De voorpret begint op Campingzoeker: kies uit meer dan 950 campings in de Benelux.
logo campingzoeker groot Campings Favorieten

Als je gaat kamperen weet je natuurlijk dat je in meer of mindere mate back-to-basic moet. Zo kamperen wij zelf met een caravan, wat dan misschien in de categorie luxe valt, maar nemen we verder weinig luxe poespas mee. Waar ik wél een sport van heb gemaakt, is het meenemen van simpele dingen die het campingleven nét even wat makkelijker maken. In TikTok-taal zou je het misschien lifehacks noemen. Benieuwd naar mijn campinghandigheidjes? Komen ze!

Alle onderwerpen in dit artikel

Kleine zakjes Vanish

Bij kamperen horen vlekken. Veel vlekken. Je bevindt je immers middenin de natuur. En nou is dat natuurlijk precies het geweldige aan kamperen, maar de gemiddelde moeder vreest er natuurlijk ook voor dat ‘dat leuke, zachtroze shirtje’ de prullenbak in kan. Daarom neem ik altijd twee kleine, makkelijk op te bergen sealbagjes of navulflesjes mee en die vul ik vooraf met een flinke maatschep Vanish. Eentje voor witte kleding, eentje voor gekleurde kleding. En wat voor vlek ook, ik krijg er geen zenuwen meer van en met name de kinderen kunnen dus lekker hun gang gaan. Vetvlekken doe je natuurlijk gewoon met afwasmiddel en heet water ;-)

Ik neem altijd Vanish mee naar de camping
Ik neem altijd makkelijk op te bergen navulflesjes mee die ik vul met Vanish

Naald en draad

Geen vakantie gaat voorbij zonder losse draadjes. Knuffel kapot, gat in de onderbroek, iets te hard aan het draadje van de zwembroek getrokken… aargh. Precies voor dit soort dingen heb ik altijd een pietepeuterig naaisetje bij me. Met pietepeuterige rolletjes garen, een pietepeuterig schaartje en vier naaldjes met pietepeuterige gaatjes (vind ik met m’n 40-plus-ogen). Hoeveel plezier… eeeh gemak ik daar al niet van heb gehad!

Picknickkleed met plastic onderlaag

Ja! Deze dus. Fantastisch. Weet je wat het mooie is van een picknickkleed met een plastic onderlaag? Je kunt hem óveral neerleggen zonder dat de boel echt vies wordt. Afgelopen vakantie had ik even een minder scherp moment. We gingen aan de rivier liggen, met verdord gras en dus heel veel donker zand, en het picknickkleed lag nog in de caravan. “Kan wel even joh”, zei ik tegen Wouter. Het resultaat? Vier gitzwarte badlakens die meteen in de wasmachine moesten. Zonde toch? Heb je met zo’n picknickkleed geen last van. Hema heeft ze bijna elke zomer in het assortiment.

Gebruik een kleed met een plastic onderlaag.
Gebruik een kleed met plastic onderlaag. Deze kun je overal neerleggen.

Genoeg kledinghaakjes

Je kent het wel, op zo’n camping. Vaak heb je bepaalde kledingstukken maar eventjes aan en dan ga je zwemmen. Of zonnen bij de rivier. Die kleding hoeft dan niet meteen gewassen te worden, maar de volgende dag wil je ook niet weer hetzelfde aan. Waar láát je je spullen dan? Van opstapelen gaat het immers ook niet beter ruiken. Ik neem daarom altijd een rits simpele rvs-haakjes mee die ik om de rand van de wc-deur of kledingkastdeur in de caravan kan hangen. (Je hebt ze ook voor de tent of de vouwwagen uiteraard). Kan het in ieder geval lekker luchten. Best fijn, met een bijna-puber als reisgenoot ;-)

Goed broodmes

Ik ben niet echt een broodeter, behalve op vakantie. Dan eet ik veel brood. Teveel brood. Wit stokbrood welteverstaan. En niks zo irritant als een slecht mes om je stokbrood mee te snijden, toch? Zo eentje met te weinig kartels of helemáál geen kartels, zodat je je stokbrood alsnog als een Neanderthaler doormidden moet scheuren. Een dikke musthave voor ons is daarom een goed broodmes. Dat scheelt je een ochtendhumeur als resultaat van je ontbijt én maakt het snijden van een stukje brood bij je maaltijdsalade ook net even wat prettiger.

Gebruik een goed broodmes op de camping
Niks zo irritant als een slecht mes om je stokbrood mee te snijden.

Kleine vuilniszakjes

Snoeppapiertjes, bananenschillen, restjes brood, milkshakebekers… op onze allereerste kampeertrip met kinderen lag alle meuk op de grond bij mijn voeten. Het is immers toch altijd “mama, waar moet ik dit laten?” En nu ligt er dus standaard een rolletje met kleine vuilniszakjes naast me in de auto. Prop ik alles in wat naar voren komt en gooi ik bij de volgende brandstof- of plasstop allemaal in één keer in de vuilnisbak (sorry, afval scheiden onderweg lukt me nog niet goed). Deze zakjes komen overigens ook tevoorschijn op de laatste ochtend, wanneer de laatste washandjes nat zijn en de badspullen nog niet opgedroogd. Ideaal!

De open deur: wegwerpbestek

Afgelopen jaar hoorde ik iemand op de camping vertellen dat ze hele ladingen wergwerpbordjes- en bestek meeneemt om op vakantie vooral niet teveel te hoeven afwassen. En hoewel ik die emotie verschrikkelijk goed begrijp (ik heb ook een bloedhekel aan afwassen), gaat me dat een beetje te ver. Wel neem ik voor onderweg altijd wat wegwerpbestek mee. Kan ik in de auto of op de parkeerplaats nog eens makkelijk een yoghurtje lepelen of een gezonde salade prikken.

Wegwerp bestek voor onderweg
Snel even onderweg een gezonde salade prikken.

Hygiënische doekjes

Ok, we hebben er eentje die wagenziek is. En ooit, op een trip naar Italië, begon ze twintig kilometer van huis al over te geven. En dat deed ze nog vijf keer op de heenreis. Sindsdien staat er altijd een klein emmertje in de auto met een droge handdoek, een paar kleine vuilniszakjes én een pakje met van die vochtige hygiënische doekjes. Soms blijken die dus superhandig onderweg, maar net zo vaak óp de camping. Als ik even snel een doekje over de tafel wil halen bijvoorbeeld, of de caravanvloer ligt vol met modder of dor gras. Paar doekjes eruit, snel poetsen en het is weer een beetje schoon en het ruikt weer lekker fris. Ook bij het opruimen en inpakken gebruik ik ze wel eens, als ik de (niet te vieze) slikranden moet schoonmaken bijvoorbeeld.

Heb je nou ook nog leuke of handige kampeertips? Musthaves die het kamperen nét even wat makkelijker maken? Volg ons op Facebook of Instagram en deel je tips in een PB of onder een van onze posts. Leuk om je daar te zien!

vind nu een leuke camping

Over de auteur:
Ilze ter Heide

Ilze is getrouwd met Wouter, moeder van twee superleuke meiden, verzot op schrijven en gek op kamperen. Met een beetje comfort dan, dat wel. ‘Ik kampeer al van jongs af aan, het is me echt met de paplepel ingegoten. En hoewel ik soms mopper op smerige haringen, beestjes in de tent en haren in doucheputjes, geniet ik als een dolle wanneer ik met m’n gezinnetje op de camping sta. Kan niet wachten tot ons volgende kampeeravontuur!’

Ilze ter Heide