Campings in Grand Est

Grand Est is een regio die nog maar heel kort bestaat. In 2016 zijn de streken Elzas, Lotharingen en Champagne-Ardenne in het noordoosten samengevoegd om zo de Grand Est te vormen. Grand Est is een heerlijke regio om langer te blijven hangen. Want wie viert er niet graag vakantie tussen wijnvelden, bergtoppen, champagnehuizen, vakwerkhuizen of een heerlijk kuuroord? Wandelaars en fietsers komen hier zeker aan hun trekken. Net als cultuurliefhebbers in steden als Nancy of Straatsburg. 

ontdek alle campings

 

Kamperen in Grand Est

 

Het zal je niet verbazen dat juist deze regio van Frankrijk heel afwisselend is. Niet alleen in het landschap, maar ook in het aanbod in campings. Zo vind je er een groot aantal charmecampings, familiecampings, kleine campings aan een meer of juist bij een wijnhuis. Op Campingzoeker kun je inmiddels een mooie mix van verschillende campings in deze regio vinden.

Ook wordt deze regio graag bezocht door camperaars. Zo vind je in Grand Est campings groot en klein, rustig en levendig, met overdekt zwembad of openlucht waterparadijs. Ben je een natuurliefhebber of meer een watersporters; kijk gewoon eens naar de mogelijkheden in deze regio van Frankrijk. Gezien de korte reisafstand vanaf Nederland zou ik zeggen probeer het gewoon eens. Je zult er geen spijt van hebben!

Kamperen Grand Est 1

Kampeer aan de oevers van een betoverend meer (Camping Lac des Vieilles Forges)

Kamperen Grand Est 2

Geniet vanaf je kampeerplek van het prachtige uitzicht (Camping Lefebure)

Grand Est ligt in het noordoosten van Frankrijk en grenst aan Luxemburg. Het is een zeer afwisselende regio met wijnvelden, meren, pittige heuvels en zowel Franse als Duitse invloeden. En dit komt zeker ten goede op culinair vlak. Flammkuchen, stoofpotten, wijn en champagne. Stevige kost of een quiche Lorraine? Heerlijk om te proeven tijdens je kampeervakantie in Grand Est.

Wil je meer te weten komen van Champagne, rijdt dan de "Route Touristique du Champagne". Hier kom je bij steden als Reims en Epernay. Je hoeft er niet eens al te ver te reizen. Grand Est is dus ook voor een korter verblijf zeer geschikt. De Ardennen liggen ook in deze regio. Veel minder toeristisch als in het Belgische gedeelte maar minstens net zo mooi.

campings in Grand Est

Top 10 campings Grand Est

1
1
75-250 plaatsen
Familiecamping
Aan een meer
Staanplaats
v.a.18,00
Accomodatie
v.a.48,95
2
Verte Vallee 1
75-250 plaatsen
Duurzame camping
Aan een meer
Staanplaats
v.a.11,00
Accomodatie
v.a.45,00
3
Huttopia Camping Wattwiller 1
75-250 plaatsen
Familiecamping
In het bos
Staanplaats
v.a.17,00
Accomodatie
v.a.68,00
4
Huttopia Foret Des Vosges 16
75-250 plaatsen
Familiecamping
In het bos
Accomodatie
v.a.39,50
5
Camping Lefebure 5
<75 plaatsen
Rustige camping
In de bergen
Staanplaats
v.a.10,00
Accomodatie
v.a.51,50
6
Camping Le Ried Tohapi 11
>250 plaatsen
Rustige camping
In het bos
Staanplaats
v.a.28,95
Accomodatie
v.a.43,00
7
Camping Du Mettey 1
<75 plaatsen
Rustige camping
Bij een stad
Staanplaats
v.a.26,95
Accomodatie
v.a.34,50
8
Camping Yelloh! En Champagne 11
<75 plaatsen
Familiecamping
Aan een meer
Staanplaats
v.a.39,30
Accomodatie
v.a.55,00
9
Camping De Strasbourg 6
75-250 plaatsen
Charme camping
Aan een rivier
Staanplaats
v.a.26,30
Accomodatie
v.a.50,00
10
Camping Du Rocher 1
<75 plaatsen
Duurzame camping
In de bergen
Staanplaats
v.a.10,00
Accomodatie
v.a.30,00

Highlights Grand Est

De Elzas (Alsace)

De Elzas is een kleine regio in Grand Est met een groot gevoel voor cultuurbehoud en tradities. De Rijn vormt hier de grens met Duitsland. Je kunt je vast voorstellen dat door de ligging aan de grens het bestuur nogal eens wisselende door de eeuwen heen. In de oorlogen is hier fel gevochten. Vandaag de dag zie je nog steeds veel Duitse invloeden in de Elzas en dat met name in de gerechten. Stevige kost waarvan de Flammkuchen (dunne pizza met uien, room en spek) misschien wel de bekendste is.

Ook wordt er veel gekookt met witte Rieslingwijn. De Elzas is ook echt een wijnstreek en dit is naast het toerisme een belangrijke bron van inkomsten. Als je kunt ga vooral eens in september of oktober richting de Elzas. Dit is de tijd om de druiven te gaan plukken. In diverse wijndorpen is er dan feest en er valt genoeg wijn te proeven. Ook in de winter kun je hier goed verblijven. De kerstmarkten zijn authentiek en er ligt vaak sneeuw. Mocht je willen winterkamperen dan is deze regio daarvoor geschikt. Je vindt in de Elzas opvallend veel charmecamping maar bijvoorbeeld ook campings die zeer geschikt zijn voor camperaars. Er liggen ook veel campings aan een meer met een fijn strand.

Kamperen Grand Est 10

Kamperen Grand Est 11

Lotharingen (Lorraine)

Lotharingen is een groene regio, met in tegenstelling tot de Elzas een zeer verfijnde keuken. Met als bekendste gerecht de Quiche Lorraine. Je kunt hier verblijven op rustige groene camping en waterpret zoeken bij de vele meren, riviertjes of aan het zwembad. De regio wordt ook graag bezocht door rustzoekers, jonge gezinnen en camperaars. Veel kampeerders kennen deze regio alleen voor een korte stop op weg naar het zuiden maar het is echt de moeite om wat langer te blijven.

Van kuuroorden tot oorlogsmonumenten, steden en de rivieren de Maas en de Moezel. In die regio wordt ook wijn verbouwd. Het is weliswaar een van de kleinste wijngebieden van Frankrijk, maar toch! Ken je de koningin van Lotharingen? Het is een vrucht genaamd de mirabel. Deze zoete vrucht wordt verwerkt in allerlei lokale lekkernijen. Ook voor het winterkamperen kun je in de Lorraine terecht. De campings die geopend zijn, zijn er op uitgerust. En het gebied is behoorlijk sneeuwzeker.

Champagne-Ardennen

Deze streek is natuurlijk wereldwijd bekend geworden dankzij de chique bubbelwijn; Champagne. Champagne is per ongeluk ontdekt door de monnik Dom Perignon in 1688. Nog steeds is de Dom Perignon een zeer exclusieve champagne. Een standbeeld van deze monnik vind je in de stad Epernay. Een chique stad hoor om te gaan winkelen en champagne te drinken. De streek is Rooms-Katholiek wat ook weer terugkomt in de vele prachtige kerken en kathedralen die je kunt bezoeken. De bekendste hiervan is de kathedraal van Reims. Eigenlijk ook wel de grootste bezienswaardigheid van de streek die wij hieronder verder zullen beschrijven.

Net zo royaal als de champagne hier vloeit is de afwisselende natuur die je vindt in de regio Champagne-Ardennen. Ga zeker kraanvogels spotten bij het Lac du Der-Chantecoq. Ook als je graag doet sportvissen, zeilen of kanoën dan is dit een streek voor jou! Naast de vele meren die er te vinden zijn stroomt de rivier de Maas ook door het gebied, op weg naar België. Plan je een verblijf met de kinderen bezoek dan zeker attractiepark Nigloland. 

Kamperen Grand Est 12

Activiteiten Grand Est

De Kathedraal van Reims

Een van de meest bezochte en populaire uitstapjes is de imposante kathedraal van Reims. Het is niet voor niets Unesco werelderfgoed en een 'must see' tijdens je verblijf in de regio Grand Est. Echt een historisch monument wat je in veel geschiedenisboeken zult tegenkomen.

Het speelde een grote rol in de geschiedenis van Frankrijk. De kathedraal is vrij te bezoeken en als je meer wilt weten zou ik zeker de audiotour aanraden. Ook gratis trouwens. Ik vind het persoonlijk altijd fijn om een kaarsje te branden in een kerk tijdens mijn kampeervakantie. Deze plek roept op tot bezinning terwijl daarnaast ook de stad Reims 'an sich' een bezoek waard is. 

Kamperen Grand Est 13

Kamperen Grand Est 14

De stad Troyes

Troyes us een hele oude stad met prachtige vakwerkhuizen. Zeker compact en daardoor in een dag goed te bezoeken. Parkeren is er makkelijk en een rondwandeling is leuk voor jong en oud. De rivier de Seine stroomt door de stad. Maar even naar het nu; het is ook een fantastische stad om te gaan shoppen.

Een aparte stad die zeker een bezoekje waard is. Een kaarsje branden in de kathedraal is altijd mogelijk, een cultureel bezoek aan een museum ook. Na een dagje in een van de grotere steden in de regio Grand Est is het altijd fijn thuiskomen op je rustige, groene of kindvriendelijke camping. 

Attractiepark Nigloland

Een supertof uitje en ongetwijfeld een vakantieherinnering voor het leven is een bezoek aan Nigloland. Als je in de Champagnestreek kampeert hoef je er niet ver voor te reizen. Je kunt er je hele dag wel vullen met alle attracties en shows die er worden aangeboden.

Als je de kans hebt ga een dagje buiten het hoogseizoen. Het park is geopend vanaf april tot november. Alles is in thema tot aan de restaurants aan toe. Ga je mee in de mijntrein, de zweefmolen of het spookhuis? Er zijn attracties voor de hele familie en het meeste voor kids tot 12 jaar. Dat maakt juist dit attractiepark in deze streek bijzonder.

Kamperen Grand Est 15