Wanneer je gaat kamperen sleep je veel spullen mee. Helemaal wanneer je met je gezin naar de camping gaat. Een tent, luchtbedden, slaapzakken, kleding, stoelen, kookgerei en wat dacht je van de fietsjes van je kinderen .... waar laat je het allemaal?! Een goede oplossing is een karretje. Helaas zijn karretjes duur en moet je ze gedurende het jaar ergens kwijt kunnen. Daarnaast moet je auto een trekhaak hebben. Een andere oplossing is om gebruik te maken van een dakkoffer!

Alle onderwerpen in dit artikel

Wat zijn de voor- en nadelen van een dakkoffer? Waar moet je op letten als je er een koopt, gebruikt en wat doet een dakkoffer met het verbruik van je auto? In dit artikel vertellen we je er alles over en geven we je 5 goede tips mocht je op zoek zijn naar een dakkoffer voor jouw kampeervakantie.

Dakkoffers online kopen
Met je dakkoffer naar de camping

De voordelen van een dakkoffer

Ga je vaak kamperen, dan hoef ik je niet te vertellen dat je erg veel spullen meesleept naar de camping. Ben je niet in het bezit van een ruime auto, dan is een dakkoffer een ideale oplossing om alles mee te krijgen zonder de auto tot de nok vol te bouwen. Hieronder heb ik een aantal voordelen van een dakkoffer voor je op een rijtje gezet. Laten we beginnen met de reden waarom je (hoogstwaarschijnlijk) op zoek bent naar een dakkoffer: de extra ruimte.

Extra ruimte

Je kunt in een dakkoffer een groot gedeelte van je bagage kwijt. Persoonlijk vind ik een dakkoffer vooral praktisch voor spullen die veel ruimte in beslag nemen in je auto. Denk aan stoelen, tassen, een bbq, luchtbedden en grote tassen. In een auto is het toch altijd puzzelen terwijl je ze in een dakkoffer vaak gemakkelijk kwijt kunt. 

Verbruik van je auto

Een ander groot voordeel van een dakkoffer is het verbruik van je auto. Dit is namelijk aanzienlijk lager dan wanneer je gebruik maakt van een karretje. Bij een lange reis en met de benzineprijzen van tegenwoordig kan dit flink in de papieren lopen. Uit onderzoek blijkt dat je ongeveer 2 liter per 100 km meer verbruikt bij een snelheid van 130 km/u. Dat valt best mee toch?

Lage aanschaf prijs

Ook de aanschafwaarde van een dakkoffer ligt een stuk lager dan dat van een karretje. Je hebt al een nieuwe  dakkoffer voor zo'n 300 euro. Vind je dat te veel geld, speur dan marktplaats eens af. Hier vind je tweedehands dakkoffers in alle soorten en maken en voor hele gunstige prijzen.

Gebruik een dakkoffer om je spullen op te bergen
Je kunt je dakkoffer ook gebruiken om je spullen op te bergen.

Je eigen kluis op de camping

Wanneer ik mijn dakkoffer meenam naar de camping zette ik hem na de reis altijd naast de tent. Zo hoefde ik hier niet mee mee rond te rijden tijdens mij vakantie. Daarnaast is een dakkoffer een ideale plek om je kampeerspullen in te bewaren. Zo ligt het uit het zicht en is alles netjes opgeruimd. Hier liggen je dure stoelen droog en een stuk veiliger dan onder je luifel. 

Stalling

Om een dakkoffer thuis te bewaren hoef je geen grote garage te hebben. Dakkoffers kun je gewoon op zolder leggen of op het platte dak van een schuurtje wanneer je ze niet gebruikt. Hoe fijn is dat! 

Een dakkoffer voor op de camping
In een dakkoffer kun je een groot gedeelte van je kampeerspullen kwijt.

Kan mijn auto een dakkoffer dragen?

Om een dakkoffer op je auto te monteren heb je dakdragers nodig. Om er achter te komen welke dakdragers je nodig hebt moet je weten op welke manier ze op het dak van je auto moeten worden bevestigd. De opbouw van je dakdragers wordt bepaald door zowel het merk als het daktype van je auto. Daarnaast is het belangrijk dat je dakdragers passen bij de dakkoffer die je wilt gebruiken. Het gaat hierbij om de breedte van de stang van de dakdrager. Heb je dit voor elkaar, dan kan in principe iedere auto een dakkoffer vervoeren.

Hoeveel liter heb je nodig?

Wanneer je op zoek gaat naar een dakkoffer kom je er achter dat de inhoud wordt aangeduid in liters. Maar hoeveel liter heb je nu nodig als je gaat kamperen? In de regel moet je rekening houden met ongeveer 100 liter per persoon. Ga je kamperen met 4 personen, dan zit je met een dakkoffer van 400 liter goed.

Hoeveel kilo mag er in een dakkoffer?

Om te weten hoeveel gewicht je in een dakkoffer kunt stoppen moet je eerst weten wat de daklast van je auto is. Dit vind je in het instructieboekje van je auto of op de website van Autoweek onder het kopje gewichten. Stel je daklast is 75 kg, dan trek je hier het gewicht van je dakdragers én je dakkoffer vanaf. Het gewicht dat overblijft is het gewicht dat je in je dakkoffer mag vervoeren.

Een dakkoffer beïnvloed het rijgedrag van je auto. Om veilig met een dakkoffer op reis te gaan is het daarom verstandig om zware spullen niet in je dakkoffer maar in de achterbak van je auto te vervoeren. Door dit te doen blijft het zwaartepunt van je auto laag waardoor je auto beter op de weg ligt.

Heb je toch zwaardere spullen in je dakkoffer, leg ze dan in het midden van de auto en tussen de dakdragers. In de gebruiksaanwijzing van je dakkoffer vind je in de meeste gevallen ook precies uitgelegd wat de ideale verdeling is van het gewicht. Bij de meeste dakkoffers is dat 25% voor, 50% in het midden en 25% achter.

Hoeveel gewicht mag er in een dakkoffer?
In de meeste dakkoffers vind je precies wat de daklast is.

Waar moet je op letten bij een dakkoffer?

Het monteren van een dakkoffer is een klusje dat je het beste met z'n tweeën kunt doen. Let hierbij op de positionering. Zorg ervoor dat hij precies in het midden dan je auto en helemaal recht zit. Zorg er ook voor dat je dakkoffer niet uitsteekt. Dit belemmerd het zicht en zorgt voor meer luchtweerstand. 

Stop nooit dure spullen in je dakkoffer. Het zou vervelend zijn als je er na je plaspauze achter komt dat je dakkoffer is opengebroken. Hetzelfde geldt voor spullen die niet nat mogen worden. Dakkoffers horen waterdicht te zijn. De praktijk wijst uit dat dit niet altijd het geval is ...

Let bij het inpakken ook op dat er geen losse spullen in je dakkoffer liggen. Losse spullen gaan schuiven, helemaal wanneer je ineens heel hard moet remmen. 

Als laatste moet je ook niet vergeten dat je met een dakkoffer hoger bent dan dat je normaal gewend bent. Let hierop wanneer je door tolpoortjes rijd.

Dakkoffer ropbergen
Je hoeft niet veel ruimte te hebben om een dakkoffer te stallen.

Hoe hard mag je rijden met een dakkoffer?

Een groot voordeel van een dakkoffer is dat je hiermee net zo hard mag rijden als auto's zonder. Het wordt wel aangeraden om je aan de maximale snelheid te houden. Harder dan 130 km/p is zwaar af te raden. Lees ook altijd voor je op reis gaat de handleiding van je dakkoffer. Hierin vind je altijd wat de aangeraden maximale snelheid is.

Kopen of huren?

Heb je geen ruimte om een dakkoffer te stallen of vind je de aankoop een té grote investering, dan kun je er ook voor kiezen een dakkoffer te huren. Er zijn verschillende bedrijven te vinden die complete set verhuren. Zorg er wel voor dat je op tijd reserveert. Vooral tijdens het hoofdseizoen zijn dakkoffers erg populair onder kampeerders.

Ook loont het om even te neuzen op Marktplaats. Ook hier vind je veel mensen die hun dakkoffer particulier aanbieden. Vaak een stuk goedkoper dan wanneer je dit bij een gerenommeerd bedrijf doet.

5 goede dakkoffers voor op de camping

Ben jij na het lezen van dit artikel geïnteresseerd geraakt in een dakkoffer? Wij hebben 5 populaire dakkoffers voor je op een rijtje gezet. Ik hoop dat je er wat aan hebt. 

Pacific 780

1. Pacific 780

De Pacific 780 dakkoffer heeft een inhoud van 420 liter en is snel en gemakkelijk te monteren op je auto. Vanwege het lage ontwerp heb je met deze koffer weinig last val windruis. Daarnaast ziet hij er ook erg stijlvol uit. Deze dakkoffer is uitgerust met een centraal slot en heeft een laadvermogen van 50kg. Een dakkoffer waar je veel plezier aan gaat beleven.

shop de Pacific 780

CAM Elite 343

2. CAM Elite 343

Een hele goede dakkoffer voor een hele goede prijs. Met een inhoud van 340 liter kun je veel kampeerspullen kwijt in deze koffer. De CAM Elite 343 is voorzien van een centrale vergrendelingssysteem en heeft een afmeting van 131 x 78 x 38 cm. Hij is tot 50 kg te beladen en met deze dakkoffer heb je veel waar voor je geld.

shop de CAM Elite 343

Farad Marlin N6

3. Farad Marlin N6

Het merk Farad is bekend onder de wintersporters en is ook er goed te gebruiken voor kampeervakanties. Deze dakkoffers zijn mooi vormgegeven en zijn gemaakt van kwaliteit-materialen. Zo zijn deze dakkoffers UV bestendig, antisplinter en onbreekbaar. Om die reden krijg je van het merk Farad ook een garantie van 5 jaar. 

shop de Farad Marlin N6

CAM Sport 431 dakkoffer online kopen

4. CAM Sport 431

Een dakkoffer van een goede kwaliteit voor een scherpe prijs! Deze dakkoffer heeft een inhoud van 430 euro en biedt dus genoeg ruimte voor je kampeerspullen. Deze dakkoffer is voorzien van een centrale vergrendelingssysteem en word standaard geleverd met twee verschillende beveiligingssystemen. Kortom, deze dakkoffer kun je op iedere auto kwijt! 

shop de CAM Sport 431

Motion XT XL dakkoffer online kopen

5. Motion XT XL

Met een inhoud van 500 liter en een prachtig design is dit een dakkoffer waarmee je gezien mag worden. Het aerodynamische ontwerp zorgt ervoor dat je nauwelijks door hebt dat er iets op je dak ligt. Laat staan dat je het hoort. Dit is ook goed te merken aan het brandstof verbruik. Deze dakkoffer is duurder dan de bovenstaande modellen maar dat zie je er ook aan af. 

shop de Motion XT XL

Kies voor een dakkoffer en bespaar veel ruimte in de auto
Bouw je de auto voor of kies je voor een dakkoffer?

Kamperen met een dakkoffer

Wanneer je vaak kampeert is een dakkoffer een goede investering. Je kunt er veel kampeerspullen in kwijt en de investering is niet al te groot. In mijn geval kon ik er bijna mijn hele kampeeruitrusting in kwijt. Hierdoor ging ik onderweg met alleen een paar tassen kleren in mijn auto. Natuurlijk zijn dakkoffers ook te huur. Kies je hier voor, zorg er dan wel voor dat je op tijd reserveert. Dakkoffers zijn vooral tijdens het hoofdseizoen erg in trek. 

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel een stukje wijzer bent geworden. Mocht je meer informatie willen dan doe je er goed aan een bezoekje te brengen aan een gespecialiseerd bedrijf. Hier kunnen ze je alles vertellen.

ga op zoek naar een camping

Over de auteur:
Erwin van Hensbergen

Als initiatiefnemer van Campingzoeker is Erwin dagelijks bezig met het verbeteren van de website. Naast het schrijven van blogs is hij ook verantwoordelijk voor de vormgeving van Campingzoeker. Erwin is een fanatiek kampeerder en doet dit het liefste in een tent of in een tenttrailer. Puur en helemaal één met de natuur! Naast zijn werk voor Campingzoeker is Erwin vader van twee en eigenaar van het internetbureau 'De MerkGarage' in Kampen.

Erwin van Hensbergen