Je hebt de lange reis naar de camping overleefd. De caravan staat (min of meer) waterpas. En het zweet druipt van je rug, want op de plek van bestemming is het 37 graden Celcius. Of je het nou wilt of niet: de voortent moet eraan. Goochelen met tentstokken, dansen onder een veel te heet doek en een grond die te hard is voor de haringen die je mee hebt. Iedere kampeerder weet: dit is het mentale breekpunt. De humeurscheurtjes beginnen meestal heel subtiel. Maar voor je het weet heb je al dikke bonje terwijl het eerste uur op de camping nog niet voorbij is. Maar ik heb goed nieuws voor je, want met onderstaande tips houd je je haringen én je relatie heel.
Reizen is stressvol. Het klinkt misschien als urenlang op je gat op dezelfde stoel zitten, maar in feite gebeurt er veel meer met je hoofd en je lijf. Sta je net op je veel te duur gehuurde grasveldje? Dan zit je nog vol in de adrenaline van de lange autorit, het vinden van de locatie en de eerste indrukken van de camping zelf. Daarom: relax. Al is het maar een kwartiertje. En nee, de tent alvast uit de zak halen telt niet, want dat is de eerste stap naar chaos. Rijd de caravan op de plek, trek de koelbox open en ga zitten met je ijskoude water of cola. Of wijn, wat jij wilt. Gun jezelf dat momentje en voor je het weet heb je je hoofd weer fris voor het opzetten van de tent.
Twee kapiteins op één schip? Geen goed idee. Dus ga je de voortent opzetten? Spreek dan van tevoren af wie de leiding neemt. Niet om de ander te overrulen, maar dit voorkomt de situatie dat jij met drie verschillende tentstokken staat te jongleren terwijl je partner het instructieboekje er maar weer zuchtend bij pakt. Verdeel de taken: persoon X haalt de tent uit de zak, persoon Y vouwt hem vast uit zoals hij aan de caravan moet. In de tussentijd zoekt persoon X de stokken bij elkaar en persoon Y legt ze daarna vast neer op de plekken waar ze straks nodig zijn. Et cetera. Als je beiden alles door elkaar probeert te doen, ben je gegarandeerd binnen tien minuten je humeur kwijt. Inclusief de zin in de rest van de vakantie.
Met een heet hoofd word je letterlijk een heethoofd. Maar serieus, ik ken dat van mezelf. Te weinig gedronken, een temperatuur waar je U tegen zegt en een kop die op een gegeven moment bijna uit elkaar knalt… ik word daar geen vrolijker mens van. En ik weet zeker dat mijn man dat kan beamen. Daarom kiezen wij er bij flinke hitte regelmatig voor om eerst lekker te gaan zwemmen en pas aan het begin van de avond de voortent aan de caravan te knopen. Dan is de temperatuur gezakt, ben je zelf een beetje afgekoeld en de stress is uit je lijf. En het mooie is, dan gaat het opzetten van de tent ook drie keer zo snel.
Niets is zo frustrerend als een tent opzetten met haringen die uit zes verschillende plastic zakjes moeten komen, stokken zonder label en scheerlijnen die lijken op een kluwen spaghetti. Dus label inderdaad die tentstokken. Bij de meeste boekhandels heb je van die velletjes met ronde stickertjes in allerlei kleuren. Die vind ik persoonlijk geniaal. Rood sluit aan op rood, groen sluit aan op groen, blauw sluit aan op blauw. Zoiets. Gebruik verder bijvoorbeeld één bankje in de caravan waar echt álles voor de voortent in zit. En stop de haringen en scheerlijnen (netjes opgerold!) daarbij. Zo zet je de voortent op zonder ellenlange zoektochten en dat scheelt heel wat gestress en verwijten.
Ga je kamperen in een warm land? Wees lief voor jezelf en skip die voortent. Een beetje rigoureus misschien, maar zeker een goede optie. Zo’n voortent verandert in een mum van tijd toch in een soort Finse sauna en nodig heb je hem (meestal) ook niet echt. Neem in plaats daarvan alleen een mooie, grote luifel mee. Wij hebben een luifel van Campooz met een zee aan ruimte eronder en we zetten hem binnen een half uur op. Voor spullen die niet nat mogen worden, nemen we een paar afsluitbare kratten mee. Ook weer afgevinkt. Extra voordeel van alleen een luifel? Je bent ook veel sneller weg als er ineens een joekelse spin achter je opduikt. Nu ben je overstag, toch?
Tot slot: neem het vooral niet te serieus en blijf lachen. Want tijdens het opzetten van je spullen gaat er altijd wel íets mis. De stok die je links hebt gezet, moet toch naar rechts. Een van de scheerlijnen trekt de hele boel uit balans. Of er komt een onverwachte windvlaag langs die het hele tentdoek doet opwaaien. Maar dat hoort er ook een beetje bij. Zie het maar als een gratis toneelstuk waar je nieuwe camping-overburen stiekem van meegenieten. Lach erom. En geef elkaar tussendoor even een knuffel. Want vergeet niet: het is vakantie. En voor je het weet zit je met een welverdiend biertje, wijntje of frisje voor de tent te genieten van een heerlijke zomeravond.