Je zit lekker onderuitgezakt op je stoeltje en geniet van je welverdiende kampeervakantie. Plots zie je de lucht betrekken. Er is een storm op komst! Regen, onweer en forse windstoten. Wat kun je in zo'n situatie doen om te voorkomen dat je schade oploopt aan je (dure) kampeermiddel?

Alle onderwerpen in dit artikel

Wanneer je gaat kamperen in Nederland weet je dat de kans groot is dat je een keer een buitje over je heen kunt krijgen. Nu ben je niet van suiker en is er niets mis met een buitje op z'n tijd. Maar wat als het écht gaat spoken op de camping? Om te voorkomen dat je met slecht weer schade oploopt aan je tent, vouwwagen, caravan, voortent of luifel, geef ik je in dit artikel 8 handige tips om je goed voor te bereiden op een storm op de camping.

Slecht weer op de camping
Slecht weer op de camping? Wat moet je doen?

1. Zet een buienalarm op je smartphone

Wanneer je tegenwoordig gaat kamperen heb je altijd wel een smartphone of tablet mee op reis. Nu zijn er verschillende (gratis) app's verkrijgbaar waar je heel goed het weer op kunt bijhouden. Denk bijvoorbeeld aan Buienradar of Weeronline. Wat de meeste mensen niet weten is dat je bij veel van deze app's je ook een zogenaamde 'weerwaarschuwingen' aan kunt zetten.

Wanneer je dit doet krijg je op je telefoon een waarschuwing wanneer er storm op komst is. Erg handig toch? Het is hierbij wel belangrijk dat je je je locatie deelt met de app. Zet je deze functie aan dan zal de applicatie hier toestemming voor vragen en kun jij zorgeloos genieten van je vakantie.

Buienradar op je telefoon
Zet meldingen aan en je krijg een bericht zodra er slecht weer op komst is

2. Zet je (voor)tent, luifel of vouwwagen goed op

Oké, dit klink misschien een beetje voor de hand liggend, maar wanneer je je tent, vouwwagen of luifel goed (strak) hebt opgezet is de kans op schade aan je tentdoek een stuk kleiner. Door je tentdoek strak af te spannen zal hij niet tot nauwelijks klapperen in de wind. Dit verkleint de kans aanzienlijk dat de wind er onder kan komen en je tent omtovert in een hele dure matrasvlieger.

Ook voorkom je met een strak opgezette tent de kans op waterzakken wanneer het gaat regenen. Waterzakken zijn - zoals de naam al doet vermoeden - ophopingen van water op je tentdoek. Deze ophopingen kunnen zo zwaar worden dat je tentdoek scheurt of je tent instort.

Kortom, besteed bij aankomst dus een beetje extra aandacht aan het spannen van het doek. Dit kan je ook een hoop ellende besparen wanneer het hard gaat waaien of regenen. 

Zet je tent goed op
Een paar extra scheerlijnen kan geen kwaad.

3. Verankeren je kampeermiddel met stormbanden

Wanneer het hard gaat waaien op de camping (windkracht 7 of meer), doe je er verstandig aan om je kampeermiddel te verankeren met een stormband. Zo'n stormband bestaat (in de meeste gevallen) uit een brede polyester band, een stevige veer en twee stormharingen.

Deze band gooi je over je tent. De veer plaats je tussen de band en de stormharing. Deze veer vangt de harde klappen van de wind op. Door gebruik te maken van zo'n stormband nagel je je tent vast aan de grond en voorkom je dat de wind het hele zwikkie optilt (met alle gevolgen van dien). Zo'n complete set heb je al voor 15 euro en is écht een must have voor voor iedere kampeerder.

Koop nu een stormband

Stormband op de camping
Een stormband vangt de klappen goed op!

4. Vergeet je stormharingen niet!

Zorg ervoor, dat wanneer je gaat kamperen je altijd een setje stormharingen bij de hand hebt. Het is het beste om er genoeg te hebben om iedere hoek van je tent vast te kunnen zetten met zo'n stormharing. Deze haringen zetten je tent écht goed vast. Vergeet ook vooral niet om een hamer mee te nemen om ze de grond in te krijgen. Zonder hamer wordt het namelijk een lastig verhaal.

Naast stormharingen zijn er nog veel meer soorten haringen voor verschillende soorten situaties. Denk bijvoorbeeld aan los zand, gras, klei of een drassige ondergrond. Wil je meer weten over haringen? Lees hier alles over tentharingen. Ben jij op zoek naar een setje stormharingen, klik dan op de onderstaande knop. 

Shop stormharingen

Stormharingen voor je tent
Met goede stormharingen gaat je tent nergens heen

5. Sluit ramen en ritsen

Heb je een kampeermiddel met ramen, doe deze dan allemaal dicht zodra het gaat stormen. Open ramen maken van je tent een heuse windtunnel. Ook is het verstandig om alle risten helemaal dicht te doen. Ook van ventilatie flappen, ingangen binnententen. Dit maakt je tent ook sterken en dus beter bestand tegen harde rukwinden. Een simpele tip maar je zult het maar vergeten ... 

6. Neem regenkleding mee naar de camping

Zelf ben ik het al meerdere keren vergeten. Gewoon, omdat je in een vakantiestemming je tassen inpakt en de vooruitzichten veel zon beloven. Shirtjes, korte broeken en acht, vooruit, een lekker hoodie voor wanneer het 's avonds een beetje afkoelt. Het is mooi weer en waarom zou je een regenkleding meenemen?

Nou, het weer kan ineens omslaan. Zelfs wanneer je kampeert in Frankrijk, Spanje of Italië. Een regenpak en een paraplu zijn dan erg prettig wanneer je tijdens een hoosbui naar het toiletgebouw moet of wat extra haringen in de grond moet slaan om je tent op zijn plek te houden.

Slecht weer op komst?

7. Kamperen bij onweer

Wanneer het stormt op de camping, is er een kans dat het gaat onweren. Nu is de kans dat er iets met je gebeurt tijdens het onweren heel erg klein. Jaarlijks komen er tussen 1 a 2 mensen om het leven door een blikseminslag. Je autoreis naar de camping is een stuk gevaarlijker.

Maar goed, je wilt graag weten wat je moet doen wanneer het gedonder begint. Zoals de meeste wel zullen weten kun je tellen om er achter te komen hoe ver het onweer van je verwijderd is. 3 Seconden staat voor 1 km. Ik heb het dan over het aantal seconden tussen het moment dat je de flits ziet, en het moment dat je de klap hoort.

Wanneer je minder dan 12 seconden telt (4 km), doe je er verstandig aan om ergens te gaan schuilen. Zeker wanneer het aantal seconden minder wordt. In deze situatie zou je heel goed kunnen schuilen in een toiletgebouw. Beter nog is een auto. Probeer tijdens het zoeken naar een plek om te schuilen open velden te vermijden. Steek dus geen kampeerveldjes over. Heb je een kampeerplek met stroom, vergeet dan ook niet om de stekker er (op tijd) uit te halen. 

 

Onweer op de camping
Gedonder op de camping!

8. Breek je (voor)tent of luifel af

Gaat het écht hard stormen op de camping (richting de windkracht 10), en twijfel je of je tent het wel of niet gaat houden, dan doe je er verstandig aan hem af te breken voor de storm losbarst. Vooral is het geval van een luifel is het een kleine moeite en er kan je een hoop ellende bespaard blijven. 

Ook wanneer je kampeert met een tent is het waarschijnlijk de verstandigste keuze om bij heftige storm  je tent op te ruimen en een nachtje door te brengen in een hotel. Of misschien hebben ze op de camping nog wel een leuke glamping accommodatie beschikbaar voor een nachtje.

Onweer op de camping
Slecht weer op komst ...

Toch stormschade, wat nu?

Heb je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch schade aan je kampeermiddel, neem dat altijd contact op met je reisverzekering of de caravanzekering. In sommige gevallen wordt schade door storm vergoed. Laat je hierover goed informeren bij het afsluiten van een verzekering voor je kampeermiddel of je reisverzekering. Lees hier onze tips over reisverzekeringen.

Bereid je voor op slecht weer

Wanneer je vaak kampeert is de kans groot dat je het een keer meemaakt: storm op de camping. Zorg er dus voor dat je altijd goed voorbereid op vakantie gaat. Neem stormbanden, stormharingen en regenkleding mee en gebruik je gezonde verstand. Neem geen onnodig risico. Wordt het je echt te gortig, pak je spullen en ga op zoek naar een veilige plek om de nacht door te brengen. 

Ik hoop dat je wat hebt aan deze 8 tips. Heel veel succes met de voorpret. 

zoek naar een leuke camping

Over de auteur:
Erwin van Hensbergen

Als initiatiefnemer van Campingzoeker is Erwin dagelijks bezig met het verbeteren van de website. Naast het schrijven van blogs is hij ook verantwoordelijk voor de vormgeving van Campingzoeker. Erwin is een fanatiek kampeerder en doet dit het liefste in een tent of in een tenttrailer. Puur en helemaal één met de natuur! Naast zijn werk voor Campingzoeker is Erwin vader van twee en eigenaar van het internetbureau 'De MerkGarage' in Kampen.

Erwin van Hensbergen