De voorpret begint op Campingzoeker: kies uit meer dan 975 campings in de Benelux.
logo campingzoeker groot Campings Favorieten

Rijden met een caravan is helemaal niet moeilijk. Toch zijn er een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden voor je de weg op gaat. In dit artikel wil ik hier graag dieper op ingaan zodat ook jij veilig op de camping aankomt.

Alle onderwerpen in dit artikel
Veiligheid tijdens het rijden met een caravan
Waar moet je op letten als je veilig de weg op wilt gaan met een caravan?

Voordat je de weg opgaat, is het belangrijk om na te kijken wat het gewicht en laadvermogen van je caravan is. Dit doe je om te voorkomen dat je caravan overbeladen is. Een te zwaar beladen caravan kan namelijk schade veroorzaken aan de vering en het chassis. Bovendien wordt het weggedrag van de auto-caravan combinatie beïnvloed door een caravan die te zwaar beladen is. Slingeren ligt op de loer en de remweg wordt bovendien aanzienlijk langer. Dit kan vervolgens leiden tot gevaarlijke situaties op de weg.

De vuistregel die men vaak hanteert, is dat het gewicht van de beladen caravan niet meer is dan 75% van het trekkende voertuig. Het maximaal laadvermogen van de caravan vind je op het kentekenbewijs. Hier staat vermeld wat de ‘toegestane max. massa’ is. 

Zorg bij de belading ervoor dat de zwaarste spullen voor en onderin bij de as van de caravan liggen en dat de caravan waterpas staat.

Op vakantie met een caravan
Zorg er voor dat je caravan niet overbeladen is.

Na de belading van de caravan controleer je vervolgens even de bandenspanning. Zorg ervoor dat deze niet te laag is. Je kunt even bij je banden –of caravanleverancier navragen wat de juiste bandenspanning moet zijn. 

Voordat je de weg opgaat controleer tenslotte even of de stroomstekker goed aangekoppeld is en zodoende de verlichting goed functioneert. Ook controleer je even of de breekkabel goed vast zit. Mocht de caravan tijdens het rijden onverhoopt losschieten van de trekhaak, dan zorgt de breekkabel ervoor dat de rem van de caravan aangetrokken wordt en de caravan vervolgens zelfstandig remt. 

oplooprem caravan
Controleer altijd even of de breekkabel goed vast zit.

Tijdens het rijden met de caravan is het belangrijk dat je je buitenspiegels goed in de gaten houdt. En indien de caravan breder is dan het trekkende voertuig dan gebruikt je de zogenaamde caravanspiegels, die je op je bestaande buitenspiegels monteert en afstelt. Deze zorgen ervoor dat je je caravan goed in de gaten kunt houden tijdens het rijden. Bij het nemen van een bocht is het belangrijk om deze zo ruim mogelijk te nemen. Het nemen van een krappe bocht zorgt er namelijk voor dat uw caravan de bocht nog krapper neemt….

Moet je tijdens het rijden op de rem, houd er dan rekening mee dat je meer druk voelt in je rug en dus ook eerder begint met remmen. De remweg is namelijk iets langer, alvorens uw auto-caravan combinatie tot stilstand komt.

Extra spiegel caravan
Heb je een brede caravan, gebruik dan zogenaamde caravanspiegels.

Tenslotte verdient het achteruit rijden met de caravan nog even de aandacht. Het is belangrijk om op te merken dat je hierbij rekening moet houden met het feit dat je tegendraads moet sturen. Daardoor stuur je dus naar rechts, zodra de caravan teveel naar links gaat en andersom. 

Wil je, voordat je de Route du Soleil opgaat, toch iets meer zekerheid krijgen, dan is het zeker niet onverstandig om een korte cursus te volgen over het rijden met een caravan. Links en rechts zijn er zeker mogelijkheden om een dergelijke korte cursus te volgen en op die manier wat meer zekerheid achter het stuur te krijgen.

Rest ons je vele veilige kilometers toe te wensen! Bon Voyage!

vind een leuke camping

Over de auteur:
Dries de Bont

Dries de Bont is de oprichter van het concept ‘caravanstalling in Frankrijk’. Het platform biedt ruim 25 stallingen voor caravans in Frankrijk. Naast informatie over het stallen van de caravan in Frankrijk op www.stallinginfrankrijk.nl bieden ze op de website www.123frankrijk.nl meer reis –en achtergrondinformatie over diverse regio’s in Frankrijk’

Dries de Bont