Het is de laatste week van de zomervakantie als ik met mijn dochters drie dagen mag verblijven in een woodlodge op Ardoer Camping de Heldense Bossen in Limburg. Het is er stil en rustig, de meeste scholen zijn alweer begonnen, maar ik laat me vertellen dat het er hartje zomer heel anders is. Dan bruist het op deze camping door een leuke mix van vaste gasten en zomertoeristen. Het is er dan gezellig druk. En levendig. Niet zo gek ook, want een ding is zeker: de Heldense Bossen heeft zóveel te bieden dat er voor ieder wat wils is.

Alle onderwerpen in dit artikel
Kamperen op Ardoer Camping de Heldense Bossen
Alles op deze camping is tot in de puntjes onderhouden.

We zijn vroeg vertrokken vanuit Zwolle en komen rond 12.15 uur aan op de camping. Veel te vroeg voor onze accommodatie, maar ik besluit om alvast te melden dat we er zijn en te vragen of we misschien het zwembad in mogen duiken. Letterlijk en figuurlijk. Tot mijn grote verrassing is onze accommodatie al klaar – voordeeltje van laat in het seizoen komen – en kunnen we er al in. De ontvangst was niet zomaar gastvrij, maar uiterst vriendelijk. Zo maak je het niet vaak meer mee. Fijne binnenkomer!

gekleurde vissershuisjes op Ardoer Camping de Heldense Bossen
De gekleurde ‘vissershuisjes’ op camping de Heldense bossen.

Gloednieuwe woodlodges

Hoewel deze review over de camping gaat, kan ik het niet laten nog even wat te vertellen over onze accommodatie. Na wat geruzie over wie nou precies de deur van woodlogde Vink mocht openen (ikzelf was uiteraard niet bij deze ruzie betrokken), stapten we rond 12.30 uur ons prachtige houten-huisje-voor-drie-dagen in en we stonden allen met open mond te kijken. Zo leuk, zo knus, zo gezellig en tegelijk zo modern ingericht. De vier woodlodges – die allemaal de naam van een vogelsoort dragen – staan er sinds 2022 en geven je een beetje een tiny house gevoel, maar dan met een knipoog naar de bedstedes van vroeger en de geur van hout om je heen. De lodges zijn klein maar fijn en voorzien van alles wat je nodig hebt. Een badkamer, een keukentje, een tweepersoonsbed, een zithoek annex eethoek, een stapelbed en zelfs een televisie mag niet ontbreken. “Kunnen we hier niet gaan wonen, mama?” vroeg mijn jongste. Dat zegt toch alles, nietwaar?

Houten lodges op Ardoer Camping de Heldense Bossen
De vier woodlodges geven je een beetje een tiny house gevoel.

Camping de Heldense Bossen

Een eerste kleine wandeling over het terrein van de Heldense Bossen vertelt meteen: alles op deze camping is tot in de puntjes onderhouden. Ondanks de grootte – de camping telt zo’n 1.000 plekken – ziet alles er piekfijn uit. Ongeveer zestig procent van de plekken zijn vaste plekken of seizoensplekken, plusminus een derde zijn toerplekken en dan is er nog een klein percentage huuraccommodaties. Van basic ingerichte tenten van Vacansoleil tot stoere safaritenten en van gekleurde ‘vissershuisjes’ tot onze woodlodges… alles is er te boeken. Ook zijn er stacaravans voor de verhuur. Extra leuk aan deze camping is dat je op verschillende plekken via een hekje de camping af kunt om een prachtige wandeling te maken in het omliggende bos.

Het sanitairgebouw op Kampeerplekken op Ardoer Camping de Heldense Bossen
Het grote, brandschone sanitairgebouw.

Comfortplekken midden op de camping ( plek 401 – 449 )

Op onze tweede dag maken we een lange wandeling over de hele camping en we zien meteen: de diehard kampeerder kan op de camping de Heldense Bossen zijn hart ophalen. Om te beginnen zijn er de toerplekken op het Vlinderplein, het Hazenpad en het Egelpad. Dit zijn drie al langer bestaande kampeervelden met ieder een aantal mooie, ruime comfortplekken. Elk veldje heeft een eigen speeltuintje met zandbak. Gezien de opzet zijn de plekken hier ideaal voor – in mijn optiek – mensen met kinderen tot een jaar of 7. De veldjes zijn overzichtelijk, de plekken hebben allemaal zicht op het speeltuintje in het midden en ze liggen dichtbij gelegenheden als de bossspeeltuin en de zwembaden. Een groot, brandschoon sanitairgebouw (T5) ligt hier ongeveer in het midden. Los van babybadjes zijn hier twee afsluitbare hokjes in het kindergedeelte met een wat groter, vierkant badje. In dit gebouw kunnen dus niet alleen baby’s fijn badderen, maar ook peuters en kleuters kunnen hier nog even lekker spetteren.

Comfortplekken op Ardoer Camping de Heldense Bossen
De diehard kampeerder kan op de Heldense Bossen zijn hart ophalen.

Kamperen op het nieuwe gedeelte ( plek 801 – 1002 )

Mijn eigen kampeerhart ging vooral sneller kloppen bij het zien van de prachtige, ruime staplekken op het nieuwe gedeelte. De plekken zelf zijn overigens niet nieuw, maar in 2022 is dit stuk van de camping helemaal opgeknapt en hebben alle plekken naast stroom ook water op de eigen plek. Dit stuk van de camping is ingedeeld in speelse laantjes, ligt tussen en onder de bomen en de aangelegde bloemenperken zijn er een lust voor het oog. Het voelt er gezellig en gemoedelijk. De speeltuintjes zijn spiksplinternieuw, gemaakt van natuurlijke materialen en zijn iets uitdagender, waardoor ook de wat oudere kinderen (tot een jaar of twaalf) zich hier nog kunnen vermaken. Rondom de prachtige sanitairgebouwen (T7 en T8) zijn diverse gezelschapsspellen van en tussen natuurlijke materialen gecreëerd. Dammen, ganzenborden en ga zo maar door. De absolute eyecatcher hier vinden wij het Spetterbos voor de kleintjes in sanitairgebouw T8 (zie foto’s) waar ieder kindje zich in een heus Sprookjesbos waant. Magisch!

Zwembad op Ardoer Camping de Heldense Bossen
Een bubbelbad, stroomversnelling en een superleuke glijbaan.

Zwemplezier op de Heldense Bossen

Of je nou binnen of buiten wilt zwemmen, het kan beide op de Heldense Bossen. Buiten is een groot 25-meter-bad met eromheen een enorme ligweide. De grootte van de weide doet vermoeden dat het er met mooi weer levendig druk is. Binnen is een verrassend mooi zwembad met erg leuke ingrediënten: een bubbelbad, een stroomversnelling en een superleuke glijbaan waar je lekker snel van af roetsjt. Naast het grote bad ligt een peuterbad met een deel van 20 cm diep en een deel van 40 cm diep: ook hier is weer aan alles en iedereen gedacht. Heb je tijdens het zwemmen zin in wat lekkers? Bij de bar kun je terecht voor wat drinken, een ijsje of een zakje chips. Vanuit het binnenbad kun je trouwens via een tussendeur met waterbak naar het buitenbad lopen. Ondanks de matige temperatuur besloten wij de sprong in het buitenbad tóch even te wagen. En dat viel alles mee, want ook het buitenwater wordt lekker op temperatuur gehouden.

Kindersanitair op Ardoer camping Heldense bossen
Het babysanitair ziet er fantastisch uit, vind je niet?

Vertier voor alle leeftijden

Tijdens onze wandeling doen mijn meiden en ik een spelletje. Zij noemen steeds iets wat ze graag vinden op een camping en dan gaan we zoeken of het er is. Grappig genoeg overtreft Camping de Heldense Bossen (wij boeken altijd kleinschalige driesterrencampings) alles wat ze noemen. Er zijn twee voetbalvelden, een volleybalveld, een pannakooi, een enorme bosspeeltuin (met deels toestellen ‘van vroeger’), de twee zwembaden natuurlijk, een basketbalveld, enorm veel speeltuintjes, een kabelbaan, twee van die grote luchtkussens die uit de grond komen, tafeltennistafels en dan hoop ik dat ik alles gehad heb. Extra highlight zijn de leuke dierenweide (met hertjes!) en het vlotje in de roeivijver direct ernaast. Wil je de diertjes voeren? Dat mag! In de supermarkt verkopen ze zelfs zakken oud brood voor een paar dubbeltjes.

Animatie op Ardoer Camping de Heldense Bossen
Pip, Pleun en ‘Het bosmannetje’ verzorgden de animatie op de camping.

Animatie op de camping

Pip en Pleun verzorgen samen met campingmascotte ‘Het bosmannetje’ en een team van jonge enthousiastelingen de animatie op de camping. Op maandag heeft het team een vrije dag, maar op alle andere dagen van de week zijn er volop activiteiten voor alle leeftijden. Er wordt geknutseld – in het hoogseizoen soms wel met 60 kinderen tegelijk – en er worden theatervoorstellingen, ophaalparades, bosactiviteiten, disco’s, weerwolven, filmavonden, sportieve (water)activiteiten en gezellige kampvuren georganiseerd. Elke week ziet het programma er anders uit. Heel leuk voor de kleintjes is de bostrein die een paar keer per week een rondje van een half uur over de camping rijdt. De bestuurder? Dat is een ontzettend leuke gepensioneerde man die niet alleen erg vriendelijk tegen zijn passagiers is, maar ook alle tijd neemt om even met de kinderen op de foto te gaan.

Kinderboerderij op Ardoer Camping de Heldense Bossen
Een dierenweide met hertjes. Altijd leuk!

Boodschappen, snacken en uit eten

Op de Heldense Bossen is ook ruim voldoende aanbod om lekker te eten. Om te beginnen is er een uitgebreide supermarkt. Hier kun je voor eigenlijk alles wel terecht, maar de verse broodjes in de ochtend en de afhaalpizza’s zijn hier wel de toppers. De supermarkt is aan de prijs, maar dat zijn de meeste kampeerders wel gewend. Het is met name ideaal voor als je wat vergeten bent, want dan is er hier ruim aanbod. Naast de supermarkt zijn er een traditionele snackbar, Boscafé de Gaffel voor een drankje, een kleine hap en belegde broodjes tussen de middag en Restaurant Op d’n Berg met een laagdrempelige, maar heel uitgebreide kaart. En overal zeer vriendelijk personeel dat graag een gezellig praatje met je maakt.

Lekker uit eten op Ardoer camping de Heldense Bossen
Restaurant Op d’n Berg met een laagdrempelige, maar heel uitgebreide kaart.

Eigenlijk ademt alles gastvrijheid op Ardoer Camping de Heldense Bossen. Wie we ook tegenkomen op de camping, iedereen is uiterst vriendelijk. De kok komt persoonlijk vragen hoe het eten was, de jongen van de animatie maakt een praatje met je en de receptioniste vraagt oprecht geïnteresseerd hoe je het verblijf hebt ervaren. 

De mooie Ardoer Camping de Heldense Bossen
Een groot, brandschoon sanitairgebouw ligt hier ongeveer in het midden.

Al met al hadden wij drie fantastische dagen. Of de grootte van de camping bij je past is natuurlijk ontzettend persoonlijk, maar de Heldense Bossen heeft in ieder geval alles wat je je kunt wensen voor een heel complete vakantie.

bezoek Camping de Heldense Bossen   vind een andere camping

Over de auteur:
Ilze ter Heide

Ilze is getrouwd met Wouter, moeder van twee superleuke meiden, verzot op schrijven en gek op kamperen. Met een beetje comfort dan, dat wel. ‘Ik kampeer al van jongs af aan, het is me echt met de paplepel ingegoten. En hoewel ik soms mopper op smerige haringen, beestjes in de tent en haren in doucheputjes, geniet ik als een dolle wanneer ik met m’n gezinnetje op de camping sta. Kan niet wachten tot ons volgende kampeeravontuur!’

Ilze ter Heide