Veel mensen zien Luxemburg als een land waar je even snel een pitstop maakt om goedkoop je tank bij te vullen. Toch heeft dit groothertogdom zo veel meer te bieden. Wij hebben Luxemburg een aantal jaren geleden ontdekt als vakantieland en keren jaarlijks terug. Vanaf mijn woonplaats is het slechts 3,5 uur rijden en je waant je meteen in een hele andere wereld. Luxemburg is prachtig!

Alle onderwerpen in dit artikel

Luxemburg heeft een oppervlak van 2.586 km². Op dit kleine stukje land wonen iets meer dan een half miljoen inwoners (in 2020 woonde er 632.275 inwoners). Daarnaast is Luxemburg één van de rijkste landen van Europa. Dit kun je goed merken wanneer je het land binnen komt rijden. Alles hier is netjes. De wegen zijn zo glad als een biljartlaken, de perkjes staan netje in de bloei, grasvelden zijn vers gemaaid en zelfs de lijnen op het wegdek lijken gisteren te zijn getrokken. 

bekijk alle campings in Luxemburg

Vianden in Luxemburg
Luxemburg. Ik vier hier graag mijn kampeervakanties

Ook het aantal bezienswaardigheden in Luxemburg is erg rijk te noemen. Ga jij dit jaar in Luxemburg naar een camping, dan hoef je je zeker niet te vervelen. Er is meer dan voldoende te doen en omdat Luxemburg een klein land is hoef je nooit ver te reizen. In dit artikel heb ik de 10 leukste bezienswaardigheden op een rijtje gezet.

1. Parc Merveilleux

Laten we dit lijstje beginnen met een van mijn persoonlijke favorieten, namelijk Parc Merveilleux. Dit pret- en sprookjespark is gelegen in een bos onder de rook van de hoofdstad. Voor slechts 10 euro p.p. kun je je hier een hele dag vermaken. Het terrein heeft een oppervlakte van 25 hectare en is een écht themapark. Alles hier draait om sprookjes en dit hebben ze erg mooi gedaan. In het sprookjesbos is alles tot in detail uitgewerkt en zoals we gewend zijn van Luxemburg is alles erg goed onderhouden. 

Parc Merveilleux
Het Amazonehuis van Parc Merveilleux

Op het terrein van Parc Merveilleux vind je verschillende grote speeltuinen voor alle leeftijden, een grote waterspeeltuinen, leuke kinderattracties en zelfs een flinke dierentuin. In de dierentuin vind je exotische dieren uit 5 verschillende werelddelen. Dus ook pinguïns, apen, krokodillen, lama's, topische vissen... en nog veel meer!

De attracties in Parc Merveilleux zijn vooral gericht op kleine kinderen. Heb jij kleine kinderen dan is dit park zeker het bezoeken waard!

2. Kasteel Vianden

Hoog op een berg, uitkijkend over Vianden vind je kasteel Vianden. Dit is één van de mooiste overgebleven kastelen uit de romaanse en gotische periode van Europa. Het kasteel dateert uit de 10e eeuw en is sinds 1417 eigendom is van het huis van Oranje-Nassau. Het paleis werd in 1977 volledig gerenoveerd. Als toerist kun je dit sprookjesachtige kasteel bezoeken. Voor volwassenen kost een bezoekje aan Kasteel Vianden 7 euro. Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van dit paleis, dan kun je voor 2 euro extra een audioguide mee krijgen. 

Kasteel Vianden
Wij bezochten het kasteel tijdens een middeleeuws festival. Heel gaaf om mee te maken!

3. De oude binnenstad van Luxemburg

Hou jij van stedentrips, dan mag je deze stad zeker niet overslaan. Luxemburg is de hoofdstad van het gelijknamige land en is zeker een bezoekjes waard. Deze stad behoord sinds 1994 tot het Werelderfgoed van Unesco. Dit komt door het fort die een hele grote rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Luxemburg.

Met name het oude stadsgedeelte van Luxemburg stad is erg sprookjesachtig en oogt een beetje middeleeuws. Je vind er veel oude (smalle) straatjes, schitterende parken, oude gebouwen en huizen, schilderachtige riviertjes en veel hoogte verschil. Een erg leuke stad om een dagje rond te lopen. 

Luxemburg stad
Luxemburg is een betoverende stad

4. Mullerthal trail

Mullerthal wordt ook wel klein Zwitserland genoemd. Houd jij van mooie natuur en ben je liever actief bezig tijdens je vakantie dan is dit zeker wat voor jou! De Mullerthal trail is een wandelroute van 112 km lang en brengt je langs de meest schitterende landschappen. Zo gaan de paden van deze route lang volle bossen, mooie weiden, rotspartijen, kabbelende beekjes en diepe kloven. 

Mullerthal trail
De Schiessentümpel. Een erg populaire toeristische attractie

5. Het meer van de Boven-Sûre

In Luxemburg wemelt het van de mooie beekjes. Veel van deze beekjes monden uit in het meer van Boven-Sûre. Dit stuwmeer ligt midden in het natuurpark van de Boven Sûre en is een heerlijk plek om te genieten van de zon. Ook kun je hier veel andere vormen van recreatie uitoefenen. Zo kun je er heerlijk zwemmen, kanovaren, duiken, surfen en zeilen. 

Het meer van Boven Sure
Even een dagje naar het strand? Bezoek het meer van de Boven-Sûre.

Dit meer is in 1961 ingedamd en zorgt hoofdzakelijk voor drinkwater en energie. Zelf mag ik hier altijd graag naar het strand gaan. Let wel op dat het vanaf de parkeerplaats een flink stukje lopen is. De heenweg ga je de berg af. Terug is minder leuk!

6. Kathedraal Notre Dame

Hou je van kerken en historie, dan is Kathedraal Notre Dame ook zeker een bezoek waard. Het is niet voor niets een van Limburgs grootste toeristische attracties. Deze Rooms-katholieke kathedraal is oorspronkelijk gebouwd als jezuïeten kerk. Later is hij omgebouwd naar een gotische stijl. Dit is goed te zien aan de schitterende (hoge) glas-in-lood ramen. Deze kerk is niet voor niets de begraafplaats van de Koninklijke familie.

Notre Dame
De Kathedraal Notre Dame ook zeker een bezoek waard.

Tot slot

Zoals gezegd ben ik dol op Luxemburg. Het land ligt lekker dicht bij Nederland wat prettig is wanneer je met kinderen in een auto afreist naar een camping. De natuurlijk in het land is adembenemend. Prachtige bergen, langgerekte weides, kabbelende beekjes en dichte bossen. In het land vind je ongeveer 50 campings waarvan de meeste zich echt richten op jonge gezinnetjes. Je vind ze vaak aan de oevers van een schilderachtig riviertje en je alles is tot in de puntjes geregeld.

Naast de bovengenoemde bezienswaardigheden is er natuurlijk nog veel meer moois te zien in Luxemburg. Zo zijn er veel prachtige middeleeuwse stadjes en dorpjes en mooie natuurgebieden. Ben jij op zoek naar een camping in Luxemburg, klik en ontdek de mooiste campings van Luxeburg

vind een leuke camping in Luxemburg

Over de auteur:
Erwin van Hensbergen

Als initiatiefnemer van Campingzoeker is Erwin dagelijks bezig met het verbeteren van de website. Naast het schrijven van blogs is hij ook verantwoordelijk voor de vormgeving van Campingzoeker. Erwin is een fanatiek kampeerder en doet dit het liefste in een tent of in een tenttrailer. Puur en helemaal één met de natuur! Naast zijn werk voor Campingzoeker is Erwin vader van twee en eigenaar van het internetbureau 'De MerkGarage' in Kampen.

Erwin van Hensbergen