Campings in Zuid-Holland

Voor een kampeervakantie vol afwisseling zit je goed in de provincie Zuid-Holland. Bijna nergens anders vind je op een relatief klein oppervlak zoveel afwisseling in landschappen, steden en cultuur. De natuur beperkt zich zeker niet alleen tot de Noordzeekust en de duinen. Bezoek ook het Nationaal Park de Biesbosch of een van de vele meren en rivieren. In de oude steden Delft en Gouda vind je veel historie terwijl Rotterdam weer een hypermoderne stad is. De provincie heeft ook tal van leuke badplaatsen om te bezoeken. Even uitrusten in een strandpaviljoen met uitzicht op zee, hoe fijn is dat! 

bekijk campings in Zuid-Holland

Kamperen in Zuid-Holland

 

De Noordzeekust is een belangrijke trekpleister voor wie besluit gaan kamperen in Zuid-Holland. Je kunt ervoor kiezen om je tent op te zetten bij Noordwijk of Scheveningen. Ga je met jonge kinderen en wil je een echte gezinscamping zoek dan eens bij het plaatsje Ouddorp. Buiten de Noordzeekust heeft de provincie eigenlijk alles in huis om iedere type kampeerder tevreden te stellen. Want ook als je houdt van de drukte van de stad zit je in Zuid-Holland goed. De polders en het platteland geven de rustzoekers alles wat ze nodig hebben.

Richting de Biesbosch of aan het Grevelingenmeer vind je diverse campings langs het water. Hier kun je vissen, surfen en kanoën. Zuid-Holland heeft een ruime keuze uit vier en vijf sterren campings. Dit zijn campings met uitgebreide vaak luxe faciliteiten en een uitgebreid recreatieprogramma. Op campingzoeker vind je alle camping in de provincie overzichtelijk bij elkaar. Met een druk op de knop kun je naar de website van de camping en dan is een reservering zo gemaakt.

Tot rust komen in een schitterende omgeving - Foto: Parcs Port Zélande

Tot rust komen in een schitterende omgeving - Foto: Parcs Port Zélande

Uitwaaien op het strand van Hoek van Holland - Foto: Micheile Henderson

Uitwaaien op het strand van Hoek van Holland - Foto: Micheile Henderson

In het westen van Nederland vind je de provincie Zuid-Holland. Een dichtbevolkte provincie met veel industrie vooral rondom de havens van Rotterdam. Rotterdam heeft het grootste havencomplex van Europa, en een middelgroot vliegveld The Hague Airport. De provincie is helemaal vlak behalve het duingebied aan de Noordzeekust. De grootste stad van de provincie is Rotterdam maar de hoofdstad is Den Haag.  Er zijn in totaal 52 gemeenten met zo'n 4 miljoen inwoners. De provincie grenst aan maar liefst vijf andere provincies en is bijvoorbeeld met drie dammen aan Zeeland verbonden. Dit gebied noemt men de Zuid-Hollandse eilanden, maar je hebt ook de duin- en bollenstreek en het Rijnland.

bekijk alle Zuid-Hollandse campings

Top 10 campings Zuid-Holland

1
75 - 250 plaatsen
Familie camping
Aan een meer
Staanplaats
v.a.40,00
2
> 250 plaatsen
Familie camping
Aan de zee
Staanplaats
v.a.17,00
Accomodatie
v.a.49,50
3
> 250 plaatsen
Familie camping
Aan de zee
4
> 250 plaatsen
Familie camping
Aan de zee
5
> 250 plaatsen
Familie camping
Aan de zee
6
> 250 plaatsen
Familie camping
Vlak bij een stad
Staanplaats
v.a.55,00
Accomodatie
v.a.100,00
7
> 250 plaatsen
Familie camping
Aan de zee
Staanplaats
v.a.32,16
Accomodatie
v.a.90,00
8
75 - 250 plaatsen
Familie camping
Aan een meer
Staanplaats
v.a.18,00
Accomodatie
v.a.50,00
9
> 250 plaatsen
Familie camping
Aan een meer
Staanplaats
v.a.19,00
Accomodatie
v.a.48,00
10
> 250 plaatsen
Familie camping
Vlak bij een stad
Highlights
Zuid-Holland

Euromast Rotterdam

Rotterdam heeft de toerist zoveel te bieden dat het nog lastig wordt een keuze te maken uit alle activiteiten. Om een goed overzicht te krijgen van de grootte van de tweede stad van Nederland kun je naar de Euromast. Een lift brengt je 185 meter de hoogte in. Bovenop de Euromast heb je een fenomenaal uitzicht over de stad en de havens. In de Euromast bevinden zich ook twee suites om in de overnachten en een restaurant.

Rotterdamse musea's

In het Rotterdam museum kom je alles te weten of het Rotterdam van vroeger en hoe de stad zich heeft wederopgebouwd na het bombardement in de tweede wereldoorlog. 

De eerdergenoemde havens zijn ook echt een must see tijdens je bezoek aan de stad. Alleen in de havens kun je je al een dag vermaken. Vergaap je aan de grote schepen die voorbijkomen of bekijken ze vanaf het water in een draagvleugelboot of watertaxi. Wat voel je je dan klein!

Het havenmuseum aan de Kade vertelt je meer over het gebied. Misschien ben je meer geïnteresseerd in de architectuur en kom je daarom naar Rotterdam. Bekijk dan de bijzondere kubuswoningen van Piet Blom, de Kunsthal en natuurlijk de Erasmusbrug. De kids maak je vast blij met een bezoek aan dierentuin Blijdorp (van die gorilla Bokito) of bezoek het Feyenoord stadion.

De nieuwe Markthal van Rotterdam

Lekkerbekken vinden vast veel nieuwe kookinspiratie in de nieuwe Markthal van Rotterdam. Buiten de marktkramen met verse producten wordt het eten ook supervers voor je klaargemaakt. Vergeet ook niet naar boven te kijken want daar vind je het kunstwerk 'Hoorn des overvloeds'.

Heb je meteen het grootste indoor kunstwerk van Nederland gezien. Zoveel inspiratie gekregen dat een dag Rotterdam niet genoeg blijkt? Ga dan eens kamperen bij de Stadscamping vlakbij dierentuin Blijdorp. Heb je behoefte aan iets meer groen en rust? Zet dan je tent op bij een van de campings net buiten de stad bijvoorbeeld aan De Oude Maas of aan de Lek.

Den Haag

Veel kampeerders reserveren een camping in de regio Den Haag. En gelijk hebben ze want Scheveningen en Kijkduin hebben alles in huis voor een fijne kampeervakantie aan het strand. Bijkomend voordeel is dat je vanaf je camping makkelijk een dagtripje kunt maken naar Den Haag.

Neem de tram vanaf Kijkduin of Scheveningen en stap uit bij de Hofvijver met de fontein. Een heel herkenbaar plaatje; de minister op het binnenhof en de minister-president in het Torentje. Je kunt de Ridderzaal zelf gaan bekijken of aansluiten bij een rondleiding over het Binnenhof. Rondom de Hofvijver vind je een vijftal bekende musea zoals het Haags Historisch museum en de Gevangenpoort. Schaf eenmalig de Hofvijverpas aan en je hebt toegang tot deze vijf musea.

Koning Willem Alexander woont met zijn gezin op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Al vele eeuwen is Den Haag de woonplaatsen voor vele vorsten geweest. Den Haag noemt zich ook wel met trots de Hofstad. Paleis Huis ten Bosch is niet toegankelijk voor het publiek maar je kunt wel paleis Noordeinde of paleis Lange Voorhout bezoeken.

Sea life Scheveningen

Voor kinderen is er ook genoeg te beleven in Den Haag. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij het Kinderboekenmuseum of bij het filmtheater Omniversum. In Scheveningen vind je Sea life Scheveningen, ook een leuk uitstapje met de kids. Bij mooi weer is het leuk om op de pier van Scheveningen in het reuzenrad te gaan.

bezoek de website van Sea life >

Leiden

Leiden is ook al zo'n pareltje in de provincie Zuid-Holland. Leiden is een geliefde studentenstad met een rijke geschiedenis. Eigenlijk kun je de binnenstad beschouwen als een groot openluchtmuseum. In het centrum vind je talloze hofjes, stadspoorten, grachten en statige gebouwen op korte loopafstand van elkaar. De keuze uit musea is ook enorm. De bekendste zijn Naturalis, Corpus en het Rijksmuseum van Oudheden.

In Naturalis vind je veel natuurhistorie met als topstuk het skelet van de Tyrannosaurus Rex. Bij Corpus leer je hoe je lichaam in elkaar zit en werkt, een heel leerzaam en interactief museum zeker voor kinderen. Het Rijksmuseum van oudheden is het nationale centrum voor archeologie. Te zien zijn duizenden voorwerpen uit het Griekse en Romeinse rijk en ook uit het oude Egypte.

Uitrusten kan prima in een van de stadsparken of op een terrasje langs de gracht. Langs deze grachten vind je ook de meest bijzondere winkeltjes en delicatessenzaken. Leiden is ook mooi vanaf het water, en zeker op een mooie dag kan het druk zijn in de grachten. Langer in de directe omgeving van Leiden verblijven? Kies dan voor een camping of recreatiepark net buiten de stad. Je vindt er verschillende in de omgeving van Noordwijk en Katwijk.

Delft

Delft biedt je uiteenlopende redenen om de stad eens te bezoeken. Het Delfts blauwe aardwerk is over de hele wereld bekend. Het aardewerk zie je overal in de stad terug en in de koninklijke aardewerkfabriek kun je zien hoe dit aardewerk met de hand wordt beschilderd.

Door middel van een audiotour ga je door het museum en de fabriek. Sla ook de winkel niet over voor een leuk souvenir voor thuis. Delft is ook de geboorteplaats van schilder Johannes Vermeer. De schilderijen van Johannes Vermeer bevinden zich inmiddels over de gehele wereld. In het Vermeer Centrum Delft is het hele oeuvre van de schilder te bewonderen. Het zijn weliswaar reproducties maar zeker niet minder imposant.

Museum Prinsenhof

In het museum Prinsenhof leer je alles over het verleden en de kunst en cultuur van Delft. Het museum is ook de plek waar Willen van Oranje in 1584 werd vermoord, de kogelgaten in de muur zijn nog steeds te zien.

De stad Delft heeft meer nauwe banden met het koningshuis. Eerdergenoemde koning Willem van Oranje woonde in Delft en zijn graf heeft een prominente plek in de Nieuwe Kerk. Hier bevindt zich de koninklijke grafkelder waar ook prins Bernard en prinses Juliana zijn bijgezet. De Nieuwe Kerk van Delft is dagelijks geopend voor publiek.

bezoek museum Prinsenhof >

Dag trips

In Delft is het mogelijk om met Delft City Shuttle langs alle bezienswaardigheden te rijden. Het is een hop on hop of bus, een ideale manier om veel te kunnen zien zonder dat je ver hoeft te lopen. Dag tickets zijn verkrijgbaar bij de in- en uitstaphaltes, en dat zijn er ruim 20.

Nog een bijzondere manier om een rondrit te maken door de stad is door middel van een paardentram. Vanaf de markt brengt de paardentram je in 45 minuten langs de mooie grachtjes en de historische binnenstad.

Activiteiten
Zuid-Holland

Avonturenboerderij Molenwaard

In de provincie Zuid-Holland vind je talloze uitstapjes die zeer geschikt zijn om met kinderen te doen. Peuters en kleuters maak je vast blij met een bezoek aan Avonturenboerderij Molenwaard. Hier vind je de boerderij van de personages Fien en Teun van de gelijknamige boeken en televisieserie.

Kinderen kunnen hier hun boerderijdiploma halen door koeien te melken, tractor te rijden of te werken in de moestuin. Ook worden er regelmatig theatervoorstellingen gegeven. Molenwaard is verkozen tot leukste uitje door de ANWB in het jaar 2020.

Avonturenboerderij Molenwaard >

Drievliet of Duinrell

Lijkt het je leuk om tijdens je kampeervakantie iets leuks te doen met je kinderen? Breng dan een bezoekje aan attractieparken Drievliet of Duinrell. Duinrell heeft behalve het attractiepark buiten ook een subtropisch zwembad genaamd het Tikibad. Dit zwemparadijs staat bekent om haar vele uitdagende glijbanen.

Op het naastgelegen vakantiepark van Duinrell kun je je tent opzetten of een accommodatie huren om meerdere dagen van Duinrell en de omgeving van Wassenaar te kunnen genieten. 

bezoek de website van Duinrell >

Madurodam

Al sinds 1952 is Madurodam een leuk uitje voor het hele gezin. Door middel van miniaturen kun je heel Nederland in een dag bekijken. Sinds 1952 is het Madurodam wel een stuk interactiever geworden en zijn er ook diverse attracties waar je in kunt stappen zoals de The Flying Dutchmann of de Nieuw Amsterdam.

bezoek de website van Madurodam > 

Space expo

Space expo is het museum over ruimtevaart in Noordwijk en zal bij veel avonturiers in de smaak vallen. Wie droomt er niet van om net als Andre Kuipers een ruimtereis te maken. De kinderen krijgen bij de entree een toolkit waarmee ze leuke opdrachten en experimenten in het museum moeten voltooien. Na afloop ontvangen ze een astronautendiploma en een klein cadeautje.

bezoek de website van Space expo >

De Zuid-Hollandse Kust ontdekken

De Zuid-Hollandse kust is al jaren populair onder kampeerders. Rondom de populaire badplaatsen als Scheveningen, Noordwijk en Katwijk heb je een ruime keuze uit grote en kleine campings vol vertier of juist eenvoudig.

Je combineert je vakantie aan de kust ook makkelijk met een stedentrip richting Leiden of Den Haag. Buiten de drukke badplaatsen zijn er ook uitgestrekte duingebieden met strandopgangen waar je in alle rust je handdoek neer kunt leggen.

Neem bijvoorbeeld de familiebadplaats Ouddorp op het eiland Goeree-Overflakkee deze wordt vaak, onterecht, al tot de Zeeuwse eilanden gerekend. Hier ligt maar liefst 18 kilometer aan strand op je te wachten. 

Zeehonden spotten

De vuurtoren van Ouddorp is een van de drie vuurtorens in Nederland die nog in werking zijn. Deze vuurtoren is daarom ook niet te bezichtigen, maar de vuurtoren van Noordwijk wel. Na zes verdiepingen en heel veel traptreden word je beloond met een prachtig uitzicht.

Zeehonden spotten kun je niet alleen op Texel of in Pieterburen maar ook in het kustgebied bij Westvoorne. De populatie zeehonden is daar inmiddels zo groot dat er zelf een zeehondencrèche wordt gebouwd.

Nationaal park de Biesbosch

De provincie Zuid-Holland heeft natuurlijk de Noordzeekust met uitgestrekte duingebieden en grote stukken aan polders en bollenvelden. Maar iets oostelijker in de provincie vind je een prachtig Nationaal Park; De Biesbosch. Dit nationale park strekt zich uit over twee provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant.

Vanuit Zuid-Holland kun je net buiten Dordrecht het gebied betreden. Bij de 'entree Dordrecht' vind je het Biesboschcentrum met wisselende exposities en informatie over het gebied. Voor kinderen is er het bever- speelbos. De Biesbosch is een waterrijk gebied waar je naar hartenlust kunt bootje varen, vissen en kanoën. Je kunt ook meevaren met een rondvaartboot om op zoek te gaan naar de bekendste bewoner van het gebied; de bever.

Door de vele (fiets)pondjes die er varen in het gebied kun je de Biesbosch ook goed per fiets verkennen. Aan de buitenrand van het nationale park staan vele boerderijen die de lekkerste streekproducten verkopen. Op zoek naar een camping in dit gebied? Net buiten Dordrecht vind je verschillende kampeerterreinen.

Nationaal park De Biesbosch >

Nederland in het klein

Ga je in het vroege voorjaar kamperen in Zuid-Holland breng dan net als vele buitenlandse toeristen een bezoek aan de Keukenhof in Lisse. In dit park vind je miljoenen tulpen en andere bloemen waar Nederland zo bekend om staat.

Maar liefst 15 kilometer aan wandelpad ligt op je te wachten. Onderweg kom je diverse vijvers, bloemenkassen, winkeltjes en restaurants tegen. Ook met kinderen is dit een zeer geslaagd uitje. Met de speurtocht in de hand leren ze alles over bloembollen. Onderweg komen ze de Nijntje speeltuin, het doolhof en de kinderboerderij tegen.

De Keukenhof is geopend vanaf half maart tot begin mei en heeft ieder jaar een ander thema.

bezoek de website van de Keukenhof >

Het dorp Kinderdijk

En als je dan toch als toerist in eigen land de buitenlandse toeristen achterna gaat volg ze dan richting Kinderdijk. Het dorp Kinderdijk is bekend om zijn molens die op de Unesco werelderfgoed lijst staan.

Vanaf de dijk loop je als vanzelf richting het Bezoekerscentrum. Behalve veel informatie over het gebied, typisch Hollandse souvenirs en een eet- en drinkgelegenheid, koop je hier de entree tickets voor het gebied. Met dit entree ticket kun je in ieder geval drie van de opengestelde molens bezoeken, de molenwerkplaats en het gemaal.

Bovendien mag je ook mee op de rondvaartboot om de molens en het Kinderdijk gebied vanaf het water te bekijken. Maak mooie foto's vanaf de boot met typische Hollandse molens, landschappen en luchten. Als je de beschikking hebt over een camper heeft Kinderdijk nog een prima grote camperplaats voor je. Zo kun je extra lang genieten van dit mooie gebied!

bezoek de website van Dorp Kinderdijk >