Weet je waar ik me het meest op verheug als ik ga kamperen in Frankrijk? Waar ik nú al van begin te stuiteren als ik er aan denk? De marktjes. Die o zo gezellige, sfeervolle marktjes met lokale producten. Het gekke is dat ik in Nederland nooit op de markt kom. Goedkope telefoonhoesjes, bakken aardbeien die de volgende dag staan te schimmelen, lelijke kleding, stukken schuimrubber en Vietnamese loempia’s hebben kennelijk mijn interesse niet zo. Maar in Frankrijk is het leuk. Zó leuk dat ik er zelfs de wekker voor zet. Wat dat is? Ik denk de sfeer die er hangt rond authentieke, handgemaakte spullen. Aangevuld met straatmuzikanten met dreads en tie-dye broeken. Love it!

Alle onderwerpen in dit artikel
Franse marktjes bezoeken tijdens je kampeervakantie
Allemaal kleurrijke spulletjes als je de markt op loopt.

Franse marktjes zijn mijn eerste prioriteit

Sommige mensen komen met hun auto en sleurhut of ander kampeergerei aan op de camping en beginnen meteen met uitpakken en opzetten. Ik niet. Ik ren eerst naar de receptie voor een belangrijke folder: de folder met ‘dingen die je in de omgeving kunt doen’. Al scannend zoeven mijn ogen naar de sectie ‘marktjes in de omgeving’ en dan kunnen er twee dingen gebeuren. De eerste optie is dat ik chagrijnig terugkom, omdat ik zie dat de dichtstbijzijnde markt net die ochtend geweest is. Maar soms heb ik een geluksmomentje. Dan is de markt namelijk de dag daarna. Joepie! Eerste dag op de camping en de wekker kan meteen gezet!

Een markt bezoeken in Frankrijk
Op de markt in Alba la Romaine, toen onze meiden nog klein waren.

Het gevoel dat Franse markten bij mij oproepen

Zelfs vanachter mijn laptop kan ik het gevoel zó oproepen. Je komt aan in een typisch Frans dorpje, je hebt nog klotsende oksels van de parkeertoestanden die je net achter de rug hebt en om je heen lopen Franse locals en toeristen door elkaar heen. De lokalen herken je meteen aan de grote, van riet gevlochten tassen die helemaal volgepropt kunnen worden met verse lekkernijen. Meestal lopen ze jou tegemoet trouwens, want zij hebben de kraampjes om 9.00 uur al helemaal leeg geplukt, terwijl jij op de heenweg bent en de slaap nog uit je ogen wrijft. Maar met iedere stap die je zet hoor je steeds meer geroezemoes. Terrasjes zitten vol, er wordt koffie gedronken en dorpsbewoners komen elkaar tegen en geven elkaar twee kussen op de wang. Langzaam klinkt er muziek om je heen en als je dat ene steegje door bent duikt er een wirwar aan kraampjes op met de meest kleurrijke spulletjes. Wat een geweldig fenomeen, waarom hebben we dat sfeertje in Nederland niet?

Olijven kopen op een franse markt
Ontbijten met olijven is misschien niet zo'n goed idee

De Franse-marktjes-handleiding

Voordat je het gevoel van hierboven écht te pakken krijgt, moet je trouwens nog wel wat hobbels overwinnen. Er zijn – op z’n zachts gezegd – nog wel wat dingetjes om rekening mee te houden wanneer je een marktje in Frankrijk wilt bezoeken. Nieuwsgierig? Hier komen ze…

Je moet vroeg op.

Ja, je leest het goed, om tijdens je vakantie een marktje te bezoeken moet je meestal vroeg uit de veren. Ze beginnen namelijk vaak al om 7.30 uur en om 13.00 uur staat de hele boel weer ingepakt. Of je moet het geluk hebben dat het naastgelegen dorp een avondmarkt heeft, dan kan de wekker uit blijven.

Volle parkeerplekken. 

De dichtstbijzijnde parkeerplaatsen en alle straten richting het centrum staan meestal al vroeg volgepropt met auto’s. Je hebt in deze een paar opties. 1) Met de auto gaan, rustig zoeken naar een plekje en kalm blijven als hij net voor je neus wordt ingepikt door een oude Franse brombeer. 2) Wat verder weg parkeren en accepteren dat je een stukje moet lopen. 3) Wat verder weg parkeren en de fietsen op de fietsendrager meenemen. 4) Niet gaan. 5) Nóg een optie is trouwens dat de bestuurder de marktgangers dichtbij het centrum af zet en ze weer ophaalt als de club klaar met shoppen is.

Met je fiets naar een franse markt
Tip - pak de fiets als je naar de markt gaat.

Ontbijt! 

Elk jaar maken wij weer de fout om zonder ontbijt naar de markt te gaan, want ‘dan halen we daar wel wat lekkers’. Fout. Het stikt namelijk van de lekkernijen op de markt, maar die zijn over het algemeen meer bedoeld voor lunch en avondeten. Of je moet ’s ochtends vroeg al zin hebben in een bak olijven en een droge worst natuurlijk, dan kun je prima met een lege maag die kant op.

Lege geldautomaten. 

Wij Hollanders sjouwen natuurlijk overal met onze pinpassen naartoe. Daar snappen die Franse standhouders dus echt geen fluit van. Afgelopen jaar nog had ik een interessant gesprek toen ik met mijn pinpas stond te zwaaien om een paar oorbellen af te rekenen: “Jullie Nederlandse mensen willen op onze markt alles pinnen. Het is belachelijk!”. Einde gesprek. Dus bereid je voor. En doe dat op tijd, want als je tijdens de markturen wilt pinnen heb je meestal pech. Dan zijn de geldautomaten namelijk 9 van de 10 keer leeg.

Leuke handgemaakte spullen kopen op een Franse markt
Ik word zo blij van alle handgemaakte spulletjes op een Frans marktje.

Leuke markten in Zuid-Frankrijk

Natuurlijk ken ik lang niet álle markten in Frankrijk. Maar als we een camping in Frankrijk boeken, doe ik dat bij voorkeur wel in de buurt van een leuk dorpje. En zo kwamen we onder andere terecht op de knusse, maar gezellige markten in Alba la Romaine (Ardèche) en Goudargues (Gard), de markt van de prachtige plaats Uzès (Gard), de avondmarkt in Ruoms (Ardèche) en de sfeervolste Franse markt die ik ooit trof in Die (Drôme). Een andere geweldige markt is die van Sarlat (Dordogne). Ik heb er niet eens digitale foto’s van, zo lang is het geleden, maar die markt staat in mijn geheugen gegrift. De gezelligheid van die markt gecombineerd met de sfeer van het oude, Middeleeuwse centrum van Sarlat maakt dat ik eigenlijk nú in de auto wil springen en af wil reizen naar het zuiden. Wie gaat mee?

vind een leuke camping

Over de auteur:
Ilze ter Heide

Ilze is getrouwd met Wouter, moeder van twee superleuke meiden, verzot op schrijven en gek op kamperen. Met een beetje comfort dan, dat wel. ‘Ik kampeer al van jongs af aan, het is me echt met de paplepel ingegoten. En hoewel ik soms mopper op smerige haringen, beestjes in de tent en haren in doucheputjes, geniet ik als een dolle wanneer ik met m’n gezinnetje op de camping sta. Kan niet wachten tot ons volgende kampeeravontuur!’

Ilze ter Heide