Langzaam bekruipt me een wat onbehaaglijk gevoel. Het is namelijk eind januari. En ik heb me nog niet eens verdiept in de zomervakantie voor 2023. Dat was wel de planning, we zouden de kerstvakantie hiervoor gebruiken, maar hey… life got in the way. En misschien denk je ‘mens doe normaal, het is januááári’, maar tegenwoordig ben je dan dus blijkbaar laat. Zeker als je afhankelijk bent van de schoolvakantieweken. Tot mijn grote frustratie, want eigenlijk ben ik niet zo’n vooruitplanner met vakanties.

Alle onderwerpen in dit artikel

Op de bonnefooi kamperen, kan het nog?

Het liefst, het allerliefst, zou ik gewoon op de bonnefooi gaan. Een beetje rondzwerven met auto en sleurhut in België en Frankrijk, kijken waar het lekker weer is en lekker genieten van het relaxte vakantieleven. Maar kan dat nog? Als je niet afhankelijk bent van de schoolvakanties, dan gaat het natuurlijk prima. En wanneer je weinig noten op je zang hebt en een boerencamping of een camping met een 5 als rapportcijfer voor het sanitair ook prima vindt, dan is het waarschijnlijk ook geen enkel probleem.

Nou zijn onze eisen aan een camping niet eens zozeer hoog, maar wel vrij specifiek. Dat maakt het toch ingewikkeld om op de bonnefooi te reizen. Bovendien, met z’n tweeën zou ik het nog wel aandurven, maar met twee kinderen op de bank (waarvan één puber) en 37 graden celcius op de thermometer lijkt dagenlang plekjes zoeken me een bijna fatale onderneming. Dus nee, dat reizen op de bonnefooi zit er op korte termijn nog niet in. Helaas. Helaas.

Op de bonnefooi op zoek gaan naar een camping
Beetje rondzwerven en zien waar we uit komen, dat zou ik het allerliefst doen.

Hoezo zitten die campings nu al vol?

Terwijl ik deze blog aan het typen ben, zit manlief op de iPad tegenover me te foeteren. “Vol. Ook vol. O, op deze kunnen we drie nachten terecht. Shit, een 5,3 op Zoover. Enclave van jaarlijks terugkerende gasten. Jemig, 1.300 euro voor twee weken kamperen.” En dan vooral even terug naar de volle campings. Wie zijn toch die mensen die in oktober al weten wanneer ze vakantie hebben? Want bij ons beide gaat het plannen van vakantieweken toch echt in overleg met collega’s. Meestal in januari.

En wie zijn toch die mensen die jaar na jaar al onze campingopties bezet houden door in de zomervakantie van het ene jaar dezelfde plek (letterlijk hè) voor volgend jaar alweer te boeken? Ach, laat maar, op zo’n camping willen we waarschijnlijk niet eens onze vakantieweken doorbrengen.

Op zoek naar een leuke camping in Frankrijk
Relax! Er zijn 9.000 campings in Frankrijk.

5 tips om kalm te blijven

Goed. Relax. Er zijn 9.000 campings in Frankijk en die kúnnen gewoon niet allemaal vol zitten. En dus hebben we besloten het roer gewoon een beetje om te gooien qua denkwijze. Heb jij nou ook boekstress? Misschien heb je dan ook wat aan deze tips.

1. Kies eens een minder populaire regio

Kijk, wij gaan graag naar Frankrijk. De populairste plekken om te kamperen liggen bij het meer van Annecy, in de Ardèche, aan de Côte d’Azur, in de Provence en in Normandië en Bretagne. We hebben besloten het dit jaar eens over een andere boeg te gooien en op andere plekjes te zoeken. Dat scheelt stress én we zien meteen eens een voor ons onbekende regio. Zo is de westkust van Frankrijk bijvoorbeeld een stuk minder hot, maar zeker niet minder mooi.

2. Zoek eens via Google Maps in plaats van ‘gewoon’ Googlen

Zoek je een camping via de zoekmachine van Google? Grote kans dat de campings met de grootste reclamebudgetten bovenaan in je zoekresultaten verschijnen. Campings met minder budget? Van die leuke, kleinschalige, sfeervolle campings die (nog) niet onder een grote keten vallen? Die kom je maar nauwelijks spontaan tegen. Tip als je er niet uit komt: zoek op Google Maps een regio op die je interessant lijkt, klik dan op ‘zoeken in dit gebied’ en vul simpelweg het woord ‘camping’ in. Dan poppen er spontaan een heleboel campings op die je in je zoekresultaten nooit tegenkomt.

Slechte camping recensies
Omdat je hier niet warm kunt douchen, gaf iemand de camping een 4. Even verderop 18 warme douches.

3. Laat je niet gek maken door een mindere recensie

Mensen zoals ik hebben één grote vakantievalkuil. Wij laten ons nogal afschrikken door negatieve recensies van een camping, terwijl ik eigenlijk best wel weet dat die enkele 4 of 5 vaak op een negatieve ervaring van 5 minuten gebaseerd is. En mensen vinden het nou eenmaal leuk om lekker te zeuren als er iets tegenzit. Vorig jaar bijvoorbeeld gaf iemand onze camping een 4 omdat warm douchen maar in één gebouw mogelijk was. Heeft het onze pret gedrukt? Nee, het was bijna de leukste vakantie ooit. En bovendien had dat ene gebouw dan ook gelijk 18 douches met warm water. Nooit een rij. Dus: recensies een beetje met een korreltje zout nemen, en gewoon boeken als het verder goed voelt.

4. Wees flexibel in je eisen

We willen graag een simpele, middelgrote camping met een zwembad(je), schoon sanitair en het liefst niet helemáál in the middle of nowhere. Een beek, meer of zee erbij is leuk. En als het even kan een klein restaurantje en op loopafstand van een dorpje. Wat vermaak voor de kinderen voelt ook als een must. Niet in de vorm van een animatieteam overigens, maar een speeltuin en een voetbalveld/basketbalveld zijn wel erg fijn. Maar ja. We hebben besloten om maar wat flexibeler met die eisen om te gaan. Een iets grotere camping? Geen glijbaan bij het zwembad? Een kwartiertje rijden naar een rivier? Ach, als we maar met elkaar zijn, dan wordt het sowieso leuk.

Relativeer wanneer je op zoek gaat naar een camping die bij je past
Relativeer. Een vakantie is niet voor iedereen weggelegd.

5. Relativeer 

Kijk, een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest. In camping-boek-land betekent dat zoiets als… we kunnen het onszelf vooraf nog zo ontzettend moeilijk maken, maar daar hebben we vooral zelf een heleboel last van, terwijl het in de praktijk allemaal best wel mee zal vallen. Plus: we kúnnen in ieder geval op vakantie, wat lang niet voor iedereen is weggelegd. Mijn nieuwe mantra: hou het rustig, hou het simpel, laat jezelf niet gek maken. Dan weet ik zeker dat wij en jij ook in de zomer van 2023 weer een heerlijke vakantie hebben. Waar we dan ook mogen uitkomen. Succes met boeken!

Vind een leuke camping

Over de auteur:
Ilze ter Heide

Ilze is getrouwd met Wouter, moeder van twee superleuke meiden, verzot op schrijven en gek op kamperen. Met een beetje comfort dan, dat wel. ‘Ik kampeer al van jongs af aan, het is me echt met de paplepel ingegoten. En hoewel ik soms mopper op smerige haringen, beestjes in de tent en haren in doucheputjes, geniet ik als een dolle wanneer ik met m’n gezinnetje op de camping sta. Kan niet wachten tot ons volgende kampeeravontuur!’

Ilze ter Heide