Elke zomer hobbelen we met caravan richting het warme Zuiden. Dat is ieder jaar opnieuw weer een heerlijk vooruitzicht, maar man, wat een reis. En dan heb ik het nog niet eens alleen over de kilometers, maar ook over de uitdaging die ‘eten’ heet. Want hoe voorkom je dat je onderweg alleen maar chips, laffe broodjes, zakken snoep, walgelijk junkfood en droge koeken naar binnen werkt? Hoe zorg je voor iets gezonds tussendoor? En wat flans je ‘s avonds in elkaar zonder dat je meteen al het aanwezige keukengerei nodig hebt?
Vereiste nummer 1: de koelbox. Want dat ding is voor ons al jaren achter elkaar onmisbaar gebleken. Waarom? Omdat praktisch al het gezonde voer gekoeld bewaard moet blijven. Dus heb je nog geen koelbox? Investeer er dan nu in eentje. Bij voorkeur een elektrische, want die koppel in de auto aan de 12V aansluiting en alles blijft de hele reis lekker koel. En zo wordt jouw koelbox niet zomaar een koelbox, maar jouw mobiele koelkast, picknickmand en redder-in-nood tegelijk. Als je hem slim vult, eet je onderweg alsof je al op de camping bent. Hier komen mijn 10 tips voor gezonde snacks en makkelijke maaltijden. Zonder gedoe, zonder buikpijn, maar gewoon lekker en voedzaam.
Wraps zijn voor mij heuse lifesavers. Ik maak ze van tevoren al klaar met bijvoorbeeld een beetje hummus, geraspte wortel, gekookt ei, komkommer en een paar plakjes kipfilet. Of met geitenkaas, honing, walnoten en een beetje rucola. Je kunt naar hartenlust variëren met de vulling. Rol ze vervolgens in aluminiumfolie, stapel ze in de koelbox en klaar is kees. Extra voordeel is dat het nauwelijks geknoei oplevert, je geen bestek nodig hebt, en zelfs de kinderen het (meestal) een feestmaal vinden. Ideaal voor een tussenstop op de parkeerplaats.
Reepjes paprika, snoeptomaatjes, plakjes komkommer en wortelsticks knabbelen lekker en gezond weg in de auto. Je hoeft ze alleen maar even te wassen en in zakjes of bakjes doen. Gebruik je ze tijdens een tussenstop? Dan zou je nog een lekker dipje kunnen meenemen. Een bakje hummus, tzaziki of kruidenroomkaas bijvoorbeeld. Reis je in meerdere dagen? Snijd de groente voor de tweede en derde dag dan even op de overnachtingscamping of in het hotel. Zo blijft het lekkerder.
Voor mij persoonlijk is fruit onderweg onmisbaar. Het levert met net dat beetje suiker dat ik nodig heb, zodat ik niet de hele dag aan het snoepen ga. Appels, bananen en druiven (zonder pit graag!) zijn mijn favorieten voor onderweg. Maar voor de eerste dag snijd ik thuis ook rustig wat (water)meloen, ananas of aardbeien. Extra lekker maken? Neem een bakje Griekse yoghurt mee in de koelbox en doe een toefje over je fruit. Zo voelt het bijna als een dessert op wielen.
Het kost je misschien een half uurtje in de dagen voor je vertrek, maar dan heb je ook wat. Meng havermout met noten, dadels, honing en eventueel wat pure chocola of kokos. Even bakken en in stukken snijden en je hebt een heerlijke reep die níet met suiker aan elkaar geplakt zit. Veel gezonder dan die voorverpakte energierepen en heerlijk bij een kop koffie op een Frans parkeerplaatsje (ja, met uitzicht op vrachtwagens en als je pech hebt een odeur d’urine, maar toch).
Ken je dat? Dat je voorraadkast nog vol staat met allemaal kleine restjes pasta? Gooi ze allemaal bij elkaar, kook ze en maak er wat lekkers van voor onderweg. Maak bijvoorbeeld een simpele pastasalade met tomaatjes, olijven, mozzarella en een scheutje pesto of olijfolie. Of gooi er wat tonijn of kip doorheen voor extra eiwitten. Je bewaart het in een grote bak in de koelbox en je hebt altijd een voedzame maaltijd bij de hand. Perfect na aankomst op een overnachtingscamping, want wie heeft er na een lange dag reizen nog zin om te koken? O trouwens, mocht je geen restjes pasta meer hebben… koop dan een nieuwe zak. Want dít is sowieso een giga aanrader!
Eieren zijn ook echte toppers voor onderweg: vullend, voedzaam, makkelijk en lekker. Kook er een paar en neem ze mee in een eierdoosje. Of bak mini-omeletjes in een muffinvorm met wat spinazie, paprika en kaas. Die kun je koud eten en vullen goed tot de volgende stop. Gebakken eitjes op een bolletje zijn trouwens ook overheerlijk!
Ooooh, ook zo fijn. Een yoghurtje tussendoor of als start van de dag na een tussenstop op een camping. Ga voor twee pakken yoghurt en vul je eigen bakjes óf neem bijvoorbeeld kleine kant-en-klare bakjes Griekse yoghurt mee. Ergens in het kastje heb ik dan altijd nog een pot met eigengemaakte noten-granola gedrukt én fruit is (zoals al gezegd) altijd in de buurt, en zo maak ik van mijn yoghurtje een supervoedzaam tussendoortje of ontbijt. Niet vergeten wat lepels in de buurt te hebben.
Ik houd van noten. Liefst gebrand en gezouten, zo eerlijk ben ik dan ook wel weer, maar als je een goede mix maakt of haalt, zijn ook de gezondere ongezouten varianten prima te hachelen. Dit is echt je perfecte oppepper als je je door hitte een beetje flauw voelt, vult verrassend lang en zo’n zakje of bakje… past in elk dashboardkastje. Je moet ze trouwens wel even goed verstoppen voor snackgrage kinderen (of partners), want eenmaal ontdekt, is je zakje zo leeg.
Voor de koelere dagen (of als je gewoon eens wat warms wilt onderweg): neem een gevulde soep mee in een grote, goede thermosfles. Maak bijvoorbeeld een soep van linzen, bloemkool en tomaat óf ga voor heerlijke courgettesoep. Even in bekertjes schenken en je hebt lunch zonder fornuis of afwasdrama. En met een stukje stokbrood erbij ben je meteen de koning(in) van de parkeerplaats.
Zoek je nog iets anders voor een avond op een overnachtingscamping: denk simpel. Stokbrood met smeersels (hummus, tzatziki, kruidenboter), rauwkost, een stukje kaas, wat olijven, mini-salamiworstjes. Zet alles op tafel en maak er een gezellig lopend buffet van. Je hebt geen pan nodig, en je zit na een lange rit toch gezellig samen te eten onder je luifeltje met een koud drankje erbij. Heelrijk!
Misschien nog goed om te zeggen: ik heb écht niet elk jaar alle tips van hierboven mee onderweg. Dit is een verzameling van allerhande gezonde tussendoortjes en kleine maaltijden waarmee ik het me de afgelopen jaren makkelijk heb gemaakt. En die deel ik graag met je. Want: gezond eten onderweg moet geen extra stress opleveren. Ik hoop dat jij er je reis ook lekker en gezond mee kunt preppen. En dan zeg ik nu: fijne vakantie en goede reis!