Zomer 2020 bleven we een soort van noodgedwongen kamperen in eigen land. Dochter Elin was toen 9 jaar en 4 maanden. Het leek haar wel wat om in de vakantie in een eigen tentje te slapen, want dat deed haar vriendinnetje ook. We waren goed voorbereid, want ergens in de maanden ervoor hadden we uit voorzorg al zo’n Black & Fresh tentje van Quechua voor haar gekocht. Ik snap haar wel, want ik vond het vroeger ook heerlijk op m’n luchtbedje in mijn eigen tentje. Maar nu, als moeder, vond ik het ook wel een beetje spannend. Kon dat al wel op deze leeftijd? Geen ‘ja’, geen ‘nee’, ik wist het gewoon niet…

Alle onderwerpen in dit artikel
Wanneer is het goed om je kind in zijn of haar eigen tent te laten slapen?
Onze Elin was met 9,5 jaar al een zelfstandige, stoere meid.

Uiteindelijk bleek het een groot succes. Bijkomend dingetje in ons geval is namelijk dat Elins zusje nogal beweeglijk is in haar slaap. En beweeglijk betekende op dat moment dat ze zichzelf ’s nachts letterlijk 360° in het rond draaide. Naar rechts, ondersteboven, naar links en weer terug. Als de wijzers van de klok en soms met de snelheid van de Breakdance op de kermis. Verschrikkelijk natuurlijk als je nogal op je slaap gesteld bent en daarnaast moet slapen. Alleen al om die reden leek het Elin heerlijk om in haar eentje ongestoord te kunnen tukken in haar eigen tent. 

Tijd van voorbereiding is weer aangebroken

Nu je de vakantie hoogstwaarschijnlijk weer geboekt hebt, staan de komende maanden, net als bij ons, vast weer in het teken van voorbereiding. Wat miste je vorig jaar, wat is er kapot gegaan, wat zou je graag nog willen hebben? Een eigen tentje voor je kind kan maar zo op je boodschappenlijstje voor dit jaar komen te staan. Maar hoe bepaal je nou of jouw kind in een eigen tentje kan? Wanneer is dat ok? Eigenlijk is daar maar één antwoord op te geven…

Een extra tentje voor je kind
Zet het tentje lekker dichtbij jullie eigen ingang.

…kijk naar je kind, niet naar de leeftijd

Zoveel kinderen, zoveel karakters. Het ene kind is veel sneller toe aan eigen vrijheid dan het andere. Het ene kind heeft veel meer behoefte aan dichtbije veiligheid dan het andere. En zo zijn er nog wel duizend verschillen te benoemen. Onze Elin is een stoere. Een zelfstandige meid die het fijn vindt om in rust te slapen, veel durft en behoefte heeft aan een plek voor zichzelf. Ik vond het spannend – zij ook wel eventjes toen het puntje bij het paaltje kwam – maar ik voelde ook meteen aan dat het goed was. Vertrouw dus op je moeder- of vadergevoel. Echt, je onderbuik vertelt het je wel. Ben je er eenmaal uit, dan heb ik nog wel een paar handige tips voor je.

 

Tip 1. Zet het tentje op een ‘veilige plek’

Als je als kind voor het eerst in een eigen tentje op de camping gaat slapen, is het misschien niet zo fijn als dat tentje helemaal áchter jullie caravan of tent staat. Of vier meter ervandaan. Die eerste keer is het waarschijnlijk heel fijn als het tentje op een ‘veilige plek’ staat. En daarmee bedoel ik niet dat een camping onveilig is of dat je dat zo moet brengen, maar dat het voor je kind gewoon prettig is als papa en mama nog even dichtbij voelen. Zet bijvoorbeeld het tentje direct naast jullie tent of caravan of met de opening naar jullie deur toe. Misschien zelfs wel een stukje onder de luifel? In geval van een caravan kan het ook fijn zijn om de caravandeur niet op slot te doen. Zo weet je kind in ieder geval dat het altijd naar binnen kan als er iets is.

 

Tip 2. Maak er samen een fijn plekje van

Vaak voelen we ons prettig met wat vertrouwde spullen om ons heen. Vertrouwde spullen maken een plek ónze plek, zo werkt dat gewoon. En dat is bij kinderen natuurlijk niet anders. Neem daarom even de tijd om samen met je kind een fijn en vertrouwd plekje van het nieuwe tentje te maken. Met lievelingsknuffels, kleine kussentjes die hij of zij altijd bij zich heeft en misschien zelfs het dekbed (of het overtrek) van thuis. Zo voelt het plekje meteen fijn en vertrouwd.

Een extra tent voor je kind om in te slapen.
Ook als moeder vond ik het wel een beetje spannend.

Tip 3. Spreek af de eerste nacht samen te slapen

Ook een goed idee: spreek met je kind af om de eerste nacht samen in het nieuwe tentje te slapen. Als je kind namelijk voelt dat het samen met papa of mama goed is in dat tentje, dan geeft dat vertrouwen voor het alleen slapen. Wij hadden dat ook zo met Elin afgesproken. Grappig detail is dat het bij ons niet eens meer nodig bleek. Toen de caravan en de voortent stonden, haar tentje op een fijne plek stond en we samen haar plekje ingericht hadden zei ze: “Ik wil eigenlijk wel gewoon alleen in het tentje!” Kennelijk was het geven van de optie om een nachtje samen te slapen al voldoende.

 

Tip 4. Zorg voor een makkelijk aan te klikken lampje

Ingewikkelde zaklamp waarvan je nooit het knopje kunt vinden? Die onder het luchtbed gerold is? Of waarvan de batterij altijd leeg is als je hem nodig hebt? Dan heb je zeker weten paniek in de tent. Bij Vrijbuiter, Obelink en zelfs Decathlon zijn allerlei handige lampjes te krijgen die super intuïtief werken en gewoon met één simpele druk aan gaan. Snel en effectief. En dat is wat je kind fijn vindt als het alleen in een tentje slaapt. Bijkomend voordeel is dat het meestal LED-lampjes zijn, dus de kans dat de batterij ineens leeg is, is ook minimaal.

 

Tip 5. Geef altijd een back-up plan

Hoe goed je alles ook voor elkaar hebt, twijfel en paniek kunnen altijd ontstaan. Zorg daarom voor een back-up plan. ‘Je mag altijd nog in de caravan komen slapen, als je het niet fijn vindt’ of ‘Papa of mama kan altijd nog een of twee extra nachtjes bij je komen slapen, als je het spannend vindt.’ Waarschijnlijk wordt er helemaal geen gebruik van gemaakt, maar het idee dat de mogelijkheid er ís, kan je kind al net even wat extra vertrouwen geven. 

met je kinderen naar de camping
Kijk naar je kind, leeftijd zegt niet zoveel.

Onze jongste is nu 8 jaar. Volgend jaar zomer heeft ze dus de leeftijd die Elin had toen ze voor het eerst in haar eigen tentje sliep. Maar eerlijk? Ik zie haar dan écht nog niet alleen in een tentje liggen. En ook dat is ook prima. Ander kind, ander karakter en ach… stiekem vind ik het ook nog wel gezellig wakker worden met zo’n kinderstemmetje in de ochtend ;-)

vind een leuke camping

Over de auteur:
Ilze ter Heide

Ilze is getrouwd met Wouter, moeder van twee superleuke meiden, verzot op schrijven en gek op kamperen. Met een beetje comfort dan, dat wel. ‘Ik kampeer al van jongs af aan, het is me echt met de paplepel ingegoten. En hoewel ik soms mopper op smerige haringen, beestjes in de tent en haren in doucheputjes, geniet ik als een dolle wanneer ik met m’n gezinnetje op de camping sta. Kan niet wachten tot ons volgende kampeeravontuur!’

Ilze ter Heide