Voor je kampeervakanties ben je op zoek naar een nieuwe slaapzak. Zoals je hoogstwaarschijnlijk zelf al hebt ontdekt is de keuze in slaapzakken enorm. Kies je voor een mummy- of dekenmodel, synthetisch of dons, 2 of 3 seizoenen? Waar moet je beginnen en welke slaapzak past het beste bij jouw manier van kamperen?

Alle onderwerpen in dit artikel

In dit artikel vertellen we je precies welke verschillende soorten er zijn en waar je op moet letten wanneer je op zoek gaat naar een prettige slaapzak voor op de camping. Zo kun je een weloverwogen keuze maken. Ook hebben wij samen met Vrijbuiter een top 7 gemaakt van de 7 beste slaapzakken voor op de camping. Dat maakt het kiezen van een juiste slaapzak een stuk gemakkelijker.

Kies een goede slaapzak voor op de camping
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een slaapzak?

Een mummyslaapzak of dekenslaapzak?

Er bestaan twee verschillende modellen slaapzakken, namelijk de mummyslaapzak en dekenslaapzak. Deze modellen hebben ieder haar voor- en nadelen. Welk model het beste bij jou past hangt sterk af van de periode dat je gaat kamperen, je beschikbare ruimte en wat voor type vakantie je gaat vieren.

Een dekenslaapzak heeft een rechthoekige vorm terwijl mummyslaapzak de vorm van je lichaam volgt. Het voordeel aan een mummyslaapzak is dat er weinig lucht zit tussen je lichaam en het materiaal van de slaapzak. Des te minder lucht er zit, des te minder lucht je lichaam hoeft te verwarmen. In een mummyslaapzak heb je het dus sneller warm dan in een dekenslaapzak. Ook zijn mummyslaapzakken uitgerust met een capuchon. Omdat je via je hoofd het meeste warmte verliest is dit type slaapzak beter geschikt wanneer je gaat kamperen in het voor- of najaar.

Mummyslaapzakken zijn gemaakt van polyester of nylon. Zowel polyester als nylon is erg licht. Dit in combinatie met de hoeveelheid stof maakt dit type slaapzak ook erg populair onder de kampeerders die rondtrekken of weinig ruimte in de auto hebben.

Toch is de mummyslaapzak niet bij iedereen geliefd. Omdat mummieslaapzakken de contouren van je lichaam volgen heb je weinig bewegingsruimte. Dit wordt door veel kampeerders als beklemmend ervaren. Dit in tegenstelling tot een dekenslaapzak. Deze bieden veel ruimte en kun je in veel gevallen zelfs aan elkaar ritsen. Lekker knus!

Slaapzakken komen in veel soorten en maten
Ga jij voor een mummie- of een dekenslaapzak?

De vulling van een slaapzak

Een ander belangrijk aspect bij het kiezen van een juiste slaapzak is de vulling. Hierin heb je namelijk de keuze uit polyester (synthetisch) of dons (natuurlijk). Dons isoleert beter en dus heb je van dit materiaal minder nodig om lekker warm te blijven. Om hetzelfde te bereiken met polyester zul je de slaapzak dus meer vulling moeten geven. Dit maakt de slaapzak groter en zwaarder.

Dons absorbeert vocht. Hierdoor is het wassen van je slaapzak een stuk lastiger dan bij de synthetische variant. Ook is dons minder geschikt wanneer je in een vochtige omgeving gaat kamperen. Slaapzakken van dons zijn dus minder geschikt voor kampeervakanties in het voor en najaar. Een slaapzak met een donzen vulling is helaas wel een stuk duurder dan de polyester variant. Wel gaat dit materiaal (mits goed onderhouden) wel twee tot drie keer zo lang mee.

Slaapzakken voor kinderen voor op de camping
Hoezo slaapzakken zijn saai? Er bestaan ook hele kleurrijke printjes!

Comforttemperatuur

De comforttemperatuur is de temperatuur waarop een vrouw van normaal postuur, onder normale omstandigheden comfortabel kan slapen. Deze manier van meten wordt uitgevoerd door een onafhankelijke partij en geldt voor alle slaapzakken die worden verkocht in de Europese Unie. Op deze manier zijn alle slaapzakkelijk gemakkelijk met elkaar te vergelijken.

Slaapzakken met een hoge comforttemperatuur zijn (vanzelfsprekend) duurder. Welke slaapzak het beste bij jou past hangt sterk af van waar en wanneer je gaat kamperen. Kampeer je in Nederland in de zomer, dat is een comforttemperatuur van 10 graden meer dan voldoende. Trek jij er in het voor-of najaar op uit dan is het verstandig te kiezen voor 5 of zelfs 0 graden. De winterkampeerder doet er verstandig aan te kiezen voor een comforttemperatuur van minimaal -10 graden.

Comforttemperatuur voor je slaapzak
De comforttemperatuur bepaald hoe warm je slaapzak is.

Top 7 slaapzakken voor op de camping

Ben je op zoek naar een nieuwe slaapzak voor je kampeervakanties en weet jij na het lezen van dit artikel nog niet welke slaapzak het beste bij je past? Speciaal voor jou hebben we samen met Vrijbuiter een top 7 gemaakt met de beste slaapzakken voor op de camping. Ik hoop dat je er veel aan hebt.

Outwell Camper L Slaapzak voor op de camping

1. Outwell Camper L Slaapzak

De Camper L van het merk Outwell is erg populair onder kampeerders. Deze slaapzak is namelijk perfect voor de zomervakanties. Dit is niet alleen vanwege zijn knappe uiterlijk. Deze slaapzak heeft een polycatoen buitenkant, waardoor de buitenkant niet vochtig wordt. Van binnen is deze slaapzak gemaakt van katoen waardoor hij een ademend vermogen heeft.  

De Camper L is hij voorzien van een geïntrigeerd hoofdkussen en heeft een afritsbare capuchon. Lekker wanneer de nachten wat kouder zijn of je graag lekker diep in je slaapzak kruipt. En ben je in het bezit van twee slaapzakken, dan kun je ze aan elkaar ritsen waardoor je je eenpersoons slaapzak omtovert in een knusse tweepersoons variant! 

shop de Outwell Camper L

Redwood Plum Slaapzak L online kopen

2. Redwood Plum Slaapzak L

Ben je op zoek naar een slaapzak voor de zomervakantie en houd je wel van een opvallend printje? Check dan de Plum L van het merk Redwood eens. Dit leuke dekenmodel is gemaakt van heerlijk zacht katoen en heeft een Red-iso 280 grams vulling. Hierdoor voelt hij erg comfortabel en is hij warm tot temperaturen tot 8 graden.

Ook bij de Redwood Plum L kun je twee dezelfde slaapzakken aan elkaar ritsen waardoor je er een tweepersoons slaapzak van maakt. De Plum L is ook erg gunstig geprijsd. Je hebt hem namelijk al voor slechts 60 euro.

shop de Redwood Plum L

Redwood Dawn camping Slaapzak kopen

3. Redwood Dawn Slaapzak L

Ben je op zoek naar een slaapzak die je ook in het voor- en najaar lekker warm houdt, kijk dan eens naar de Dawn Slaapzak L van Redwood. In deze 3 seizoenen slaapzak houd je het lekker warm wanneer het buiten tot 3 graden is. De Dawn is gemaakt van lekker zacht katoen aan zowel de binnen- als de buitenkant. Om zo lekker warm te blijven heeft deze slaapzak een Red-iso 350 grams vulling.

En net als de vorige twee slaapzakken is ook deze aan een soortgenoot te ritsen om er zo één grote tweepersoonsslaapzak van te maken. Net als de nummer twee in deze lijst is ook de Dawn Slaapzak erg gunstig geprijsd. Hij kost je slechts 80 euro.

shop de Redwood Dawn L

Human Comfort Airel Slaapzak

4. Human Comfort Airel Slaapzak

Wanneer je weinig ruimte in je auto hebt of van plan bent te gaan backpacken kun je beter kiezen voor een compacte slaapzak. In dat geval is de Airel slaapzak van het merk Human Comfort een dijk van een slaapzak. De Airel is zowel aan de binnen- als de buitenkant gemaakt van katoen. De vulling van deze slaapzak is van clusterloft. Dit materiaal heeft dezelfde eigenschappen als dons.

De Airel wordt geleverd met een compressiezak zodat je hem heel compact kunt vervoeren. Je kunt dit model gebruiken als slaapzak en - opengeritst - als dekbed. Lekker wanneer het weer het toelaat! En o ja, het is een slaapzak die je het hele jaar door kunt gebruiken. Hij houd je namelijk warm tot temperaturen van -3 graden.

shop de Human Comfort Airel

Sioux 800 Slaapzak Links vrijbuiter

5. Vaude Sioux 800 Slaapzak Links

Wanneer je op zoek bent naar een mummyslaapzak met een goede prijs kwaliteit verhouding dan kun je bijna niet om deze slaapzak heen. Deze slaapzak is lekker warm, ademend en gemakkelijk in onderhoud. De Sioux 800 van het merk Vaude is gemaakt van polyester en heeft een comfortwaarde tot -3 graden. Je kunt hem dus gebruiken van de lente tot aan de herfst. 

Deze mummieslaapzak van Vaude heeft een voorgevormde capuchon waarmee je ook je hoofd lekker warm houdt. Aan de binnenkant vind je een vakje voor het opbergen van je persoonlijke spullen. Denk bijvoorbeeld aan je smartphone of je portemonnee. De Sioux 800 wordt geleverd met een compressiezak om zo je slaapzak heel klein op te rollen.

shop de Sioux 800

Coleman Fision 100 Slaapzak

6. Coleman Fision 100 Slaapzak

Voor de kampeerders die op zoek zijn naar een koopje is de Fision 100 van Coleman een uitstekende keuze. Deze lichtgewicht slaapzak kost je slechts 55 euro en leent zich uitstekend voor kampeervakanties in de zomer. Hij houd je namelijk warm bij buitentemperaturen tot 5 graden. 

De isolerende vulling van holle vezels en de isolerende ritsflap van de Fision 100 houden je lekker warm. De warme capuchon heeft een handig trekkoord om hem nog beter te laten zitten en je te beschermen tegen warmteverlies aan je hoofd. Ook deze slaapzak wordt geleverd met een handige draagzak, waardoor hij makkelijk is mee te nemen naar de camping.

shop de Coleman Fision 100

Therm-A-Rest Corus 32 Long Dekenslaapzak

7. Therm-A-Rest Corus 32 Long Dekenslaapzak

Wanneer je écht geen compromissen wilt doen en zo licht mogelijk op pad wilt, dan is de Corus 32 Long dekenslaapzak dé slaapzak voor jou! Deze slaapzak van Therm-A-Rest is heeft namelijk een pakmaat van 17 x 25 centimeter! Ideaal voor backpackers.

De reden dat deze slaapzak zo compact is, is omdat hij slechts uit een helft bestaat. Het is dus eigenlijk een deken die je vastzet op een slaapmat. Belangrijk bij deze slaapzak is, dat je een matje gebruikt met een grote isolerende waarde (dit is natuurlijk altijd belangrijk). Aan het voetstuk van deze slaapzak zit een speciale voetenzak die je voeten heerlijk warm tijdens het slapen.

shop de Corus 32 Long

 

De juiste slaapzak voor op de camping

De bovenstaande slaapzakken zijn stuk voor stuk populaire slaapzakken die door veel kampeerders worden gebruikt. Met andere woorden, hiermee zul in je in de meeste situaties prima uit de voeten kunnen. Welke slaapzak het beste bij je past hangt af van de jouw manier van kamperen. Heb jij behoefte aan meer informatie over slaapzakken of wil je ze de bovenstaande modellen graag van dichtbij bekijken, breng dan een bezoekje aan een van de vele goed georganiseerde kampeerwinkels. Hier kun je meerdere demomodellen proberen en lopen altijd wel een aantal slaapzakspecialisten rond die je graag verder helpen.

vind een leuke camping

Over de auteur:
Erwin van Hensbergen

Als initiatiefnemer van Campingzoeker is Erwin dagelijks bezig met het verbeteren van de website. Naast het schrijven van blogs is hij ook verantwoordelijk voor de vormgeving van Campingzoeker. Erwin is een fanatiek kampeerder en doet dit het liefste in een tent of in een tenttrailer. Puur en helemaal één met de natuur! Naast zijn werk voor Campingzoeker is Erwin vader van twee en eigenaar van het internetbureau 'De MerkGarage' in Kampen.

Erwin van Hensbergen