen, de kinderen kunnen fijn spelen in de speeltuin aan de Moezel. Voor de kids is een bezoek aan de overdekte vlindertuin ook een super geslaagd uitje.

Het Mullerthal (Klein Zwitserland)

Een van de redenen waarom het zo fijn is om te kamperen in de omgeving van Echternach is de aanwezigheid van het Mullerthal. Het landschap in het Mullerthal doet menigeen aan Zwitserland denken vandaar de bijnaam 'Klein Zwitersland' van dit gebied. Echte wandelaars gaan de uitdaging van de Mullerthal trail aan. Deze pittige wandeltocht van maar liefst 112 kilometer leidt je langs rotsformaties, watervallen en ongerepte natuur. Gelukkig is het ook voor de wat minder beoefende wandelaar mogelijk om dit prachtige natuurgebied te ontdekken.

Langs trappen uitgesleten in rotsen, houten touwbruggen langs indrukwekkende kloven bereik je spectaculaire uitzichtpunten. In de dichte eeuwenoude bossen kom je ook ruïnes, burchten en kastelen tegen. In het gebied zijn ook verschillende mountainbike routes uitgezet. Heb je kleine kinderen bij je of ben je slecht ter been dan is het Mullerthal ook met de auto te doorkruisen. Tip, wil je overnachten in 'klein Zwiterland' dan is camping Birkelt een goed adres.

Mullerthal

Activiteiten
Echternach

Relaxen aan het Lac d'Echternach

Kampeer je in de buurt van Echternach, dan is een uitstapje richting het meer van Echternach zeker een aanrader. Ook gelijk een leuke budgettip want het parkeren is er gratis net zoals het museum dat je ter plaatse kunt bezoeken. Het meer is ooit kunstmatig aangelegd en heeft een oppervlakte van 30 hectare. Als je rondom het meer gaat wandelen, fietsen of skaten ben je zo'n 3,5 kilometer onderweg. Het pad is verhard, handig! Onderweg kom je diverse speeltoestellen tegen zodat het ook voor de kinderen leuk is.

Bezoek de overblijfselen van een romeinse villa met museum over het leven in het Romeinse rijk (gratis toegang). Je mag helaas niet zwemmen in het meer maar dat maakt een bezoek niet minder leuk. Neem een boot, kano of sup mee en ga het water op. Ter plaatse kun je ook waterfietsen huren. Vissen mag ook, als je een vergunning koopt! Er zijn diverse barbecue plaatsen waar je gebruik van mag maken, superleuk om te doen. Buiten dat zijn er ook verschillende horecagelegenheden.

Lac d'Echternach - Luxemburg

Abdij van Willibrordus Luxemburg

Abdij van Willibrordus met de bekende 'springprocessie'

Echternach is ontstaan en gegroeid rondom de abdij van de heilige Willibrordus. De abdij is ontstaan in de 7e eeuw en is met zijn kloosterkerk en museum de belangrijkste bezienswaardigheid van Echternach. In de tweede wereldoorlog is de abdij zwaar beschadigd geraakt, maar inmiddels in ere hersteld. Kampeer je in of bij Echternach dan hoort een bezoekje eigenlijk wel op je lijstje te staan. Bovendien is de toegang gratis, dus meteen een budgettip.

Het abdijmuseum in de kelders verteld over het kloosterleven en het leven van de heilige Willibrord. Zijn gebeente liggen in de crypte. Al vanaf de middeleeuwen wordt er ter ere van deze heilige een bijzondere katholieke processie gehouden. De dinsdag na Pinksteren komen duizenden pelgrims, geïnteresseerden en dansers af op de zgn springprocessie. Aan elkaar gebonden door middel van witte zakdoeken lopen de dansers een route door het centrum naar de crypte van de heilige Willibrordus. Ze springen op de maat van de processie van hun linker- naar hun rechtervoet. Bijzonder om te aanschouwen!

Kuren in Luxemburg 'Mondorf-les-Bains'

Tussen de hoofdstad Luxemburg en de moezelvallei ligt het kuuroord Mondorf-les-Bains. De bronnen met heilzaam water werden in 1847 ontdekt. Sinds die tijd is het stadje een kuuroord met een indrukwekkend complex. Hoe fijn is het om tijdens je kampeervakantie een dag of langer te genieten van alle wellness mogelijkheden. Het heilzame water vol mineralen is goed voor allerlei lichamelijke klachten. Mondorf ligt prachtig tussen de heuvels en vlakbij de moezel met veel wijngaarden. In het stadje zelf worden talloze festiviteiten georganiseerd en er zijn veel sportieve mogelijkheden.

Mondorf-les-Bains